Marți, 09 August 2005 - 09:22 AM Aleg.RO: Interesele economice și dezinteresul de partid

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Curioasă manieră de lucru au bravele noastre servicii secrete. Pe deoparte, îi trimit prin curier special, în plicuri sigilate, președintelui, note informative în care avertizează împotriva legăturilor periculoase ale unora dintre membrii guvernului cu cercuri de interese economice suspecte. Pe de alta, atunci când li se cere, îi trimit și primului-ministru, tot prin curier special și în plic sigilat, note în care-i spun să stea liniștit pentru că 'organele de specialitate' n-au depistat nimic suspect în contactele pe care membrii guvernului le au cu reprezentanții unor cercuri de afaceri.

Și, de aici, 'conflictul' între palate, din care reiese că în ciuda faptului că președintele este neliniștit de orice mișcare ce ar putea reface un 'sistem ticăloșit', pe premier îl doare undeva - într-un loc neprecizat - acest lucru.

Ca deobicei, realitatea este pe undeva pe la mijloc. În sensul că semnalele pe care le transmit, de regulă, serviciile, au o mare doză de subiectivitate. Trasul cu urechea nu este una dintre cele mai precise și mai de netăgăduit operațiuni. Nici sursele de care se uzează, nu sunt dintre cele mai demne de încredere.

Există o îndelungă tradiție în domeniu conform căreia în jurul unui pachet de 10% informații reale sau aproape reale se brodează alte 90% supoziții și bănuieli care îmbracă tema respectivă până a-i da înfățișarea de caz tratat cu vigilență.

Dacă nu asta, ce altceva ar avea de făcut serviciile? Ele nu sunt obligate să-și demonstreze aserțiunile, să le dovedească. Asta-i treaba altor instituții. Ele trebuie să tresară când aud câte-o chestie mai gogonată și să-i tragă de mânecă pe cei care trebuie să asigure controlul efectiv.

Pe de altă parte, tipul de informare adresată Executivului are cu totul alte caracteristici. Pe bună dreptate, uneori nu poți să-i spui premierului ce-i spui președintelui. Cum adică: să semnalez că între un vicepremier și șeful unei veritabile corporații există relații, când respectivul șef este și șeful de partid al vicepremierului?

Și să-ți închipui că acesta își va ține gura atunci când este vorba de informații folositoare businessului propriu sau de grup?

Sau că un ministru, al economiei să zicem, nu discută nici cu amanta programul de privatizări din domeniul de care se ocupă, pentru a nu deveni victima unor influențe?

Sau că un alt ministru aruncă el, așa, de dragul impresiei, evaluări referitoare la producții (agricole, să zicem) fără a transmite un semnal importatorilor care-i împărtășesc opțiunile politice?

Sau că un alt ministru care pregătește un set de măsuri fiscale le ține sub obroc ca nu cumva să le afle în ainte de termen partenerii săi de tranzacții bursiere reușite de până mai deunăzi?

Sunt, desigur, simple supoziții, fără fundament. Nu cred, asemenea dlui Tăriceanu, că vreun membru al guvernului are altceva în cap decât propășirea poporului român și a economiei naționale, uneori chiar în dauna interesului propriu sau de grup. Dar ce te faci când ai un președinte suspicios și niște servicii atât de dornice să-i facă pe plac, oferindu-i informații confidențiale, demne de toată încrederea?


(595 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Interesele economice și dezinteresul de partid | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69491386413574 seconds.