Miercuri, 10 August 2005 - 05:58 AM Aleg.RO: Razboiul de 16 ani

Publicat de: ---

ziua Calin Popescu Tariceanu nu este primul sef de Executiv care are o relatie dificila cu presedintele tarii. In ultimii 15 ani, mai multi premieri s-au aflat in situatii extreme, chiar daca din cauze foarte diferite, si au sfarsit prin a demisiona, voit sau fortat, printr-un gest elegant sau manat de batele minerilor. Petre Roman in 1991, Victor Ciorbea in 1997, Radu Vasile in 1999, si acum Calin Popescu Tariceanu au avut pozitii divergente fata de presedintele in exercitiu. Perioade de acalmie au avut Theodor Stolojan, cu o viata scurta de premier si puteri limitate, in timp ce Nicolae Vacaroiu a coabitat cu Ion Iliescu atat de bine, incat nu era clar daca nu tot Iliescu era si presedinte si sef al Executivului. Mugur Isarescu a fost solutia tehnocrata gasita de Emil Constantinescu dupa ce a reusit "sa scape" de Radu Vasile. Avertismentul dat de Basescu lui Tariceanu asupra pericolului ce paste Executivul se rasfrange in adancimea clasei politice, asupra tuturor partidelor aflate la guvernare. De raspunsul lor, dar mai ales al premierului, depinde soarta Coalitiei si a Aliantei. "E timpul sa iesim din minciuna", a spus Basescu cu ochii pe Guvern, atragand atentia asupra coruptiei din sanatate, vami, sistem energetic si cea legata de privatizarea Petrom. ZIUA publica in paginile 4-5 probleme din sistemele despre care presedintele sunt ca sunt tinta grupurilor de interese.

Liderii politici nu au putut da raspunsuri transante la intrebarea "Ce ar trebui sa faca acum premierul Tariceanu?". Analistii politici sunt mai curand critici la adresa presedintelui. Liderul solutiei imorale, Dan Voiculescu, stie ca partidul sau se afla in fata testului de fidelitate dat de Alianta si face balet politic. Reprezentantii PC isi doresc guvernarea, dar incearca sa o negocieze. Consiliul Coalitiei se intalneste astazi la nivelul liderilor si va incerca sa vada de ce este in stare PC, dar si cum se poate iesi din sfera pericolului semnalat de la Cotroceni. Cei trei "impricinati" - Peter Imre, Dinu Patriciu, Sorin Rosca Stanescu - despre care seful statului spune ca l-au convins pe premier sa renunte la anticipate au explicat, fiecare, contextul intrevederii cu Tariceanu. Desi toti se declara incantati de faptul ca li s-a acordat atata atentie prezidentiala, dar marturisesc ca nu au influentat in nici un fel hotararea premierului. (Anca HRIBAN)


Foto: Mediafax
De-a lungul celor 16 ani, pentru diversele crize au fost invocate si prevederile constitutionale care nu separa foarte clar atributiile sefului statului si cele ale sefului Executivului, in conditiile in care presedintele poate prezida sedintele de Guvern, el fiind si seful Consiliului de Aparare a Tarii, structura in care se regaseste si primul ministru. Un singur lucru este clar in Legea fundamentala: premierul nu poate fi demis de presedinte. Fostii premieri, care au platit cu demisia, au pareri diferite asupra a ceea ce ar urma sa faca premierul Tariceanu dupa raspunsul, considerat nesatisfacator, prezentat luni seara. La randul sau, Adrian Nastase admite ca a avut viziuni diferite fata de Ion Iliescu. Fostul premier PSD ne-a declarat ieri ca nu este pentru prima data cand se aude de conflicte intre Palate. "Au fost tensiuni de fiecare data. Executivul este ca o masina condusa de doi soferi. In Romania, Guvernul este condus si de presedinte si de premier", a spus Nastase, adaugand ca, data fiind conducerea "bicefala" este firesc ca acestia sa se calce din cand in cand pe picioare. Pe de alta parte, fostul premier din timpul guvernarii PSD a recunoscut ca este pentru prima data cand un astfel de schimb de replici rabufneste si se consuma in vazul lumii. Nastase a admis, totodata, ca relatia dintre un presedinte si un premier a fost dintotdeauan una complicata. Vorbind despre relatia sa, ca premier, cu fostul presedinte Ion Iliescu, Nastase a calificat-o ca fiind cordiala. "Relatia dintre mine si Ion Iliescu a fost cordiala. A fost o relatie intre doi oameni care, in ciuda divergentelor de opinii care mai apareau reuseau sa comunice", a mai spus Nastase.


Petre Roman: "Ce se intampla este in afara cadrului institutional"


Foto:Rompres
Petre Roman recunoaste ca a avut probleme cu seful statului, Ion Iliescu, in perioada in care a fost premier. "Am avut divergente si chiar unele discutii dure in privinta liberalizarii preturilor, a tratatului cu fosta URSS sau in legatura cu legea privatizarii, dar am discutat si am ajuns la un acord fara ca opinia publica sa asiste la asemenea atacuri; ce se intampla acum insa este in afara cadrului institutional", a aratat Roman, citat de Rompres. El nu mentioneaza, insa, ca in urma acestor divergente avute cu Ion Iliescu a trebuit sa paraseasca Executivul si timp de ani buni a stat departe de fostul sef de stat. Presedintele Partidului Forta Democrata a apreciat ca in aceste zile, are loc un adevarat "razboi" intre Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu, iar acesta este un semnal ingrijorator pentru populatie. "Acest lucru creeaza un sentiment de nesiguranta atat in plan intern, cat si extern si nu are cum sa nu afecteze imaginea Romaniei, mai ales in ceea ce priveste integrarea in UE". In opinia lui Roman, "asistam la o batalie publica, la un atac al presedintelui la adresa primului-ministru, desi Basescu ar fi avut posibilitatea sa discute cu premierul toate problemele ridicate". In ceea ce il priveste pe Traian Basescu, Petre Roman a declarat ca il cunoaste foarte bine pe acesta: "Atunci cand nu este ponderat de alte persoane sau alte institutii, cum este cazul acum, nu reuseste sa-si pastreze o conduita normala, echilibrata". Roman a pierdut conducerea PD in 2001, presedinte al formatiunii fiind ales Basescu. (A.H.)


Victor Ciorbea: Sunt in silentio-stampa
"Nu voi da nici o declaratie. Inca sunt in silentio-stampa si ma dezintoxic de politica". (R.G.)


Radu Vasile: Tariceanu trebuie sa nu devina groparul PNL


Foto:Mediafax
"De la inceputul acestei manifestari a mentalitatii politice romanesti, mi-au atras atentia doua intrebari: prima ar fi ce fel de relatie exista a existat si va exista intre premier si presedinte si a doua - in ce masura cred ambele parti ca o astfel de situatie poate dura. La prima intrebare mi-e greu sa raspund neavand informatiile necesare, dar as putea rationa in doua feluri: fie considerand ca aceasta este o situatie de normalitate dupa alegerile din 2004, fie parafrazand un citat din discursul unui celebru politician britanic din secolul XIX, care spunea despre relatia dintre primul ministru si - in cazul nostru - seful statului ca ar fi la fel ca si procrearea tiparilor: misterioasa si lunecoasa. La cea de-a doua intrebare, as spune ca a continua in acest fel e contraproductiv pentru ambele parti, dar mai ales pentru tara.

Ce mai pot remarca e faptul ca exista o disproportie vadita intre luarile de atitudine foarte critice ale presedintelui si reactiile foarte palide ale primului ministru. Or, primul-ministru trebuie sa inteleaga ca in joc nu e numai persoana dumnealui, care este relativ sifonata, incluzand perspectiva carierei sale politice, ci mai presus de orice este soarta partidului pe care il conduce, PNL, care, distonand categoric cu perioada de pana in 1996 si chiar 2000, imi apare ca un partid timorat. Deci, domnul prim-ministru Tariceanu trebuie sa aiba in vedere, cu prioritate, aceasta situatie pentru a nu deveni groparul PNL". Intrebat ce ar trebui sa faca seful Executivului, acum, dupa raspunsul sau neconvingator, fostul premier taranist a aratat: "Daca eu, Radu Vasile, as fi fost presedinte de partid nu s-ar fi ajuns nici in ceea ce ma priveste la criza din decembrie 1999. De aici pornesc toate exigentele pe care domnul Tariceanu trebuie sa se decida daca le accepta sau nu". (A.H.)


Adrian Nastase: "A iesit de sub tutela lui Basescu si acum plateste"
Fostul premier Adrian Nastase ne-a declarat ieri ca i se pare "extrem, de inelegant" ca, dupa ce Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu sa stea la aceeasi masa, presedintele sa iasa cu aceste atacuri si cu lucruri spuse pe jumatate. "Mi se pare ca pentru a-si mentine singura optiune pe care a avut-o anul acesta, alegerile anticipate, Traian Basescu este in stare sa arunce in aer pe oricine nu sprijina un astfel de proiect", a mai spus Nastase. Intrebat daca acuzatiile extrem de grave ale presedintelui privind existenta unor grupuri de interese sunt doar o urmare a faptului ca premierul a renuntat la ideea alegerilor anticipate, Nastase a raspuns: "Absolut! Pe el l-a invinuit Traian Basescu cel mai tare pentru ratarea momentului. Premierul a iesit de sub tutela lui Traian Basescu si acum plateste".

Liderul executiv al PSD i-a luat apararea premierului Tariceanu, sustinand ca a-l acuza ca acesta a luat decizia de a nu mai demisiona dupa o intalnire "de cafea", este un lucru "neserios". In alta ordine de idei, intrebat daca i s-a parut convingatoare interventia de acum doua zile a premierului, Nastase a spus ca Tariceanu are o mare calitate: "nu se enerveaza". Pentru a explica relatia tensionata dintre presedinte si premier, Nastase a ales sa ne spuna un banc: "Era un banc cu militieni inainte de 1989. De ce, cand un militan se asaza pe o banca, banca se rupe? Pentru ca cel mai destept cedeaza", a spus Nastase, sugerand ca in acest caz, Tariceanu a fost cel inteligent. Nastase a apreciat faptul ca, in ciuda situatiei dificile cu care se confrunta, Tariceanu "a procedat bine si nu s-a enervat". "El nu poate sa intre in zona manelelor si a muzicii lautaresti", a mai spus liderul PSD.(C. EPURAN)


(746 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Razboiul de 16 ani | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57633709907532 seconds.