Sâmbătă, 29 Ianuarie 2005 - 11:08 AM Aleg.RO: Stam in sedinte, sa n-avem timp sa ne certam

Publicat de: ---

evenimentulzilei Protocolul de colaborare intre partidele coalitiei guvernamentale va fi semnat saptamina viitoare, este mesajul oficial transmis ieri de liderii acesteia. “In linii mari, protocolul este gata, dar mai sint mici detalii de clarificat”, a explicat presedintele UDMR Marko Bela. “Micile detalii” sint insa foarte importante si ar putea duce la intirzierea parafarii acestui act fundamental pentru buna functionare a coalitiei de guvernamint.
Potrivit protocolului coalitiei de guvernare, se va forma un for decizional la nivel de guvern, din care vor face parte premierul si cei trei vicepremieri ai PD, PUR si UDMR. Se va institui si un Consiliu National de Arbitraj (CNA), dupa modelul organismului similar din cadrul Aliantei D.A., care ar urma sa solutioneze eventualele conflicte de la nivel local sau central. La nivel politic, va exista un Consiliu National al Coalitiei (CNC), format din cite doi reprezentanti ai conducerii fiecaruia din cele patru partide. Deasupra acestui Consiliu va functiona Copresedintia coalitiei, din care fac parte doar cei patru presedinti. Acest organism are cele mai mari puteri. Cei patru se vor intruni ori de cite ori este nevoie, sau la cererea unuia dintre ei. Copresedintia decide in cazul chestiunilor politice majore si desemneaza candidatul coalitiei pentru functia de prim-ministru. La nivel judetean, se vor forma organisme de conducere in care vor fi inclusi presedintii de filiale ale celor patru partide. Acestia vor decide asupra colaborarii la nivel local, in privinta impartirii posturilor de conducere ale serviciilor descentralizate.
In plan legislativ, se va forma Comitetul Parlamentar de Coordonare (CPC), alcatuit din liderii grupurilor parlamentare ale partidelor membre ale coalitiei si din reprezentantii acestora in Birourile Permanente ale celor doua Camere. Protocolul prevede ca premierul poate fi inlocuit, cu respectarea procedurilor constitutionale in vigoare, numai prin decizia copresedintiei coalitiei, in baza acceptarii propunerii alternative a unei alte persoane.

Cuiul lui Pepelea

Potrivit unor reprezentanti ai coalitiei, premierul Tariceanu are programate, la sfirsitul acestei saptamini, intilniri cu liderul UDMR, Marko Bela, si cu cel al PUR, Dan Voiculescu, pentru a lamuri ultimele neintelegeri din protocol. Problema cea mai importanta ramasa in suspensie se refera la intelegerile pe care PUR si UDMR le-au incheiat dupa alegerile locale de anul trecut cu PSD. Actualii parteneri ai PNL si PD au format majoritati cu PSD in mai multe judete si au impus, de exemplu, presedinti de Consilii Judetene si de Consilii Locale. Dupa alcatuirea guvernului, lideri ai Aliantei D.A. au cerut conducerilor UDMR si PUR ca aceste intelegeri incheiate pe plan local sa fie reziliate, iar partidele coalitiei de guvernare sa actioneze unitar si in planul institutiilor descentralizate. Cum nici UDMR, nici PUR nu au dat semne ca vor actiona in acest sens, iar colaborarea in teritoriu cu PSD continua nestingherita, problema a fost dezbatuta si la ultima sedinta a Consiliului National de Conducere al Aliantei.
Reprezentantii PD si PNL au cerut imperativ ca protocolul de guvernare sa stipuleze clar ca partidele arcului guvernamental nu pot incheia intelegeri cu opozitia. UDMR si PUR inca se mai gindesc daca sa accepte o asemenea conditie.


Victor Bratu


(1236 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Stam in sedinte, sa n-avem timp sa ne certam | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58173298835754 seconds.