Miercuri, 31 August 2005 - 08:29 AM Aleg.RO: Basescu, ambitii de lider regional

Publicat de: Laura Gafencu

evenimentulzilei Traian Basescu le-a spus ambasadorilor ca tara noastra trebuie sa redevina lider regional implicandu-se in rezolvarea conflictelor din Balcani si problemelor de la Marea Neagra Presedintele Traian Basescu le-a prezentat ieri ambasadorilor principalele directii ale politicii externe romanesti. Desi diplomatii erau putin speriati dupa discursul destul de dur al premierului de luni, seful statului a fost moderat in critici, ba chiar pus pe glume. Basescu l-a intrebat razand pe Constantin Simirad unde e mai bine, in Cuba sau la Iasi, la primarie.
Prioritati de gradul zero
Seful statului le-a spus ambasadorilor ca Romania are "patru prioritati de gradul zero", stabilite prin strategia de politica externa care a fost elaborata si urmeaza sa fie aprobata de CSAT: integrarea in UE la 1 ianuarie 2007, consolidarea pozitiei de stat membru NATO, dezbaterea strategiei pentru zona extinsa a Marii Negre si rezolvarea conflictelor din Balcani.
In privinta integrarii in Uniunea Europeana, obiectivul principal il constituie obtinerea, in aceasta toamna, a unui raport care sa constate "progrese" in domeniile in care Romania are probleme, respectiv coruptie, justitie, concurenta si securizarea frontierelor, chiar daca ar putea fi si unele critici. "Daca vom avea constatari de progres in aceasta directie, raportul va fi stimulativ pentru parlamentele nationale, si acesta este obiectivul pe care-l avem in momentul de fata", a spus Traian Basescu. El i-a avertizat pe ambasadorii in statele membre ale UE ca nu exista o alternativa la integrarea pe data de 1 ianuarie 2007.
Presedintele le-a mai explicat ambasadorilor ca este vitala redobandirea statutului de lider regional al Romaniei, un vis exprimat si de fostul presedinte Emil Constantinescu. El a afirmat ca rezolvarea conflictelor din Balcani si exploatarea zonei extinse a Marii Negre sunt, de asemenea, doua obiective importante ale politicii externe romanesti. Totodata, crede ca trebuie reluate relatiile cu Federatia Rusa, cu Israelul si cu lumea araba, racirea acestora fiind considerata de seful statului "o eroare". Presedintele le-a cerut ambasadorilor ca oriunde ar fi sa tina legatura cu diaspora.
Fara diplomatie cu "lobby de la firme"
Presedintele le-a mai atras atentia ambasadorilor ca Romania nu face cadouri de contracte in politica externa si ca nu sprijina diplomatia cu "lobby de la firme", pentru ca acest tip de politica nu rezista in timp.
"Cand faci contracte tip parteneriat public-privat, constati ca te costa de trei ori mai mult decat o finantare de la BEI. Acest tip de politica externa eu il refuz", a afirmat Basescu, referindu-se la contractul fostului guvern cu compania americana Bechtel pentru autostrada Brasov-Bors.
El le-a cerut tuturor ambasadorilor sa le spuna liderilor europeni ca Romania este extrem de interesata in realizarea Coridorului IV.
Chiar daca va bat la usa firme care vor spune ca au promisiuni de contracte, spuneti-le sa-i astepte sa revina la putere pe cei care le-au promis acele contracte", a conchis Basescu.
15 ani - prea putini pentru o noua elita diplomatica
Presedintele a tinut sa-i linisteasca pe ambasadori in privinta schimbarii lor. El a spus ca unii vor fi rechemati, dar a precizat ca el este "un politician corect", care stie sa numere. "Eu stiu sa fac socoteala. Din 1990 si pana acum au trecut doar 15 ani. Cei care spun sa venim cu oameni care n-au avut tangenta cu societatea comunista sunt naivi. Daca mai pui niste scoala, nu iese la socoteala. Stiti cum e: primii sapte ani din viata invatam sa vorbim, restul sa tacem", a spus Basescu.
Presedintele, liber de obligatii politice fata de guvern
De asemenea, el i-a rugat pe reprezentantii corpului diplomatic sa nu creada ca, daca critica guvernul, in tara este criza politica. "Eu sunt primul presedinte liber de obligatii politice fata de guvern. Am sansa sa fiu primul presedinte care nu este legat de mandatul coalitiei. Ori de cate ori veti constata luari de pozitie ale presedintelui in raport cu guvernul sa nu le interpretati ca razboaie intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria sau ca si crize politice", a spus Basescu. El a precizat ca sustine actualul guvern "atat cat poate un presedinte sa sustina guvernul".


(750 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Laura Gafencu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Basescu, ambitii de lider regional | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.97631907463074 seconds.