Sâmbătă, 24 Septembrie 2005 - 10:01 AM Aleg.RO: Noua Lege a referendumului, respinsă cu acordul coaliției

Publicat de: Mihai Șomfelean

Gândul În timp ce președintele Traian Băsescu se întâlnea cu reprezentații PNL pentru a discuta despre necesitatea realizării unui referendum pentru transformarea Parlamentului în unul unicameral, Ordonanța privind modificarea și completarea Legii privind organizarea și desfășurarea referendumului era respinsă de Comisia juridică a Camerei Deputaților. Respingerea acestei ordonanțe, promovată de Guvern la sugestia președintelui Băsescu, reprezintă o nouă victorie „strategică“ a PSD, care a reușit o performanță similară și în Senat, în sesiunea trecută. Ca și în cazul discuțiilor pe marginea modificării Regulamentului de funcționare a Camerei Deputaților, reprezentații PSD s-au prezentat toți la ședința Comisiei juridice și, speculând absențele în număr mare ale parlamentarilor PNL, au reușit să-și impună punctul de vedere. Sarcina reprezentaților PSD s-a dovedit mai ușor de îndeplinit decât, probabil, se așteptau, dat fiind faptul că deputații UDMR, PC, PRM și cei ai minorităților naționale s-au raliat punctului lor de vedere. Practic, ordonanța nu a primit decât două voturi „pentru“. În favoarea adoptării actului normativ, s-au exprimat deputatul PD Daniel Buda și colegul liberal Gheorghe Gabor.


Vot negativ pe bază de suspiciuni
Votul negativ exprimat de ceilalți deputați ai coaliției guvernamentale se datorează faptului că aceștia au suspiciuni în privința modului în care ar putea fi folosit acest instrument, referendumul, de către președintele României. Partenerii de guvernare ai democraților și liberalilor au declarat că votul împotrivă dat ordonanței cu pricina se datorează faptului că modificările aduse Legii referendumului sunt evazive, ele vorbind de posibilitatea ca populația să fie chemată să-și spună punctul de vedere și asupra unor probleme referitoare la „adoptarea unor măsuri privind reforma și strategia de dezvoltare economică și socială a țării“ și „reforma Justiției și combaterea corupției“. De exemplu, deputatul UDMR, Mate András-Levente, a declarat, după exprimarea votului, că nu „vede rostul“ acestor modificări. „UDMR nu vede care este rostul acestor modificări. Credem că o asemenea lege nu trebuie modificată prin ordonanță de urgență, ci printr-o altă lege care să fie realizată de parlamentari în urma unor discuții și analize serioase“, a afirmat deputatul UDMR. Pe de altă parte, deputatul Liana Dumitrescu consideră că textul, venit de la Guvern, trebuia să cuprindă foarte clar care sunt domeniile economice sau cele referitoare la combaterea corupției pentru care un referendum ar trebui organizat. „Nu este prevăzut clar care sunt problemele pentru care se pot organiza referendumuri. Dacă un asemenea text ar fi adoptat, atunci s-ar putea face referendum pentru absolut orice problemă economică, cum ar fi creșterea TVA sau a accizelor“, și-a motivat votul deputatul.
Asul din mâneca PSD
Deputații PSD au venit pregătiți pentru o dezbatere dură, după cum a recunoscut fostul purtător de cuvânt al partidului, Titus Corlățean. Acesta susține că, în cazul în care reprezentații coaliției guvernamentale ar fi insistat ca ordonanța să primească avizul pozitiv al Comisiei juridice, avea pregătit un amendament potrivit căruia numărul cetățenilor care ar fi trebuit să semneze inițiativa de referendum să crească substanțial de la 500.000, cât este în momentul de față. De asemenea, parlamentarii PSD erau pregătiți să reia toate amendamentele pe care colegii lor din Senat au reușit să le impună la dezbaterile din comisii și plen, printre care se numără: posibilitatea ca șeful statului să fie demis cu jumătate plus unu din numărul persoanelor care se prezintă la referendum, și că referendumurile nu pot fi organizate simultan cu alegerile prezidențiale sau parlamentare.


(737 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Mihai Șomfelean


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Noua Lege a referendumului, respinsă cu acordul coaliției | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62250018119812 seconds.