Sâmbătă, 15 Octombrie 2005 - 08:19 AM Aleg.RO: Coalitia inoata in apele tulburi ale Bugetului si Legii 215

Publicat de: Cristina Faighel

Averea Balbaielile reprezentantilor Coalitiei in privinta crizei din invatamant si in privinta Legii administratiei publice continua. Consensul asupra acestor probleme nu se intrevede deocamdata. Daca PNL si PD nu reusesc sa ajunga la un punct comun nici macar in interiorul partidelor, in privinta acestor puncte divergente, celelalte partide din Coalitie se lasa mai mult purtate de val.









Legea administratiei publice provoaca aparitia unor tabere diferite nu numai in Coalitie, ci chiar in interiorul partidelor. In PD, de exemplu, sunt doua tabere care se ciocnesc cand vine vorba de momentul in care prevederile acestei legi ar trebui aplicate. Intrebarea este daca presedintii CJ-urilor, care vor putea fi schimbati cu jumatate plus unu din voturile consilierilor, vor fi inlocuiti imediat dupa intrarea in vigoare a legii sau abia din 2008.

Potrvit unor surse din partid, in privinta acestei legi, in PD sunt doua curente. Pe de o parte, este Vasile Blaga, initiatorul proiectului, care sustine ca noile prevederi legale ar trebui aplicate din mandatul urmator, iar, pe de alta parte, este vicepresedintele democrat Ioan Oltean, care sustine ca legea trebuie aplicata imediat dupa modificare. Oltean are un proiect similar care a trecut deja de Camera Deputatilor prin aprobare tacita si se afla la Senat.

Sursele citate afirma ca dupa ultima interventie a presedintelui Traian Basescu care s-a pronuntat impotriva schimbarii presedintilor de CJ in timpul mandatului, decizia PD in acest sens va tine cont de opinia prezidentiala.

De cealalta parte a baricadei se afla PNL, unde majoritatea doreste aplicarea prevederilor legii inca din momentul in care aceasta este publicata in Monitorul Oficial. Totodata, surse din partid au spus ca exista, totusi, si voci care sustin ca legea ar trebui aplicata din 2008, dar acesta propunere vine mai degraba ca o consecinta a ideii de compromis cu PSD. Este vorba de intelegerea potrivit careia Coalitia ar fi renuntat la a mai schimba presedintii CJ-urilor apartinand PSD, iar acestia la randul lor ar fi renuntat la a mai pune bete in roate Puterii la schimbarea presedintilor celor doua Camere. Intelegerea ar fi fost convenita in timpul negocierilor dintre Ioan Rus, de la PSD, si Vasile Blaga, de la PD. Procedura de schimbare a presedintilor de Consilii Judetene ramane, totusi, dificila chiar in conditiile in care legea va fi schimbata. Asta, datorita unei prevederi care impune o motivatie a demersului de inlocuire.

In toata aceasta ecuatie UDMR si PC fie isi urmaresc propriile interese, fie se lasa duse de val. UDMR sustine decizia Coalitiei de modificare a Legii administratiei, dar isi conditioneaza „veto-ul“ de limitarea atributiilor prefectilor, mai ales in domeniul gestionarii fondurilor. La randul lor, conservatorii au marturisit ca Legea 215 nu le provoaca „prea mari pasiuni“ pe motiv ca oricum nu au prea mult de castigat. Nici in criza din invatamant, generata de subfinantare si acutizata de demisia ministrului Mircea Miclea, PD si PNL nu sunt pe aceeasi lugime de unda. Desi democratii sustin ca vor sa renegocieze o crestere bugetara pentru acest sector de pana la 5% nu prea izbutesc sa identifice punctual sursele.

Membrii ai PNL sustin ca dorinta democratilor nu poate fi indeplinita decat daca sunt taiate subventii de la alte domenii. O propunere ar fi un nou bir. Ideea e ca, in conditiile in care se doreste alocarea mai multor bani invatamantului, ar trebui impusa o taxa in plus care sa aduca bani la buget.

Membri ai PD, de la care liberalii asteapta de altfel idei pentru noi fonduri ce pot fi alocate invatamantului, au spus insa ca singura speranta este rectificarea bugetara. Acest proces, se realizeaza de doua ori pe an, iar daca estimarile Ministerului de Finante sunt depasite, atunci „surplusul“ poate fi redistribuit si prin urmare ar putea fi alocat invatamantului.

Pe de alta parte, conservatorii sunt de parere ca aceasta problema trebuie gestionata de PD in conditiile in care domeniul le apartine. De altfel, Dan Voiculescu l-a criticat deja pe liderul PD, Emil Boc, pentru ca a transferat criza invatamantului pe cea a bugetului.

Toate aceste probleme vor fi insa luate in dezbatere in CNC-ul Coalitiei de saptamana viitoare, cand partidele din arcul guvernamental vor discuta despre Legea 215 si momentul in care prevederile acesteia vor fi aplicate, dar si despre solicitarea PD ca bugetul invatamantului sa creasca pana la 5% din PIB.

O alta problema ce va fi abordata este cea a trocului pe care Coalitia l-ar putea face cu PSD pentru deblocarea Parlamentului, in sensul in care Puterea va decide sa accepte ca Regulamentul sa intre in vigoare la 15 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial astfel incat PSD sa aiba posibilitatea de a-l ataca la Curtea Constitutionala.


(684 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Cristina Faighel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Coalitia inoata in apele tulburi ale Bugetului si Legii 215 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6572380065918 seconds.