Luni, 17 Octombrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: Generatia Asteptata: primii 22 din cei 200

Publicat de: ---

Cotidianul Incep sa aiba nume si chip: primii 22 din cei 200
Nu i-am inventat noi, pentru ca altfel ar fi semanat a ingeri, dar nici comunismul sau, mai nou, „sistemul ticalosit“ n-a prea apucat sa-i strice. La Revolutie, nici unul dintre ei n-avea mai mult de 20 de ani. Politicienii Generatiei Asteptate apartin, prin urmare, lumii de azi, dar reprezinta si o promisiune. Selectia lor a fost destul de anevoioasa. Tot adaugind, eliminind, judecind, argumentind sau contestind diversele nume propuse, la un moment sau altul, pentru a intra pe lista celor 22, am realizat ca ne supunem unui risc pe care nu-l anticipaseram. Si-anume ca, despre politicieni fiind vorba, fie ei si tineri, orice nume ai propune, primul lucru la care trebuie sa te astepti e ca acesta sa fie imediat desfiintat: „De ce ala, ca doar il stiu ce-i poate pielea? Pe celalalt l-am vazut eu la televizor. Abia de lega doua vorbe. Aia? Pai aia cum crezi ca a ajuns in Parlament?” Ne-am asumat si acest risc, acela de a inregistra pina si cele mai virulente reactii. E un motiv in plus, totusi, de a detalia in cele ce urmeaza criteriile si argumentele care au stat la baza selectiei celor 22 de politicieni ai Generatiei Asteptate.
De ce 35 de ani

Pentru ca vorbim totusi despre o generatie si ea se defineste, pina la urma, si prin virsta. Puteam alege o alta. Sa zicem 34 sau 40, sau 30, sau 37. Puteam, dar de un numar tot nu scapam. Si-atunci am apelat la unul oarecum consacrat. 35 de ani, conform unor norme nescrise, e un fel de virsta de „compromis”. Biologic, psihologic etc.

Stabilind o limita fixa, am tinut sa fim rigurosi pina la capat si n-am acceptat pe lista nici urma de politician nascut inainte de 1970. Nici cu o zi. Cu orice risc. Nu-i vina nici unuia dintre cei care ar fi putut intra in „lot” dupa celelalte criterii ca are deja 36, 37 sau 38 de ani. Pentru ei am alcatuit totusi o lista separata. La fel si pentru cei sub 35 de ani, dar care au „picat” imediat sub linie. O lista de consolare si una de rezerve.

Experienta

Un criteriu oarecum paradoxal. Vorbim despre o Generatie Asteptata si totusi, printre asteptarile noastre, am strecurat si un element ce tine, de fapt, de trecut. Exista o explicatie. Daca experienta n-ar fi existat, ea ar fi trebuit inventata, dar atunci vorbeam cel mult despre o Generatie Inchipuita. Iar profetia nu face parte din fisa noastra de post. Pentru a fi o promisiune, chiar si cel mai tinar politician trebuie sa fi trecut prin citeva ceva.

Inzestrare nativa pentru putere

Poate suna usor ciudat, dar, pina la urma, politica presupune si asa ceva. Evident, n-am stat sa masuram, neavind nici instrumentele necesare, gradul de „inzestrare nativa pentru putere” a candidatilor nostri. Un indiciu cit de cit obiectiv tot am avut. Am sintetizat citeva dintre elementele masurabile ale background-ului personal, cum ar fi, spre exemplu, numarul de pozitii sau functii cucerite intr-o unitate de timp relativ scurta. Stim ce vrea sa insemne „scopul scuza mijloacele”, dar ajungem indata si la criteriul numit „caracter”.

Reusita

E un criteriu sintetic. Experienta si inzestrarea nativa pentru putere, puse cap la cap, ne dau „reusitele” personale. Doar una sau doar cealalta nu te califica pentru politica. Candidatii nostri trebuiau sa se fi putut lauda si cu un asemenea ingredient.

Orizont, azimut

Tinerii nostri politicieni trebuie sa fi fost capabili sa demonstreze ca nu tintesc doar inevitabila zi de miine. Nici ambitia, nici experienta, nici reusitele de pina acum nu califica un tinar politician pentru ceea ce se asteapta de la el, in lipsa unui proiect politic care sa depaseasca macar orizontul unui mandat.

Networking

In politica, asa-numitii lupi singuratici sint exceptii care si ele, majoritatea, esueaza lamentabil. Succesul real se cistiga mobilizind resurse, relationind, construind punti, intretinind retele sociale dintre cele mai diverse. Aceasta presupune o suma de calitati care fac din politician un adevarat centru de putere. Sint calitati pe care fiecare dintre cei 22 de „alesi” le poseda intr-o oarecare masura.

Caracter

Cel mai controversat criteriu. Cu totii stim ca nu poti sa ceri puritate unui om politic. Morala in domeniu ramine un subiect de vesnica dezbatere. Celor pe care pariem acum le-am pretins totusi un lucru. Sa nu fi fost nici macar suspectati de fapte de coruptie, de ilegalitati sau de comportamente la limita penalului. Tine de un minimum de caracter pe care poti sa-l cuantifici. Speram sa nu ne fi inselat. •

Cei 22 de tineri politicieni pe care merita sa pariati

La Revolutie, nici unul dintre ei n-avea mai mult de 20 de ani. Apartin lumii de azi, dar reprezinta si o promisiune de viitor. „Cotidianul“ va prezinta ambitiile, planurile, traiectoria politica si conexiunile celor 22 de tineri politicieni care vor si pot sa influenteze Romania de miine.

Cristian Adomnitei, 30 de ani

Intra in PNL la 19 ani si parcurge treapta cu treapta calea spre virful uneia dintre cele mai puternice organizatii politice de tineret, Tineretul National Liberal. A fost ales in acest an, in dauna favoritului lui Tariceanu. Inginer constructor de profesie, Adomnitei s-a remarcat pina acum ca un bun organizator si gestionar de resurse, Scoala de vara a TNL din acest an, pusa la cale de el, fiind un exemplu de eveniment politic. Pentru cei ce gusta unul „sec“ (disciplinat, mai degraba discret, dar extrem de mobil si descurcaret), Adomnitei e un soi de model. Un ingredient uman obligatoriu in bucataria infernala a politicii de partid. „Cel mai mare atu al Romaniei il reprezinta tinerii. Tinerii care inteleg ca educatia cea mai inalta si munca sustinuta, dublate de seriozitate si eficienta sunt solutia pentru atingerea unui nivel de trai bun in tara lor. Succesul acestei generatii va fi succesul Romaniei“, spune Adomnitei. -
Roberta Anastase, 29 de ani


Imaginati-va o fosta Miss, la numai 18 ani, abia studenta (la Sociologie, Bucuresti), dar deja „cercetator asistent la Centrul de Studii Politice si Analiza Comparativa (CSPAC)“. Ambitie, e putin spus. E cu siguranta si un acut simt al oportunitatii. Dorel Sandor, seful CSPAC si la acea vreme, e acum consilierul de taina al premierului Tariceanu, iar Roberta Anastase e deputat PD. „Nu mi-am propus o cariera politica de patru ani. Imi doresc sa ating maximumul in functiile pe care le detin sau le voi detine“, spune cea a carei biografie politica e plina de prefixul „vice“. La 21 de ani, vicepresedinte al Organizatiei de Tineret al PD, la 25 de ani, vicepresedinte al Organizatiei municipale Ploiesti, la 26 de ani, vicepresedinte al Organizatiei de Femei. Si tot un fel de vice e si acum, ca secretar executiv in Biroul Permanent National.

Cosmin Gusa, 33 de ani

Un ziarist bun, se spune, e acela pe care daca-l dai afara pe usa iti intra inapoi pe geam. Asa-i si cu Cosmin Gusa in politica. Paralela nu-i deloc intimplatoare. Inainte de se face politician, liderul Partidului Initiativa Nationala a lucrat in presa, ajungind, la 28 de ani, director de dezvoltare la Antena 1. De aici „sare“ direct in politica si nu oriunde, ci chiar aproape de virf. In 2001 il gasim secretar general al PSD, secretar general pe vremea cind Adrian Nastase era deja nume de guvern. Sare si din PSD, dupa nici doi ani, in barca lui Basescu. S-a mai linistit putin odata ce si-a facut propriul partid, dar surprizele ramin oricind posibile. Capacitatea acestui inca tinar politician de a se face si de a ramine remarcat si, din cind in cind, de a influenta decizii politice majore, e deja proverbiala. Vrem nu vrem, Cosmin Gusa va mai face politica importanta inca multa vreme. Ramine genul pe care chiar daca-ti displace il asculti. Prin urmare, e de urmarit.

Eduard Raul Hellvig, 31 de ani

Un broker care, intre doua sedinte de bursa, avea timp sa faca parte si din departamentul redactional al revistei „Sfera Politicii“. Tinara speranta conservatoare se afla la primul mandat de deputat. Experienta bataliilor date la bursa i-a tinut loc de scoala politica, rezultatul fiind un deputat sigur pe sine, uneori chiar agresiv. A ajuns in PC in 2003, pe vremea cind acesta se numea PUR, odata cu Dudu Ionescu, fostul ministru taranist caruia ii fusese consilier intre 1999 si 2000. In numai un an a ajuns presedinte interimar la PUR Bihor si deputat.


Radu Munteanu, 34 de ani

Un manager cu doctorat in economie, dar in acelasi timp si un idealist care se incapatineaza sa joace dupa reguli si sa aplice standardele europene in politica romaneasca. Pregatirea pentru politica si-a facut-o, ca student, in Piata Universitatii. De aici si pina la PNTCD nu au mai fost decit citiva pasi, pe care i-a si facut, in 1992. A demisionat cind a fost dezamagit, chiar daca partidul era inca la putere (1998). A infruntat PSD pe propriul sau teren, actionind guvernul in instanta dupa ce, in 2001, a fost concediat din Ministerul Dezvoltarii si Prognozei. Procesul se judeca la CEDO, dupa ce Munteanu a gustat din reteta romaneasca a recursului in anulare. Dupa experienta URR a revenit in PNTCD, in speranta ca va relansa acest partid, in numele caruia a candidat la Primaria Capitalei in 2005. „E un proiect personal, pe care mi l-am asumat impreuna cu cei mai tineri din URR si din PNTCD, sa relansam acest partid. Absenteismul ultimelor alegeri confirma necesitatea unei altfel de oferte“, spune el. Un alt proiect pe care il vede ca absolut necesar este adoptarea unei legi a lustratiei.


Bogdan Olteanu, 34 de ani

Gura mare si impetuozitatea risca sa-l faca pe tinarul ministru pentru Relatia cu Parlamentul sa apara drept un „Ponta“ al PNL. Intimplator, au si citeva elemente de biografie asemanatoare. A fost, precum inca mai e Victor Ponta la PSD, sef al organizatiei nationale de tineret, TNL, e tot jurist de profesie si, la fel ca seful TSD, s-a consacrat intr-o inalta functie guvernamentala. Deranjeaza uneori prin verbozitate, dar nimeni nu-i poate contesta competenta politica. Iar daca e un model „asteptat“, e in primul rind pentru ca, dincolo de multe aparente, Bogdan Olteanu isi face cu adevarat meseria. Pe aceea de politician. „Primul pas in proiectul meu politic este, dupa cum am mai sustinut, reforma electorala. Adica adoptarea unui Cod electoral care sa elimine posibilitatile de fraudare a alegerilor si care sa permita o mai buna reprezentare a cetatenilor. In plus, cred in puterea tinerilor de a face o altfel de politica, mai ancorata in realitate“, declara, cu usoara emfaza, tinarul liberal.

Cosmin Popp, 24 de ani

Mezinul Parlamentului Romaniei, are 24 de ani impliniti vara aceasta si a ajuns deputat direct de pe bancile facultatii. Beneficiaza de sustinerea celor mai importanti oameni din PD, Vasile Blaga si Traian Basescu. Este presedintele organizatiei de studenti a PD, a absolvit Academia de Studii Economice si in prezent este masterand in administrarea afacerilor. „Vreau sa ajung cit de sus posibil. Nu voi avea o cariera politica la voia intimplarii lasindu-mi promovarea pe spatele partidului. Vreau sa intru pe tiparul unui politician european drept pentru care nu ma voi manifesta pe modelul cunoscut al politicianului roman“, ne-a impartasit el.


Monica Ridzi, 28 de ani

Cocheteaza cu social-democratia din 1997. Daca de atunci a schimbat doua doctrine, a ramas fidela aceluiasi partid, PD. Si-a facut incalzirea in liga de tineret, inclusiv in ceea ce priveste lupta cu pesedistii, cu care s-a intilnit la forurile de tineret al Internationalei Socialiste. Lucru de asteptat din partea cuiva care a terminat Facultatea de Stiinte Economice ca sef de promotie. Si-a completat pregatirea politica facind specializari in domeniul managamentului campaniei electorale la Washington si New York. In 2003 a urmat in Israel o specializare in domeniul Holocaustului. In prezent, este europarlamentar. A cochetat cu PIN-ul lui Gusa, dar, spre deosebire de Lavinia Sandru, s-a retras la timp. In viata politica interna s-a distins mai ales prin grija exagerata fata de tineret, concretizata printr-o lege a tatuajului, care permite adolescentilor asemenea demersuri numai cu voie de la parinti.

Szasz Attila, 29 de ani

Consilier de stat al ministrului de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, educatiei si integrarii europene al carui titular este Marko Bela. Copilul de suflet al presedintelui UDMR. E doctorant in limbi si identitati culturale, antrenat in comunicare si PR in Washington si Atlanta, SUA. A lucrat ca ziarist la cele mai importante publicatii de limba maghiara din Romania si spune ca este un om caruia ii place sa joace in echipa, desi este un adept al sporturilor individuale cum este schiul. „Am muncit sa formam o echipa noua in UDMR si impreuna vrem sa reformam Uniunea, sa aducem o noua viziune, un nou suflu. Asta nu inseamna neaparat un conflict intre generatii“, spune el.

Daniel Buda, 35 de ani

Romanas din Romanasi (judetul Sibiu), Daniel Buda, zice lumea care-l cunoaste, e un soi de Boc al doilea al PD-ului. Deputat la primul mandate, avocat de profesie ca si Emil Boc, Buda tocami a fost de desemnat de liderul PD ca inlocuitor interimar la sefia filialei clujene. Renumele i se trage mai ales de la intensa activitate legislativa, fiind considerat unul dintre cei mai eficienti si prolifici parlamentari. „Voi fi acolo unde partidul ma va considera util“, spune tinarul deputat, parca citindu-l pe mentorul sau Emil Boc. Si, la fel ca acesta, se considera deja un promoter al ideii de justitie. Nu-l da notorietatea afara din casa dar, foarte probabil, acest lucru nu va dura prea mult.

Sebastian Bodu, 35 de ani

Se spune ca ar fi unul dintre preferatii presedintelui Basescu. Nu stim daca acest lucru are legatura cu faptul ca Sebastian Bodu, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), este constantean. Dar stim ca, pina la proba contrara, Bodu, precum Basescu, face figura de justitiar. Ca sef al ANAF, cu rang de secretar de stat, Bodu s-a comportat pina acum ca un fel de bau-bau al evazionistilor. Unii sint deja tentati sa-i rezerve un loc pe lista justitiarilor de carton, gen Blanculescu. Noi ii acordam prezumptia de profesionalism si un cec in alb al succesului politic. Dupa cum ne-a declarat, considera ca cele doua sint legate. „Daca voi avea rezultate bune la ANAF, ceea ce-mi doresc in primul rind, voi cauta sa-mi construiesc si o cariera politica.“

Dan Mihalache, 34 de ani

Face politica din ’93, dar cea mai inalta demnitate a fost aceea de consilier al primului- ministru Adrian Nastase. Motivul este simplu: e genul de politician care lucreaza in culise. S-a specializat in campanii electorale si spune ca Iosif Boda a fost unul dintre mentorii sai. Impreuna cu acesta, Mihalache a lucrat in 1996 la campania lui Iliescu. La alegerile din 2004 a fost cel care dadea ultimul aviz pe discursurile lui Nastase. Pe termen scurt, Dan Mihalache vrea sa puna umarul la modernizarea PSD in sensul „introducerii unor criterii de transparenta si integritate care sa-l faca un partid compatibil cu cele europene“. Pe termen mediu isi face calcule sa faca parte din viitoarea echipa de guvernare a PSD. In prezent este deputat de Maramures.


Toader Paleologu, 32 de ani

Toader Paleologu, asemeni tatalui sau Alexandru Paleologu, imbina cu succes politica cu cariera diplomatica. Nu doar inrudirea cu „ambasadorul golanilor la Paris“ il recomanda, ci si CV-ul impresionant. Toader Paleologu a studiat la Paris si München si a predat la mai multe colegii occidentale. A devenit un politolog respectat publicind studii si articole in reviste de specialitate. Este liberal si are mari ambitii in privinta carierei sale politice. Deocamdata, la 32 de ani, ocupa postul de ambasador al Romaniei in Danemarca.
Daciana Sirbu, 28 de ani

Este „fata lui tata“ pentru ca este fiica fostului ministru al Agriculturii, vicepresedintele PSD Ilie Sirbu. Este doctorand in drept cu o lucrare despre „Rolul procurorului in procesul penal“. Incepind cu aceasta toamna a primit calitatea de membru observator al Parlamentului European, iar dupa integrarea Romaniei in UE, Daciana Sirbu tinteste un loc de parlamentar in acest for. „Acolo sistemul este altul si in viitor sper ca si la noi sa fie la fel, iar noi, tinerii, sa fim cei care vom improspata si reinnoi sistemul greoi si invechit din Parlamentul Romaniei“, spune Daciana Sirbu. In fosta guvernare PSD a fost secretar de stat la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si apoi presedintele Autoritatii Nationale pentru Tineret. Proiectele sale vizeaza „politici sociale care pot aduce un nivel de trai sporit pentru copii’’. Daciana are ambitii mari: „Obiectivul principal al carierei mele, chiar de la inceputul ei, a fost sa acumulez din ce in ce mai multa experienta care sa-mi permita - de ce nu? - sa devin prima doamna care va ocupa functia de prim-ministru al Romaniei“.

Victor Ponta, 33 de ani

Victor Ponta a reusit sa isi cistige notorietatea politica in calitate de copil de suflet al lui Adrian Nastase. Acesta l-a sprijinit sa ocupe functii importante in partid si in stat. In interiorul PSD are si sustinatori si adversari. Cert este ca prin interventiile sale stirneste orice, numai indiferenta nu. In ultima vreme, Victor Ponta s-a detasat de mentorul sau politic si s-a autodefinit drept un continuator al latino-revolutionarului Che Guevara. Ponta vrea sa revolutioneze sistemul politic romanesc prin reducerea parlamentului la o singura camera, prin introducerea votului uninominal. Pentru viitor, Ponta a luat in vizor postul de sef al Camerei Deputatilor.

Lavinia Sandru, 30 de ani

Lavinia Sandru a fost unul dintre tinerii cu care Basescu s-a mindrit ca va schimba clasa politica. La primul conflict cu Marinarul, a parasit PD. Basescu a avertizat-o ca risca sa ajunga pe centura politicii. Ea l-a urmat pe Cozmin Gusa si a fondat PIN. Considera ca, de cind a plecat din PD, a devenit mai cunoscuta, iar lumea o priveste cu simpatie. Acum mentine legaturile cu democratii prin intermediul sotului sau, Darius Vilcov, un tinar primar al orasului Slatina. „Proiectul nostru este sa construim o noua Romanie. Cred ca, in 10 ani, noi, tinerii politicieni, vom reusi sa stapinim Romania“, spune Lavinia Sandru, deputat de Mures si fosta actrita.


Cristian Boureanu, 33 de ani

Nascut in capitala Zambiei, il gasim la 23 de ani membru PNL si „patron de firma“. E genul pursinge liberal pentru care politica si afacerile merg mina in mina. Subiect de birfe mondene de altfel atent intretinute si gestionate, deputatul Boureanu e un exemplu de tinar politician rebel care are deseori curajul si opinie separate, fiind printre putinii liberali de virsta cruda care si-a infruntat si criticat pe fata liderul de partid, fie el Stolojan sau, mai tirziu, Calin Popescu Tariceanu.
Claudiu Manda, 30 de ani

„Spirit bataios. Calcator peste cadavre“. Asa il caracteriza, la un moment dat, un cunoscut. Bataios, cu siguranta. La 25 de ani e consilier local la Craiova, reales in 2004, apoi deputat. Ba chiar si membru in Biroul Executiv Central al PSD. E, oricum, reprezentativ pentru acel segment nu neaparat simpatic, dar vesnic necesar de personaje gata sa-si satisfaca placerea, dar sa-si asume si responsabilitatea de a conduce institutii si oameni. Iar daca pentru unii Claudiu Manda nu merita calitatea de membru al Generatiei Asteptate, e cu siguranta unul dintre liderii celei Inevitabile.

Dan Motreanu, 35 de ani

Liberal cu carnet de partid de la 20 de ani, mai exact din 1990, imediat dupa caderea lui Ceausescu. Semn ca e facut pentru politica, dar a celor din categoria mai rara care „tac si fac“. Cuminte, perseverent si eficace. Aceste calitati il fac apreciat in partid si i-au permis sa urce trepte politice pe care altii, cu ambitii mult mai mari, le-ar fi ratat. A fost pina in acest an presedintele Tineretului National Liberal, avansind apoi in functia de secretar general al PNL, ceea ce, teoretic cel putin, reprezinta a treia pozitie in partid.

Raluca Turcan, 29 de ani

Daca e sa-I cauti tinerei deputate PNL un termen de comparatie in mediul politic consacrat, Raluca Turcan se apropie cel mai mult de liberala Mona Musca. Impartaseste cu aceasta din urma apropierea de Theodor Stolojan, cu care a lucrat atit in cadrul unei companii private cit si, ulterior, in calitate de consilier personal in perioada cind actualul sfatuitoir al lui Basescu, functiona ca lider al PNL. Ca „umbra“ a lui Stolojan, Raluca Turcan si-a facut de altfel si intrarea in politica si in vizorul opiniei publice. Tot in registrul „Mona Musca“, Raluca Turcan stie sa cultive o relatie echilibrata cu toate mediile capabile sa-I aduca in timp o reputatie consolidata.

Valeriu Turcan, 29 de ani

Seful Agentiei pentru Strategii Guvernamentale este unul dintre ziaristii care au facut pasul in politica si, totodata, unul dintre tinerii care fac studii sau stagii de pregatire in strainatate si se intorc in Romania. Cei patru ani petrecuti la Londra, mai intii la BBC World Service si apoi la Leeds, unde si-a luat masteratul in comunicare internationala, i-au permis, la intoarcerea in tara, sa treaca de la meseria de ziarist la cea de consultant politic. Primul care a beneficiat de consultanta a fost Cristian Boureanu. Conexiunile stabilite astfel cu liberalii, intarite de casatoria sa cu Raluca Tatarcan, consilierul lui Stolojan, l-au plasat pe Turcan in postura de consilier al premierului Tariceanu si presedinte al Agentiei de Strategii Guvernamentale. In timp ce lucreaza la crearea unei strategii de prezentare a Romaniei in exterior, Turcan trebuie sa elaboreze si una pentru a-si mentine functia, amenintata de suspiciunile pe care anturajul premierului le nutreste in privinta sa, invocind o prea mare apropiere de consilierul prezidential Theodor Stolojan.


Szolt Nagy, 34 de ani

La prima vedere a CV-ului, ministrul Comunicatiilor pare mai degraba un tehnocrat crescut in umbra politicii. In plus, desi activeaza in UDMR de la 19 ani, din 1990, Zsolt Nagy si a ajuns ministru desemnat politic, nici acum nu-si asuma fara rezerve un proiect politic de virf. Declara ca lucreaza de mai multi ani la „constructia unei altfel de clase politice“, dar se mai gindeste chiar si daca va candida pentru Parlament. Pina sa ajunga ministru s-a rodat ani buni ca „om de casa“ a liderului Marko Bela, organizind congrese si conducind campanii electorale.


(720 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Generatia Asteptata: primii 22 din cei 200 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6340811252594 seconds.