Marți, 18 Octombrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: Gena conflictuală

Publicat de: Valentin Stănilă

azi Năucit de tot ce vede și aude, zi de zi, muritorul de rând se mai întreabă, din când în când, dacă este posibil ca viața noastră politică să nu fie marcată de atâtea și atâtea conflicte, nu numai între Putere și Opoziție, nu numai între partenerii de alianțe, de coaliții, ci și în interiorul partidelor, între grupuri și grupulețe, ca și între indivizi... Se pare că mulți dintre cei care se apucă de politică dobândesc imediat ceea ce putem să numim "gena conflictuală". Își descoperă virtuțile de luptători nu pentru a construi ceva, pentru a aduce valoare adăugată, ci pentru a combate ceva și pe cineva. Printr-o ironie a istoriei, ceea ce se întâmplă în prezent pe scena politică dâmbovițeană pare o confirmare a teoriei marxiste potrivit căreia "contradicțiile reprezintă motorul dezvoltării, al progresului".
Mecanismele de dialog, atât cele instituționalizate, cât și cele informale, mecanismele decizionale, atât în structurile statului, cât și în cele politice, sunt mereu gripate, mereu bruiate, formalismul înecându-le în propria neputință. Ceea ce se petrece acum, de exemplu, în ADA și în coaliția majoritară aduce aminte de convulsiile din defuncta CDR, de maniera de a face politică a tot felul de veleitari, de impostori, de mitomani. Dar, oare, altfel au stat lucrurile în sistemul de alianțe la Putere din perioada 1992-1996? Pentru că am pus și această întrebare, se cuvine să mergem până la capăt și să semnalăm spiritul de gâlceavă și din PSD. De ce toată această agitație? De ce atâtea acuzații reciproce? De ce atâtea amenințări, mai mult sau mai puțin voalate?
În momentul în care același muritor de rând își pune astfel de întrebări ajunge, inevitabil, la concluzia că trebuie, într-adevăr, să se purceadă neîntârziat la reformarea clasei politice. Dar, când formulează această concluzie, este confruntat, din nou, cu datele dure ale realității. I se spune, inclusiv de către persoanele cu funcțiile cele mai înalte în stat, că reforma clasei politice trebuie să înceapă cu înlocuirea celor doi președinți ai Camerelor parlamentare sau a președinților consiliilor județene care aparțin PSD. Unii au viziuni mai "largi": fac trimitere la sistemul unicameral și la votul uni nominal. Și mai departe?
În fond, temele menționate nu fac altceva decât să pună gaz pe foc, să mențină și să acutizeze conflictele. Și aceasta dintr-un motiv care se află la vedere: indiferent de ambalaj, confruntările nu se desfășoară pe teritoriul ideilor autentice, al valorilor proclamate (uneori cu o emfază care devine comică), ci aproape exclusiv pe cel al intereselor, în special al intereselor materiale, economice. Este adevărat, mai intervin orgoliile, setea de putere "pură", dar - în majoritatea cazurilor -, dacă vrem să identificăm sursa esențială a conflictelor, atunci trebuie să facem apel la amintitele interese
Foarte mulți politicieni nu sunt credibili în cruciadele pe care le inițiază și le desfășoară, indiferent cât de des și de apăsat fac apel la principii, deoarece comportamentul lor este contrar respectivelor principii. Să ne gândim, bunăoară, la diferitele dezbateri din momentul actual pe teme politice, fie că este vorba despre activitatea unor instituții ale statului, fie că se examinează diverse aspecte ale vieții partidelor. De cele mai multe ori nu se respectă reguli elementare de respect reciproc, de civilitate, de toleranță, de deschidere spre dialog. Se ajunge chiar la acuzații care te duc cu gândul că persoanele în cauză vor să reînvie delictul de opinie. În asemenea condiții, la ce rezultat pozitiv este posibil să se ajungă?
Interesul aproape paroxistic pentru propria imagine duce până și la dispariția unui elementar spirit de echipă, de solidaritate. Chiar și atunci când se află în joc interese comune, reale. În loc ca fiecare luare publică de poziție să fie bine gândită, analizată pe toate fețele, mai ales prin prisma efectelor, asistăm la spectacolul dezagreabil al improvizațiilor în serie, al afirmațiilor retrase, al replicilor țâfnoase și gesturilor necontrolate. Sigur, astfel de "ieșiri" fac deliciul unor spectatori. Protagoniștii nu înțeleg, însă, că prin asemenea comportamente își fac lor, în primul rând, cel mai mare și, uneori, ireparabil deserviciu.


(585 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Valentin Stănilă


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Gena conflictuală | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.75222897529602 seconds.