Sâmbătă, 29 Octombrie 2005 - 07:37 AM Aleg.RO: Coalitia cauta solutii pentru esecurile din Parlament

Publicat de: Marius Vulpe

Averea Alegeri anticipate, fuziunea PNL cu PD sau constituirea unor grupuri de analiza si prognoza sunt solutiile pe care le intrevad liderii grupurilor parlamentare ale Coalitiei pentru a rezolva neimplinirile din Parlament. Legea bugetului, statutul minoritatilor sau aprobarea tacita a proiectului PSD pentru functionarea SRI (dezavuat de Coalitie) sunt doar esecurile din ultima saptamana ale Coalitiei in Parlament. Cand vine vorba de masuri de eficientizare care sa vizeze solidaritatea votului in plen sau comisii si prevenirea defectiunilor, partenerii au si aici viziuni diferite: de la instituirea unei comunicari mai bune si crearea unor organe de previziune si analiza a potentialelor diferende pana la fuziunea celor doua componente ale Aliantei DA sau chiar anticipate.

Simptomele bolii din Coalitie sunt identificate de mai toti reprezentantii sai - lipsa unei bune comunicari si a unor canale bune de transmitere a potentialelor puncte de vedere divergente. Si asta in ciuda existentei unei pleiade de constructii create pentru a armoniza aceste pozitii - de la CNC-ul Aliantei pana la cel al Coalitiei, de la intalnirile periodice ale secretarilor coordonatori ai celor 4 partide pana la cele saptamanale ale liderilor de grup. Pentru liderul grupului deputatilor UDMR, Marton Arpad, carenta s-ar traduce prin lipsa unui control bun al partidelor componente asupra propriilor oameni care face ca intelegerile incheiate la nivel de varf sa cada in Parlament. " Atunci cand patru lideri si-au pus semnatura pe un document este exclus sa se intample altfel", a declarat el, dand ca exemplu soarta statutului minoritatilor.

Colegul sau, senatorul Peter Eckstein Kovacs, pledeaza pentru crearea unor organe interne ale Coalitiei, de previzionare si analiza a elemente de divergenta spre a fi solutionate "inainte ca buba sa se sparga". "Sedintele intre liderii de grup nu reprezinta o solutie. Trebuie imbunatatite relatia interministeriala si cea pe proiectele de legi", ne-a declarat Ekstein Kovacs, apreciind ca un conflict precum cel iscat pe tema bugetului invatamantului "era previzibil".

Liderul conservator de la Camera, Bogdan Pascu, pare mai interesat de imaginea propriului grup decat de eficienta Coalitiei. "Nu avem probleme de eficienta. Noi am fost intodeuna la vot, nu avem probleme de absenteism", a spus Pascu.

Cu toate ca presedintele Basescu a declarat ca momentul anticipatelor a trecut, senatorul PD Radu Berceanu crede ca numai aceasta solutie ar oferi solidaritatea mult dorita. Altfel, el ia apararea dreptului parlamentarului de a vota in functie de optiunea sa politica. "Am senzatia ca s-ar dori un fel de partid comunist in care toata lumea sa voteze asa sfasiind din maini. Cine e pentru? Toata lumea hasti din maini", spune Berceanu care condamna instaurarea unei "discipline militare" de genul "voi nu ganditi, voi votati". "Intotdeauna vor fi probleme cand exista o majoritate atat de fragila. Noi am spus mereu ca alegerile anticipate ar fi rezolvat aceasta problema, si nu tot felul de incercari disperate, dar a trecut vremea lor", a conchis Berceanu.

Pentru liberalul Dan Motreanu, toate problemele tin de modul de comunicare. "Nu se pun de acord cum trebuie. Intervine mereu neprevazutul", a incercat el sa explice, apreciind ca in intalnirile dintre reprezentantii Coalitiei exista dificultati in modul in care sunt receptate si transmise diferitele pozitii divergente. Solutii? "Sa facem fuziunea in Alianta si sa ne intalnim zilnic, de doua ori pe zi dimineata si seara cu ceilalti parteneri", crede Motreanu.


(813 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Marius Vulpe


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Coalitia cauta solutii pentru esecurile din Parlament | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.74747800827026 seconds.