Sâmbătă, 05 Noiembrie 2005 - 09:10 AM Aleg.RO: UDMR: Autonomie reală pentru administrațiile locale

Publicat de: ---

AMOS News <IMG hspace=5 src="http://www.informatia.ro/images/articles/sigle/UDMR.jpg" align=left vspace=5>Consiliul Primarilor și Consilierilor UDMR, întrunit în ședință vineri, 4 noiembrie, la Târgu-Mureș, a dezbătut pachetul de legi privind administrația publică, precum și problemele actuale ale administrațiilor locale din Transilvania, se precizează într-un comunicat al UDMR. În analiza pe care a făcut-o situației politice actuale, președintele UDMR, Markó Béla, a apreciat că perioada care urmează este de importanță fundamentală pentru administrațiile publice locale, deoarece acum se desfășoară pregătirea pachetului de legi privind descentralizarea administrației publice, prin care și administrațiile locale maghiare pot obține o autonomie mult mai pronunțată decât până în prezent.

Președintele UDMR consideră un rezultat important al participării la guvernare faptul că deși dezvoltarea Transilvaniei nu beneficiază nicidecum de un suport corespunzător din partea partenerilor de coaliție, Uniunea a reușit să convingă partenerii de guvernare de importanța investițiilor în Transilvania. Un rezultat al acestui demers este reabilitarea tronsoanelor de drum național de peste Bucin și între Bălăușeri și Miercurea-Ciuc, dar și începerea lucrărilor de construcție a drumului care leagă orașul Odorheiu Secuiesc de Baraolt și Brașov.
     
Vorbind despre guvernare, președintele UDMR, Markó Béla, a apreciat că în pofida aparenței create de necontenitele dispute și certuri din coaliție, Executivul a lucrat mai bine, fapt dovedit de rezultatele prea puțin mediatizate în presă, cum ar fi creșterea semnificativă a ajutorului pentru creșterea copiilor sau gestionarea eficientă a situației create de inundații. Markó Béla a calificat, totodată, ca o decizie bună sporirea bugetului acordat educației, respectiv renunțarea la prelungirea acordului cu FMI.

După cum a afirmat, instituția financiară internațională a pretins Executivului condiții precum reducerea la zero a deficitului bugetar, ceea ce ar fi necesitat restrângeri nejustificat de drastice. În ciuda rezultatelor, Markó Béla a apreciat că UDMR trebuie să atragă serios atenția partenerilor asupra stărilor de lucru intolerabile din cadrul coaliției.

În opinia sa partidele de guvernământ trebuie să învețe și să respecte, întocmai ca UDMR, regulile colaborării, lucru atestat și de conflictele apărute în chestiunea legii minorităților. UDMR nu poate accepta contradicția conform căreia în timp ce guvernarea emite un mesaj privind reglementarea exemplară a relațiilor româno-maghiare, relațiile dintre cele două comunități să constituie în continuare o sursă de încordare în cadrul coaliției, a subliniat Markó Béla care, criticând dezertarea unor parteneri de coaliție în chestiunea legii minorităților, a atras atenția asupra faptului că actuala coaliție nu are alternativă la adoptarea legii. – UDMR nu dorește să soluționeze situația întorcând spatele partenerilor de coaliție, ci făcând coaliția mai solidară, mai unită, a precizat Markó Béla. În același timp, președintele UDMR a adresat critici aspre și acelor organizații maghiare care, asemenea forțelor extremiste românești, s-au pronunțat pentru respingerea legii minorităților.
     
Ministrul delegat pentru lucrări publice și amenajarea teritoriului, Borbély László a declarat că pentru UDMR autostrada Transilvania rămâne în continuare o prioritate. El a prezentat situația proiectelor naționale în domeniul investițiilor, menționând că anul viitor va continua în ritm mai accelerat programul de extindere a rețelelor de apă și canalizare, precum și cel privind locuințele sociale și sălile de sport. În 2006 vor fi bani mai mulți și pentru autostrăzi, guvernul putând aloca în acest scop 3 miliarde de euro, a subliniat ministrul delegat.

Alte știri din sursa AMOS News:
<A class=pn-title href="http://www.informatia.ro/Article116574.phtml">UDMR împotriva sancționării migrației politice
<A class=pn-title href="http://www.informatia.ro/Article116354.phtml"><FONT color=#990000 size=2>Marko Bela: PSD încearcă să compromită acțiunile coaliției majoritare
<A class=pn-title href="http://www.informatia.ro/Article116329.phtml"><FONT color=#990000 size=2>Marko Bela: Oficialii FMI nu au înteles că România a avut un an extrem de dificil


(405 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

UDMR: Autonomie reală pentru administrațiile locale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.615562915802 seconds.