Luni, 07 Noiembrie 2005 - 08:18 AM Aleg.RO: Inamici in doctrina, complici in interese

Publicat de: Lucian Gheorghiu, O.

Cotidianul Un suprapartid al medicilor apare ca reactie la proiectul de reforma a Sanatatii. Indiferent de orientare politica, doctrina medicilor parlamentari pare sa fie interesul propriu. Ministrul Sanatatii acuza „grupuri parlamentare de interese“ carora li s-ar „inchide robinetul“ daca reforma e dusa pina la capat. Dar reforma depinde tocmai de votul suprapartidului medicilor din Parlament. Viitoarea lege a spitalelor ii pune pe directorii unitatilor sanitare sa aleaga intre a fi medici sau manageri. Ministrul Eugen Nicolaescu este categoric: „Nu avem manageri. In prezent avem directori, care numai directori nu sint. Unii care se fac ca sint directori“. Multi dintre membrii Comisiilor de sanatate din Camera Deputatilor si din Senat vor deveni incompatibili daca pachetul de legi propus de Nicolaescu va trece de Parlament.

Trei parlamentari, directori de spitale

Deputatii Sorin Oprescu (PSD), Alexandru Ciocilteu (independent) si senatorul Irinel Popescu (PC) sint medici si totodata directori de spitale. Noua legislatie ii va obliga pe cei trei sa aleaga intre profesia de medic si functia de director. Toti trei au criticat pachetul legislativ propus de ministrul Nicolaescu si se declara pe fata impotriva lui. „Nu se pune problema ca, din cauza ca ar trebui sa aleg, nu agreez pachetul legislativ. Principalul motiv pentru care il resping este acela ca este vorba de o hipercentralizare, o neocentralizare“, spune Sorin Oprescu. Ceilalti doi parlamentari directori de spitale nu au putut fi contactati pentru a-si argumenta pozitiile.

Liberali versus Nicolaescu

Deputatii PNL Sorin Paveliu si Cristian Busoi au criticat public pachetul legislativ al lui Nicolaescu. Busoi are propriile sale propuneri legislative privind spitalele si farmaciile. Insa adoptarea pachetului „Nicolaescu“ ar anula aceste proiecte de lege. Sorin Paveliu l-a atacat tot timpul pe fostul ministru Mircea Cinteza pentru ca, potrivit unor surse, rivnea la portofoliu, dar acum s-a aliat cu acesta. Paveliu are de pierdut cu noua legislatie. El este salariat al Colegiului Medicilor, dar are si o firma privata - „Infomedica SRL“. Paveliu sustine ca nu este incompatibil. Sotia deputatului liberal este salariata atit in sistemul sanitar de stat, cit si in cel privat, un alt motiv pentru care Paveliu nu are de ce sa agreeze viitoarea legislatie in domeniu. Senatorul PNL Dan Sabau este medic la Spitalul Universitar, dar si actionar la o firma privata si ar fi si el lovit de viitoarele acte normative. Indirect incompatibil, deputatul prahovean Ion Luchian ne-a declarat ca sustine noile legi si a spus ca sotia sa va trebui sa aleaga intre sistemul medical de stat sau cel privat. Fostul ministru Mircea Cinteza a primit sponsorizari de la unele societati farmaceutice si acest lucru reprezinta un motiv pentru a se opune propunerilor in domeniu ale lui Nicolaescu.

Senatorul PRM Constantin Gaucan si independentul Neculai Apostol nu par la prima vedere incompatibili, insa ambii sint actionari la firme private care se ocupa de comert. In aceeasi situatie este si deputatul PSD, Ovidiu Brinzan, actionar, de asemenea, la o firma din domeniul medical. •

Vezi si Articolul: Doctorii trebuie sa se lase de comert


(487 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Lucian Gheorghiu, O.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Inamici in doctrina, complici in interese | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55090117454529 seconds.