Luni, 07 Noiembrie 2005 - 08:29 AM Aleg.RO: Democratii si liberalii se joaca de-a aliatii

Publicat de: Eliza Olteanu

Averea Liderii democrati au reactionat prin reprosuri si critici la propunerile liberalilor care vizeaza schimbarea sefilor serviciilor de informatii si a altor institutii centrale pesedizate de guvernul Nastase, luate in organismele de conducere ale PNL, intrunite la sfarsitul saptamanii trecute. Emil Boc, presedintele PD, a declarat sambata, la Cluj, ca liberalii ar fi trebuit sa discute cu democratii inainte de a face publice solicitarile lor catre Traian Basescu. Ieri, Boc a aratat ca propunerile politice de schimbare a sefilor unor institutii nu sunt productive si ca orice solicitari de acest gen ar trebui discutate in cadrul Aliantei si al Coalitiei, iar decizia trebuie sa apartina institutiilor abilitate.


Emil Boc incearca sa-i tempereze pe liberaliLiderul PD a mai taiat din elanul liberalilor, declarand ca Presedintele Romaniei este cel care are informatiile si atributiile necesare privind schimbarea sefilor serviciilor secrete. In ceea ce priveste conducerea altor institutii, precum Curtea de Conturi sau Consiliul Concurentei, Boc a declarat ca Parlamentul trebuie lasat sa se pronunte in aceste cazuri, tot dupa o discutie intre formatiunile din coalitie.

Astazi, la Colegiul Director, democratii vor discuta o serie de rapoarte asupra indeplinirii Programului de Guvernare si a activitatilor din Parlament, dar relatia lor cu partenerii de guvernare nu va lipsi din agenda. Pe de alta parte, liberalii isi previn aliatii ca au ajuns la putere impreuna si ca nu vor renunta in nici un chip in a-l sustine pe premierul Tariceanu.

Ludovic Orban ii cere lui Basescu sa revina la sentimentele de primar fata de PSD.Teodor Melescanu, vicepresedinte PNL, a declarat ca liberalii ar prefera sa treaca in opozitie decat sa propuna un alt candidat pentru postul de premier. Melescanu a adaugat ca, prin protocolul DA, numirea primului ministru nu se poate face fara acordul si sustinerea PNL.

In plus, el a sustinut ferm ca Tariceanu se bucura de sprijinul total al liberalilor, care nu agreaza venirea lui Theodor Stolojan in fruntea Guvernului, asa cum s-a vehiculat in ultimul timp: "Calin Popescu Tariceanu nu are intentia sa-si dea demisia si o alta posibilitate de a fi inlocuit nu exista, in afara de cazul in care ar obtine un vot de neincredere in Parlament. Daca se ajunge aici, mai bine trecem in opozitie, decat sa desemnam un alt prim-ministru".

Mai combativ ca alti liberali, Ludovic Orban a lansat un nou atac la adresa presedintelui Basescu. Presedintele PNL Bucuresti l-a acuzat pe Traian Basescu ca nu-si respecta promisiunile facute in campania electorala. Orban a declarat ca nu intelege de ce Basescu se comporta acum altfel decat inainte de a deveni presedinte, cand era un adversar inversunat al PSD.

"Nu pot intelege ce s-a intamplat cu Traian Basescu. S-a schimbat foarte mult in raport cu perioada in care am colaborat si mi-e foarte greu sa inteleg de ce. Voia sa dea de pamant cu toti pesedistii, cu toti coruptii, cu toti reprezentantii sistemului ticalosit, dupa cum suna expresia folosita de el. Credeam ca in prima zi ii aduna pe toti si da cu napalm sau macar ca ii da afara in suturi din institutii. Dar nu s-a intamplat nimic", a declarat Ludovic Orban.

Liderul liberal l-a indemnat pe presedinte sa nu mai actioneze impotriva Aliantei si sa-si aduca aminte ca a ajuns presedinte multumita ambelor partide, in urma unei munci a unei echipe "si nu datorita personalitatii sale covarsitoare".

Prins la mijloc intre cele doua partide, Theodor Stolojan, fostul sef al liberalilor, arata si el indirect ca tensiunile prezente din interiorul Aliantei ar putea fi cauzate de pierderea a doua momente importante: anticipatele si fuziunea. "S-au ratat doua momente importante. Unirea celor doua partide din Alianta si declansarea alegerilor anticipate. Aceste nereusite sunt greseli cu impact strategic facute de Alianta si au efect pe parcursul a cel putin patru ani", a afirmat consilierul lui Traian Basescu, Theodor Stolojan.


(465 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Eliza Olteanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Democratii si liberalii se joaca de-a aliatii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56328511238098 seconds.