Luni, 07 Noiembrie 2005 - 08:34 AM Aleg.RO: Primaria Bucurestiului imbogateste sponsorii PD

Publicat de: Bogdan Bratescu

evenimentulzilei O treime din contractele pentru achizitia de servicii de catre municipalitate au fost adjudecate de firmele care au contribuit in 2004 la pusculita de campanie a formatiunii democrate In Bucuresti, unii dintre sponsorii Partidului Democrat se regasesc si in rapoartele privind achizitiile publice ale Primariei Capitalei. Frecventa cu care apar aceste nume este remarcabila, sponsorii campaniei electorale a PD de dinaintea alegerilor generale de anul trecut fiind rasplatiti cu contracte grase de Primaria Bucurestiului.
In ultimul trimestru al anului trecut, 11 din cele 36 de contracte de achizitii publice de servicii incheiate de primarie, conform raportului asupra achizitiilor dat publicitatii de PMB, au fost adjudecate, in unele cazuri fara licitatie, de firme care au cotizat la pusculita electorala a PD.

Cotizatie de 800 de milioane, contracte de 16 miliarde

In campania electorala de anul trecut, firma Intrarom a virat in contul PD 700 de milioane lei, pe care i-a completat cu o alta donatie, de 172 de milioane, facuta catre filiala Constanta a PD. La scurt timp dupa alegerile generale, Intrarom a incheiat patru contracte cu Primaria Municipiului Bucuresti, care i-au adus incasari de 16 miliarde de lei. Doar in doua cazuri a fost organizata o licitatie.
In preajma Craciunului, functionarii primariei si Intrarom si-au gasit timp pentru a incheia nu mai putin de trei contracte. La 23 decembrie 2004, Intrarom a castigat o licitatie la care nu s-a prezentat nicio alta firma si a obtinut alte doua contracte prin negociere directa. Unul dintre acestea, in valoare de 6 miliarde de lei, in care primaria nu a dat niciun anunt pentru participare la negocieri, vizeaza furnizarea de servicii Conversie Analog Digital pentru planurile cadastrale. Cel de-al doilea contract incheiat in acelasi mod pe 23 decembrie 2004 se refera la extensia retelei de calculatoare si are o valoare de 3,6 miliarde de lei.

Legaturi mai vechi

Intrarom face afaceri cu Primaria Capitalei din 2003. In aprilie 2003, firma a obtinut de la PMB un contract fabulos, de peste 4 milioane de euro, pentru realizarea unui sistem informatic integrat la Primaria Capitalei. Intrarom este parte a grupului grecesc Intracom, condus de Socratis Kokkalis, un miliardar care a studiat la Berlin si Moscova si pe care procurorii greci l-au acuzat de spionaj in favoarea RDG, dupa ce au fost publicate documente care il indicau ca agent al STASI, fosta politie secreta est-germana. In Romania, societatea era condusa in acea perioada de Mihai Liviu Gherman, fiul fostului presedinte al PDSR si al Senatului, Oliviu Gherman.
Mihai Gherman a confirmat, ieri, donatiile facute de aceasta societate Partidului Democrat. „Am sponsorizat anul trecut Partidul Democrat cu vreo 700 de milioane. A fost o decizie a board-ului companiei”, ne-a declarat Gherman. El a sustinut insa ca donatiile nu au legatura cu contractele obtinute de Intrarom de la Primaria Capitalei. „Fiecare are dreptul la propriile simpatii si afinitati”, a explicat Gherman.

Contracte pe banda rulanta

In urma cu o luna, la 28 septembrie, Primaria Bucurestiului a atribuit firmei Romair Consulting SRL un contract pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru realizarea unor parcaje subterane in Pietele Obor, Sudului, Presei Libere si Salii Palatului. Studiile urmau sa fie gata in 15 zile. Costul: 3 miliarde de lei.
Romair este un alt donator al PD-ului si, totodata, un rasfatat al edililor Bucurestiului. Firma figureaza pe lista publicata de PD in Monitorul Oficial, cu o donatie catre partid in 2004 de numai cateva zeci de milioane de lei. Pentru Romair, a obtine un contract de la Primaria Capitalei e o chestiune de rutina.
Studiul privind parcajele subterane, obtinut in septembrie a.c., este al saptelea contract pe care Romair il incheie cu primaria in ultimul an, in domenii, aparent, extrem de diverse. Proiecte si asistenta tehnica pentru lucrarile de consolidare a unor imobile, pe bd. Kogalniceanu si in strada Victor Eftimiu, 3,8 miliarde de lei, studii pentru ecologizarea parcurilor Bucurestiului, proiecte predate in doua saptamani, 7,7 miliarde de lei, proiecte privind „dezvoltarea integrata a sistemului municipal al infrastructurii tehnico-edilitare”, 5,3 miliarde de lei.
Romair este un abonat al afacerilor cu statul, pe seama caruia isi obtine cea mai mare parte a veniturilor. Alte opt primarii de orase figureaza printre clientii companiei. Contractele incheiate de primarii cu Romair au intrat si in vizorul Curtii de Conturi. Anul trecut, Primaria Craiovei a atribuit firmei, fara licitatie, un contract de 500 de milioane de lei, fapt incriminat intr-un raport al Curtii de Conturi Dolj. Curtea a constatat ca primarul Antonie Solomon a incalcat in acest caz legea, dupa cum a relatat cotidianul craiovean „Gazeta de Sud”.

Edilii se spala pe maini

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, ne-a declarat ca nu exista nicio legatura intre atribuirea contractelor de achizitii de servicii de la Primaria Capitalei si sponsorizarea de catre firmele alese a Partidului Democrat. El a afirmat ca achizitiile de servicii ale primariei nu sunt decise pe criterii politice. „Eu nici nu stiu cine au fost sponsorii PD din timpul campaniei electorale”,
ne-a declarat Videanu. „Nu m-a preocupat niciodata aceasta problema. Problema sponsorizarii partidului este problema trezorierului partidului, care are si responsabilitatea legala”, a adaugat edilul-sef al Capitalei.
La randul sau, viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu (PD), sustine ca „nu a avizat niciun contract de achizitii publice”. „In vara trecuta, domnul Basescu a repartizat celor doi viceprimari anumite prerogative. Achizitiile publice au intrat in parohia domnului Ludovic Orban”, ne-a spus Murgeanu. Viceprimarul liberal al Bucurestiului, Ludovic Orban, sustine insa ca „decizia privind achizitiile publice apartine membrilor comisiei de achizitii”. „Eu nu fac decat sa semnez un aviz, pe baza raportului pe care mi-l prezinta”, ne-a precizat Orban.

Directorul de achizitii al PMB sustine ca face politica „dupa ora 4”

Toate contractele au fost semnate de directorul de achizitii al Primariei Capitalei, Florentina Constantinescu. Ea ocupa aceasta functie din 2001 si este membra a PD. Florentina Constantinescu sustine ca toate contractele pe care le-a semnat au respectat normele legale. Referindu-se la Intrarom, ea a explicat atribuirea unor contracte fara licitatie prin faptul ca noile achizitii se refereau la furnizarea unor servicii care fusesera deja adjudecate de aceasta firma. Potrivit directorului de achizitii al PMB, membrii comisiei nu au acces la informatii privind donatorii din campanie, iar „primaria nu poate impiedica participarea la licitatii a donatorilor din campanie. Acesta nu e un criteriu de analiza a ofertelor. Eu fac politica dupa ora 4”, a explicat Constantinescu


(1387 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Bogdan Bratescu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Primaria Bucurestiului imbogateste sponsorii PD | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59496188163757 seconds.