De ce nu se voteaza bugetul? Pentru ca parlamentarii Puterii chiulesc de la sedinte! [1]

Banii romanilor, la cheremul parlamentarilor chiulangii, care nu au timp sa vina la vot

De cateva zile, parlamentarii se chinuiesc sa voteze bugetul pentru 2006. Politicianismul reprezentantilor nostri din Legislativ nu numai ca a afectat legiferarea actelor normative necesare in vederea integrarii europene, dar intarzie si validarea bugetului pentru anul urmator necesar, in primul rand, demararii proiectelor de dezvoltare a infrastructurii.

Dupa ce ieri dimineata sedinta a fost suspendata din cauza lipsei de cvorum, in a doua parte a zilei, senatorii si deputatii au reusit sa se adune pentru a vota articolele din bugetul pentru 2006.

Miron Mitrea, secretarul general al PSD, a declarat, ieri, ca Opozitia nu va vota acest buget, aratand ca Puterea nu a reusit sa se mobilizeze. La randul lui, Gyorgy Frunda, senator UDMR, a precizat ca partidele din Coalitie au reusit sa se mobilizeze. De asemenea, fostul ministru al culturii, Mona Musca, a subliniat ca Opozitia este cea vinovata pentru esecul Bugetului.

Plenul Camerei Deputatilor a fost suspendat, ieri, presedintele de sedinta, liberalul Dan Radu Rusanu, invocand faptul ca sedinta nu se poate desfasura, in mod regulamentar, in lipsa unui secretar din partea opozitiei care sa-l asiste pe presedinte. Rusanu a declarat sedinta deschisa pentru a se face apelul nominal, deputatii fiind strigati de secretarul Titu Gheorghiof, singurul prezent din cei patru secretari ai Camerei. Locul pe care, de obicei, il ocupa Victor Ponta, in calitate de secretar, a fost luat de catre Miron Mitrea, vicepresedintele Camerei, in acest sens sperandu-se ca lucrarile vor fi deblocate. Faptul ca Mitrea i-a luat locul lui Ponta a fost contestat, din punct de vedere regulamentar, de catre deputatii independenti Daniel Ionescu si Anghel Stanciu. "A-l retrograda pe Mitrea pe post de secretar este un inceput care nu stim unde se opreste. Eu nu sunt de acord", a opinat de la tribuna Anghel Stanciu, mentionand ca acest fapt ar crea un precedent periculos. In aceste conditii, Dan Radu Rusanu a suspendat sedinta, invocand faptul ca din partea opozitiei nu este prezent nici un secretar. Pe ordinea de zi a Camerei figurau circa 70 de proiecte si initiative legislative. Dintr-un total de 332 de deputati, in sedinta de ieri s-au inregistrat 41 de absente din partea Coalitiei de guvernamant si 66 din partea opozitiei.


Vacaroiu: Chiulangii sa fie cunoscuti

Absenteismul se practica si in Senat. Vadit deranjat de acest lucru, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a sugerat liderilor de grup sa afiseze in circumscriptii liste cu senatorii absenti, pentru a-i determina sa participe la sedinte, el aratand ca noul Regulament nu mai contine sanctiuni, acestea fiind cuprinse in Statutul parlamentarului, neadoptat inca. Vacaroiu a facut aceste remarci in urma sedintei in plen, in care mai multe proiecte de legi organice au fost respinse, pe fondul unei slabe prezente a senatorilor. Intrebat ce poate face, ca presedinte al acestei Camere, pentru a stimula participarea la sedinte, in conditiile in care Statutul nu a intrat in vigoare, Vacaroiu a spus ca ii cheama la discutii pe liderii de grup. La insistentele jurnalistilor, presedintele Senatului a adaugat: "Poate sa propun liderilor de grup macar sa afiseze la judete (n.r. -listele cu senatorii absenti). Acum noi glumim, dar... Puneti-va in situatia de a conduce o sedinta la care ati chemat zece insi si vin doi", a comentat Vacaroiu, apreciind ca, pentru un presedinte de sedinta, o astfel de situatie este dificila. "Colegii din coalitie nu reusesc sa mai faca cvorum, nu sunt prezenti", a continuat el, conform Mediafax. Vacaroiu a tinut sa precizeze ca nu critica intregul Senat, pentru ca mare parte din senatori "muncesc in comisii si fac treaba, vin la lucrari, iau cuvantul si voteaza". Patru dintre proiectele de lege cu caracter organic, initiate sau sustinute de Guvern, au fost respinse in sedinta de ieri a Senatului din cauza absentelor reprezentantilor Puterii. Proiectul de lege privind executarea pedepselor in cursul procesului penal, proiectul privind modificarea Statutului politistului, cel privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie in randul functionarilor si proiectul de lege privind unele masuri prealabile lucrarilor de dezvoltare a infrastructurii Aeroportului Otopeni au fost respinse de plenul Senatului.


Olteanu: Absentii vor fi mustrati

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat, confirmand cele spuse de Vacaroiu, ca liderii din Senat ai partidelor din coalitie vor fi convocati la inceputul saptamanii viitoare pentru a se decide masurile care vor fi luate in urma absentelor senatorilor puterii de la sedinta plenului. "Am decis convocarea pentru luni a liderilor grupurilor din Senat ale partidelor din coalitie pentru luarea masurilor ce se impun. De asemenea, euro-observatorii coalitiei vor ramane luni in tara pentru a participa la sedinta plenului Senatului, unde se vor dezbate aproximativ 40 de proiecte de lege, majoritatea vizand integrarea", a mentionat Olteanu. Intrebat daca cei care au absentat de la sedinta de ieri a Senatului vor fi sanctionati, Olteanu a spus: "O sa vedem cine cum a votat si cine a lipsit".
Publicat de : Angelica Nestor, G.C
Data publicării: 18 Noi 2005 - 08:12
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=10083&titlu=De_ce_nu_se_voteaza_bugetul?_Pentru_ca_parlamentarii_Puterii_chiulesc_de_la_sedinte_