Directorii SRI și SIE pot fi schimbați numai cu avizul Parlamentului [1]

Cei ai SPP și STS ar putea fi înlocuiți direct de șeful statului, în ședința CSAT de azi.

Modificări la nivelul conducerii serviciilor de informații ar putea fi operate astăzi în cadrul CSAT, la inițiativa președintelui Traian Băsescu. Mai multe voci susțin că schimbarea îi vizează doar pe unii dintre adjuncții directorilor SRI și SIE, înlocuirea acestora din urmă fiind ceva mai complicată în actualul context politic și legal. Șefii celor două servicii de informații pot fi schimbați numai cu avizul Parlamentului. Legea 14/1992 prevede că SRI este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaților și Senat în ședință comună, la propunerea Președintelui României, în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să execite controlul asupra activității Serviciului, care va prezenta un raport în fața Parlamentului. Rolul Parlamentului se regăsește și în ceea ce privește eliberarea din funcție a șefului SRI, aceasta fiind posibiă numai în ședință comună, la propunerea șefului statului sau a cel puțin o treime din numărul total al deputaților și senatorilor. În cazul SIE, situația este ușor diferită. În acest moment, Legea 1/1998, de organizare și funcționare a Serviciului nu corespunde prevederilor Constituției revizuite. Altfel spus, potrivit legii, directorul SIE este numit de CSAT, la propunerea Președintelui României, în timp ce, conform Constituției, acesta este numit tot de Parlamentul reunit.



Aceleași legi de organizare a serviciilor prevăd că atât șeful SRI, cât și cel al SIE au mai mulți adjuncți pe care îi propun pentru numirea în funcție. Directorul SRI, Radu Timofte, are ca prim-adjunct pe Florian Coldea, în vârstă de 34 de ani, care este și înlocuitorul său legal. Coldea a fost desemnat pe această poziție de Traian Băsescu, în vara acestui an. Tot atunci a mai fost numit un nou adjunct la SRI – George-Viorel Voinescu. Astfel, la conducerea Serviciului au mai rămas numai doi adjuncți instalați în regimurile trecute: Ionel Marin, în 2001 și Dumitru Ion Zamfir, în 1997. În ceea ce privește SIE, adjuncții care ar putea fi schimbați astăzi sunt Nicolae Goia, Dan Chiriac, Constantin Rotaru și Marcel Alexandru.

Președintele Traian Băsescu ar putea propune CSAT și înlocuiri la nivelul conducerii SPP, de această dată existând posibilitatea schimbării din funcție a directorului, la fel ca și la STS, Gabriel Naghi.
Publicat de : Raluca DUMITRIU
Data publicării: 18 Noi 2005 - 08:14
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=10087&titlu=Directorii_SRI_si_SIE_pot_fi_schimbati_numai_cu_avizul_Parlamentului