Democrația eficientă [1]

Indiferent dacă sunt ideile sale proprii sau dacă le-a preluat de la sfetnici, șeful statului continuă să uimească populația prin prestațiile sale teoretice. Cine și-ar fi imaginat așa ceva? Probabil, foarte puțini dintre cei care l-au votat au considerat că domnul Traian Băsescu are resurse atât de bogate în materie de abordări conceptuale ori, mai simplu spus (parafrazându-i pe cațavenci), poate să scoată atâtea cugetări din "puțul gândirii".

Una dintre cele mai recente contribuții la dezvoltarea științei și practicii politice a fost lansarea pe piață (e drept, nu în România ci la postul de Radio France International) a conceptului de "democrație eficientă".
Domnul președinte a enunțat conceptul, nu l-a dezvoltat și, mai trist pentru noi cei care l-am receptat, nu l-a fundamentat. Primele reacții la declarația sa se află sub semnul speculațiilor. Unii își bat capul, "ce o fi vrând să zică domnul Băsescu?" Și purced la tot felul de analize, care mai de care mai sofisticate.
Din punctul nostru de vedere, răspunsul nu trebuie căutat în sfera teoriei, ci în cea a practicii. Și nu a practicii, în general, ci în maniera de a acționa a actualului șef al statului, nu numai de la înscăunarea sa la Cotroceni, ci din momentul în care - la începutul perioadei postdecembriste - a devenit persoană publică, demnitar. O experiență de ministru în nu mai puțin de cinci guverne, plus cea de primar general al Capitalei sunt cât se poate de concludente pentru definirea "liniilor de forță" ale unui politician.
S-a văzut și se vede foarte clar ce înțelege domnul Băsescu prin "eficiență". Dacă apelăm la definiția noțiunii, așa cum este ea formulată de economiști, respectiv la raportul dintre efort și efect, nu putem să facem decât o firavă legătură cu "viziunea" președintelui. Eforturile domniei sale de a apărea, în ochii concetățenilor, drept un adevărat bărbat de stat au fost imense, însă efectele n-au depășit nivelul mediu, ca să nu spunem mediocru. Prin urmare, nu noțiunea de "eficiență" este potrivită pentru caracterizarea tipului de democrație pe care dorește să-l promoveze, ci un altul, confirmat de ceea ce numeam a fi "acțiunile domnului Băsescu". Or, elementele de continuitate din cariera sa politică indică, fără greș, predilecția (să-i spunem doar așa) pentru metode autoritariste, inapetența lucrului în echipă în sensul managementului contemporan, imprevizibilitatea, derapajele de la regulile civilizate în comportamentul public, populismul, deficitul de scrupule în "efortul" de a-și atinge scopurile personale. Credem că nu mai este cazul să lungim prezentarea "calităților" dovedite de politicianul Traian Băsescu.
Sunt suficiente și cele amintite pentru a ne da seama că "democrația eficientă" proclamată de domnia sa este doar o formulă prin care încearcă să se acopere tocmai caracterul nedemocratic al manierei sale de a-și îndeplini mandatele de demnitar, atât în trecutul evocat cât și în prezent.
În mod cu totul îndreptățit, unii comentatori fac o conexiune între conceptul de "democrație eficientă" și pozițiile domnului Băsescu privind rolul Parlamentului și al Guvernului. Considerându-se un președinte-jucător, nu mai ține seama, deseori, de prevederile constituționale care stabilesc marje de acțiune a șefului statului, se amestecă în toate, își atribuie cu de la sine putere funcții care revin forului legislativ al țării și guvernului. Chiar și modul în care s-a "decretat" constituirea Comunității Naționale de Informații și s-au stabilit funcțiile acesteia ne oferă extrem de multe concretizări cu valoare de argumente ale considerațiilor de mai sus.
"Bine, bine" ar spune unii, dar iată, sondajele de opinie arată constant că președintele Băsescu se bucură de un foarte înalt grad de încredere, iar stilul său place, nu-i deranjează pe cei mai mulți dintre concetățenii noștri. De altfel, nici democrația nu este pe placul multora. Așa au gândit și cei care în trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat au facilitat, fie și numai prin pasivitate, prin dezinteres față de treburile publice, ascensiunea unor personaje de foarte tristă amintire. Numai când au devenit victime și-au dat sema de marea lor eroare. Toată înțelepciunea constă, deci, în evitarea, din timp, a unor asemenea erori.
Publicat de : Valentin Stănilă
Data publicării: 23 Noi 2005 - 04:43
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=10206&titlu=Democratia_eficienta