Puterea si Opozitia se acuza reciproc pentru debandada din Parlament [1]

Spectacolul oferit de alesii neamului a continuat si ieri in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului. Dezbaterile pe marginea proiectului de lege privind bugetul pe 2006 au fost incetinite, ca in toate sedintele din ultima saptamana, de absenta parlamentarilor si de discutii interminabile pe teme de procedura. Aceasta, in conditiile in care coalitia s-a angajat ca bugetul va fi votat pana la 1 decembrie.

Dupa ce au inceput sedinta cu o intarziere de mai bine de o ora, parlamentarii puterii si cei ai opozitiei s-au inclestat intr-un schimb vehement de replici. Marul discordiei a fost bugetul alocat invatamantului. La acest capitol, in urma unor lungi discutii, in prima parte a sedintei de ieri, plenul reunit a aprobat un amendament propus de PSD si reformulat de ministrul finantelor, potrivit caruia din cotele defalcate din TVA va fi alocata o suma fixa pentru finantarea cheltuielilor de personal din invatamantul preuniversitar.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a afirmat, miercuri, ca le-a cedat vicepresedintilor Radu Berceanu si Teodor Melescanu, reprezentanti ai Aliantei, atributiile de conducator de sedinta la dezbaterile privind bugetul, pentru a nu fi acuzat ca ar tergiversa lucrarile. Totodatã, Vacaroiu si-a exprimat speranta ca bugetul pe 2006 va fi aprobat in Parlament pana la Sfantul Nicolae. El a amintit ca, anul trecut, dezbaterile au durat doua zile, iar acum doi ani, patru zile.


Incurcaturi la numararea voturilor

Secretarul Senatului Mihai Ungheanu (PRM) a anuntat, ieri, de la tribuna Parlamentului, ca refuza sa mai lucreze ca secretar de sedinta la lucrarile comune, fiind nemultumit de faptul ca, la numaratoarea voturilor, ies mai multi parlamentari ai coalitiei decat sunt in sala, informeaza Mediafax. Ungheanu a aratat ca, "in partea dreapta a salii", adica pe locurile ocupate de catre deputatii si senatorii coalitiei majoritare, se afla 125 de parlamentari, fata de 170 cat erau anuntati la votul unor articole din proiectul de buget.


Ministrul Vladescu, pus la zid

Pe de alta parte, senatorii si deputatii din Opozitie i-au reprosat ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, ca cele cinci procente din PIB promise pentru Invatamant nu se regasesc in proiectul Bugetului de stat pentru anul 2006. Presedintele Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor a propus, in acest sens, restituirea la Comisiile reunite de buget-finante a proiectului de buget, solicitare care a fost respinsa, insa, de majoritatea parlamentarilor.


Bugetul si socialismul stiintific

Dupa dezbateri prelungite privind banii pentru cadrele didactice, un deputat al Puterii, care a precizat ca, pe vremea cand era elev, a fost in lotul olimpicilor la matematica, a criticat drept neconvingatoare interventiile unora dintre antevorbitori, deoarece acestia ar fi predat socialism stiintific si economie politica in care se vorbea despre inferioritatea sistemului capitalist. El s-a referit, de asemenea, si la unii care au stimulat economia, respectiv industria vopselurilor, prin vopsirea tuturor bancutelor din oras. Interventia sa a provocat un sir de proteste din partea mai multora dintre senatorii si deputatii care luasera cuvantul pana atunci. Astfel, deputatul PRM Marcu Tudor l-a etichetat pe deputatul Puterii drept "excrescenta parlametarã" sau "un aberant de coleg". Prelungirea atacurilor a determinat-o pe deputatul PNL Mona Musca sa propuna limitarea la un minut a interventiilor pe probleme de procedura, iar deputatul PC Gratiela Iordache i-a cerut presedintelui de sedinta, Radu Berceanu, sa limiteze "interventiile care nu au legatura cu obiectul discutiei in cauza" (n.r. - bugetul de stat).

Aseara, la inchiderea editiei, parlamentarii continuau dezbaterile pe marginea articolelor din Legea bugetului.
Publicat de : M.M.
Data publicării: 24 Noi 2005 - 08:05
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=10237&titlu=Puterea_si_Opozitia_se_acuza_reciproc_pentru_debandada_din_Parlament