Domnul PRESEDINTE! [1]

PRESEDINTELE mi-a facut onoarea de a comenta public, zilele trecute, in mai multe rinduri, unele din elaborarile mele, pe tema politicii externe romanesti, facute la una din televiziunile cu acoperire nationala din Romania, pe 3 februarie 2005. Domnul Basescu a fost atit de revoltat de umila mea prestatie, incit a avertizat natiunea impotriva posibilitatii ca subsemnatul sa ajunga presedintele Romaniei!!!

Sa urmarim o parte dintr-o interventie publica a sefului statului, in conformitate cu Rador, cea de la emisiunea lui Paul Grigoriu, “Sfertul Academic”, de pe Radio Romania Actualitati, din 4 februarie, ora 14.00:
“Dar voi fi un presedinte care prima data va gindi care este interesul romanilor. Asta este, asta fac, indiferent care sint convenientele internationale. Care este interesul romanilor? Sa spun asta. Pai asta spun. Am vazut, aseara, era un mare analist care statea cu un calculator in fata, intr-o emisiune de vreo doua ore si, uitindu-se el in calculator, nu intelegea cum e cu Moldova, cum e cu atitudinea... Atita timp cit Europa a spus ca n-o intereseaza Moldova, cum isi permite Basescu sa gindeasca la Moldova? Cred ca daca mai avem vreo trei de astia, sa ne rugam numai presedinti sa n-ajunga, pentru ca politica externa a unei tari se bazeaza in primul rind pe interesul national, ca si politica interna, de altfel. Si nimeni nu are dreptul sa accepte constringeri pe care le formuleaza altii. Vorbesc la postul dumneavoastra pentru ca sint convins ca au vazut multi la B1 acel mare analist, care invoca un document al Comisiei Europene din 2003, care fusese cu siguranta elaborat prin 2002 si care nu tinea cont de citeva realitati de dezvoltare ulterioara in Europa de Est si, mai ales, nu tinea cont ca din 2004 vine Basescu presedinte al Romaniei”.
Acel “mare analist” eram eu, dragii mei! Si citeam dintr-un document al Comisiei Europene, din 2003, din care rezulta ca Uniunea Europeana nu este interesata de aderarea Moldovei la structurile comunitare. De unde, eroarea sefului statului roman, care vrea cu orice pret, la acest moment, cind Romania insasi are teribile dificultati in a indeplini conditiile de aderare, sa plaseze aderarea Moldovei la UE in centrul obiectivelor sale europene. O aderare pe care UE nu o vrea! O aderare pe care Basescu si-o pune pe agenda, desi e imposibila, iar interesul national al Romaniei, pe care il clameaza cu atita forta, il obliga sa se dedice integral efortului de a duce Romania in UE, abia apoi sa se gindeasca la Moldova! PRESEDINTELE spunea insa ca documentul Comisiei “nu tinea cont de citeva realitati” si fusese “cu siguranta elaborat prin 2002”, adica era depasit! In plus, atunci cind l-a redactat, UE “nu tinea cont ca din 2004 vine Basescu presedinte al Romaniei”!
Ei, bine, dragii mei, este prima oara cind un lider politic de pe aceasta planeta, de la Alexandru cel Mare incoace, are pretentia ca lumea sa-si fi imaginat ca el avea sa ajunga la cirma poporului sau!!! Si sa-si fi faurit viitorul tinind cont de aceasta implacabila si mesianica soarta! Nici divinul Homer nu a indraznit sa descrie determinismul Olimpian in asemenea termeni! Cei care i-au ramas adepti PRESEDINTELUI ar trebui sa se infioare! La fel si Europa! Ceausescu n-a indraznit niciodata sa spuna asa ceva!
Acuma, sa trecem la textul pe care il citeam eu “in calculator” si care a stirnit minia domnului Basescu. Era vorba de Comunicarea Comisiei catre Parlamentul si Consiliul UE, cu titlul “Vecinatatea Europei Largite” (Wider Europe-Neighbourhood: A New Framework for Relations with our Eastern and Southern Neighbours), aprobata la 11 martie 2003 si confirmata de Parlament si Consiliu in acelasi an. In baza acestui document, perfect valabil si astazi, s-au construit Politica Europeana de Vecinatate (European Neighbourhood Policy-ENP) si Planurile de Actiune ale UE cu un numar de tari din Estul si Sudul Europei. Este vorba de acele tari care NU au sanse de a adera la UE in viitorul previzibil, printre care si Ucraina, Belarus si Moldova. Iata ce spune documentul:
“Comunicarea evalueaza cum sa consolideze cadrul pentru relatiile Uniunii cu acele tari vecine, care nu au in prezent perspectiva de a deveni membre ale UE”.
Ce inseamna ca aceste tari “nu au in prezent perspectiva de a deveni membre ale UE”? Asta nu inseamna ca nu au astazi sanse, dar pot avea miine. Pur si simplu, nu au o proiectie previzibila de aderare. Iata, de pilda, ce inseamna sa ai perspectiva aderarii:
Turcia a incheiat un Acord de Asociere la Comunitatile Europene in 1963. Adica, avea atunci perspectiva aderarii, ceea ce Moldova nu are astazi. Ei, bine, Turcia nu a inceput nici astazi negocierile de aderare si au trecut peste patruzeci de ani! Le va incepe abia in octombrie 2005! Mai pot trece zeci de ani pina le termina, daca le va termina vreodata! Moldova nu are nici macar ce avea Turcia in 1963. Exista nenumarate explicitari ale oficialilor europeni cu privire la documentele mentionate, care indica lipsa sanselor Moldovei de a avea o proiectie previzibila a aderarii la UE.
La 25 iunie 2003, purtatorul de cuvint pentru relatii externe al UE, Diego de Ojeda preciza: “In acest moment, noi punem la punct cea mai mare extindere din istoria UE si stim ca, la un moment dat, aceasta extindere va trebui sa includa si tarile balcanice. Dar pentru alte tari, inclusiv pentru noii nostri vecini, cum va fi Moldova, includerea in Uniune nu este o optiune si nici nu stim daca va fi vreodata”.
Departe de a fi depasita, pozitia din 2003 a UE este perfect actuala si valabila. Politica UE fata de Ucraina si Moldova are la baza aceste documente din 2003. Astfel, Consiliul European de la Bruxelles, din 16-17 decembrie 2004, preciza in Concluziile Presedintiei: “Consiliul European a notat cu satisfactie progresul facut in cadrul Politicii Europene de Vecinatate (European Neighbourhood Policy-ENP). O prima serie de Planuri de Actiune pregatite compact cu Iordania, Maroc, Tunisia, Moldova, Ucraina, Israel si Autoritatea Palestiniana au fost finalizate cu succes”. Iata, asadar, care este perspectiva Moldovei! Iata in ce grup de tari este plasata! Nu numai alaturi de Ucraina, ci si alaturi de entitati ca Autoritatea Palestiniana! Ei, bine, astea sint sansele Moldovei de a adera la UE! Programele pentru aceste tari sint alcatuite in bloc! Crede cineva, cu exceptia PRESEDINTELUI, ca UE trebuia sa viseze ca “din 2004 vine Basescu presedinte al Romaniei” si sa mute Moldova pe harta conform viziunii sale? Ei, bine, NU!
Dar, dragii mei, cazul domnului Basescu este, din nefericire pentru Romania, mult mai grav decit atit! Dupa cum ati observat, domnia sa contesta documentul Comisiei din 2003, pe care s-au construit Politica Europeana de Vecinatate si Planurile de Actiune adresate Ucrainei si Moldovei, in bloc, in prezent! Il considera depasit si neactual! Ei, bine, pe site-ul oficial al presedintiei romane, la 28 decembrie 2004, se putea citi si se poate citi si acum Comunicatul oficial cu privire la convorbirea telefonica a PRESEDINTELUI cu Viktor Iuscenko, invingatorul in alegerile prezidentiale din Ucraina. Iata ce-i spunea Traian Basescu sefului statului ucrainean:
“In calitate de tara vecina si membra NATO, Romania este extrem de interesata sa aiba cu Ucraina bune relatii de cooperare. Sustinem, de asemenea, in perspectiva aderarii la UE, la data de 1 ianuarie 2007, masurile prevazute in planul de actiune UE-Ucraina, recent aprobat de catre Consiliul Europei”.
Va rog, dragii mei, sa remarcati ca PRESEDINTELE “sustine” “planul de actiune UE-Ucraina”! Ei, bine, este exact Planul, confirmat de Consiliul European de la Bruxelles, din 16-17 decembrie 2004, care se origineaza in documentul Comisiei din 2003, despre care seful statului spunea ca “nu tinea cont ca din 2004 vine Basescu presedinte al Romaniei”! Pai, ori e bun, ori nu e bun? Sa va mai spun ca, in Comunicatul cu pricina, Basescu facea confuzie intre Consiliul European si Consiliul Europei, exact la momentul cind o anume doamna, desemnata sa ocupe postul de ministru al integrarii, era invalidata in Comisiile Parlamentului pentru confuzii similare, care o faceau inapta pentru pozitia de membru al guvernului Romaniei? Domnule PRESEDINTE, chiar nu vreti sa va imprumut calculatorul meu?
Publicat de : Valentin Stan
Data publicării: 12 Feb 2005 - 08:00
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1032&titlu=Domnul_PRESEDINTE_