Intalnire la Parchet urmata de cocktail [1]

Presedintele Traian Basescu vrea cu tot dinadinsul la Parchet

. Seful DNA îi tranteste usa în nas, zicand ca nu-i permite Constitutia sa-l ancheteze pe seful statului în timpul mandatului. Basescu se supara. Isi trimite avocatii sa-i zgandare pe procurori. DNA si-a ferecat usile, dar se gaseste o portita de intrare la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde a ajuns dosarul privind vila presedintelui din strada Stefan Mihaileanu.
Premierul Calin Popescu Tariceanu viziteaza Parchetul. Senin, ca si cum datul cu subsemnatul în fata procurorilor e o activitate mondena, un soi de cocktail din obligatie protocolara. Ba are chiar un soi de mandrie, ca doar este primul sef de Guvern în functie care se pune la dispozitia Justitiei. Ca martor în dosarul Rompetrol, Tariceanu se comporta impecabil: vorbeste frumos cu anchetatorii, raspunde concret la întrebari, traieste cu voluptate momentul, pe care l-a transformat într-unul de glorie.

Parchetul a fost primitor si cu liderii Opozitiei. Crema pesedista ? de la presedintele executiv Adrian Nastase pana la potentialii inculpati Florin Georgescu, fost deputat, si Rodica Stanoiu, ex-ministru al Justitiei ? a fost invitata sa povesteasca despre stenograme. Chiar si secretarul general Miron Mitrea si-a facut aparitia, dispus sa spuna tot ce stie. Adica mai nimic. Confuz în cazul stenogramelor, Mitrea are acum sansa sa se revanseze, facand dezvaluiri despre încheierea contractului cu Bechtel. Dumitru Sechelariu si Corneliu Iacubov au iesit din prim plan, facandu-le loc lui Ion Dumitru si Mihail Sireteanu ?, doi parlamentari cercetati ? unul, pentru ca a prejudiciat Romsilva cu doua milioane de euro, celalalt, pentru relatii prea intime cu uzina de armament din Mizil.

Pana acum, dusul la Parchet însemna moartea politica. A fost cazul lui Gabriel Bivolaru, Radu Sarbu, Ioan Muresan, Nicolae Mischie si Dumitru Sechelariu. Citarea de catre procurori se lasa cu smulgere de par la ore de maxima audienta, plangeri de abuzuri politice si actiuni de solidaritate partinica. Mai nou, în lumea politica e de bon ton sa le faci o vizita procurorilor. Iti afisezi un zambet superior ? este evident ca esti nevinovat si ca totul e o înscenare a adversarilor politici! -, mimezi indiferenta, apari la televizor si încerci sa îngropi subiectul.

Vremea demisiilor spectaculoase din functie pentru ca procurorii sa-si faca nestingheriti treaba a trecut. Gestul lui Traian Basescu de a demisiona din Parlament pentru a fi cercetat în dosarul ?Flota? pare acum desuet. Acuzatia de coruptie nu mai are aceeasi greutate ca în trecut. ?Clientii? politici ai Parchetului sunt prea multi. Tocmai de aceea, imaginea lor electorala nu are de suferit. Partidele nu-i mai repudiaza si nici macar nu-i mai retrag pe linie moarta. In Romania, trei sferturi dintre alegatori asociaza politica cu coruptia. Lipsa unor condamnari spectaculoase în randul politicienilor a facut ca oamenii sa priveasca cu indiferenta sau cu lehamite actiunile sau discutiile despre coruptia la varf. In schimb, Uniunea Europeana este hipersensibila la acest subiect, presand autoritatile sa prinda ?pestii mari?. Un prim pas a fost deja facut: oamenii politici dau semne ca se simt la Parchet ca pestele în apa.
Publicat de : Liliana RUSE
Data publicării: 05 Dec 2005 - 06:30
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=11429&titlu=Intalnire_la_Parchet_urmata_de_cocktail