„Feliile“ din Petrom se impart individual [1]

Codrut Seres sustine ca la Ministerul Economiei si Comertului se lucreaza la modificarea ordonantei privind cumpararea a 8% din actiunile grupului Petrom, astfel incât acestea sa poata fi achizitionate direct de catre angajatii societatii, si nu prin intermediul Asociatiei Salariatilor (PAS), condusa de controversatul Liviu Luca

. Asta dupa ce ordonanta initiala, care prevedea cumpararea actiunilor de catre PAS, a fost blocata de trei ori în guvern .
Evolutia discutiilor din jurul ordonantei Petrom i-a dat din nou dreptate presedintelui Basescu. Dupa ce Tariceanu a renuntat sa demisioneze, Traian Basescu a atacat dur guvernul, acuzând existenta unor cercuri de interese în jurul acestuia, una dintre teme fiind chiar vânzarea celor 8% din actiunile Petrom. Presedintele cerea atunci o distribuire echitabila a actiunilor, pentru a se evita concentrarea beneficiilor într-o singura mâna. Schimbarea de viziune privind vânzarea pachetului de actiuni în mod direct catre salariatii si fostii angajati ai Petrom ar presupune un efort financiar de circa 3.100 de euro pentru fiecare persoana, bani care pot fi usor obtinuti de la orice banca, chiar si fara garantii.
„Vrem ca actiunile sa ajunga la oameni. Daca angajatii Petrom, care au dreptul legal la aceste actiuni, vor sa încheie conventii cu Asociatia Salariatilor, este optiunea lor. Daca Asociatia vine cu 20.000 de oameni cu care are conventii si alti 60.000 vor sa-si ia actiunile direct, atunci asa se va face. Daca va fi nevoie, vom sta tot ministerul si vom semna contracte cu fiecare salariat în parte“, a declarat Codrut Seres.

La Petrom un leu depui…
Batalia pentru actiunile Petrom se rezuma la bani: în joc este o tranzactie evaluata la peste 230 de milioane de euro, în conditiile în care, la privatizarea companiei, s-a stabilit ca salariatii pot cumpara actiuni la acelasi pret pe care l-a platit OMV când a cumparat pachetul majoritar. Adica 2.150 lei/actiune, mai putin de jumatate din pretul la care se tranzactioneaza în prezent o actiune Petrom pe Bursa de Valori Bucuresti, de 4.910 lei.
...mâine ai profit dublu
La momentul privatizarii, Petrom avea un capital social de 38.210,4 miliarde lei, împartit în 38.210,4 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 1.000 lei pe actiune.
Cumparatorului pachetului de 8% îi vor reveni 3.056.832.000 actiuni. Daca acesta se decide sa le vânda imediat, la pretul pietei (4.910 lei/ actiune), rezulta un venit de 416 milioane euro. Ceea ce înseamna ca fericitul posesor al pachetului ar putea obtine un profit aproape dublu fata de suma investita initial.
Iute ca vântu’
Mizând pe pastrarea primei forme a ordonantei, Asociatia Salariatilor Petrom s-a grabit sa formeze, în vara acestui an, un consortiu cu renumita banca de investitii Credit Suisse First Boston, alaturi de casele de avocatura Squires, Sanders si Dempsey, precum si Voicu si Filipescu, pentru a discuta cu reprezentantii statului preluarea actiunilor. Credit Suisse First Boston urma sa finanteze cu 235 de milioane euro cumpararea pachetu-lui minoritar, operatiune în schimbul careia ar fi primit o parte din actiuni.
Publicat de : Robert Mihailescu&nb
Data publicării: 12 Dec 2005 - 05:38
 

Link ştire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=12736&titlu=„Feliile“_din_Petrom_se_impart_individual