Conflict in Covasna intre biserica si Consiliul Judetean Reprezentantii Episcopiei Covasnei si Harghitei contesta trecerea unui imobil in proprietatea CJ


Reprezentantii Episcopiei Covasnei si Harghitei contesta trecerea unui imobil in care a functionat filiala Covasna a BNR in proprietatea CJ Covasna, sustinand ca la data intrarii in vigoare a Hotararii Guvernului in acest sens imobilul fusese deja intabulat de Episcopie

.
Episcopia Covasnei si Harghitei sustine ca imobilul i-a fost atribuit in folosinta, printr-o Hotarare de Guvern adoptata in decembrie 2004 de Cabinetul Nastase, se arata intr-un comunicat, citat de Mediafax.
Actul normativ a fost contestat de catre CJ Covasna, printr-o reclamatie inaintata Ministerului Culturii si Cultelor, iar hotararea a fost confirmata de catre Guvernul Tariceanu, prin respingerea acestei contestatii, in timpul mandatului Monei Musca, se arata document.
Ca urmare, Episcopia Covasnei si Harghitei a intabulat imobilul in Cartea Funciara, sustine preotul Florin Tohanean, protopop ortodox de Sfantu Gheorghe. Potrivit acestuia, Consiliul Judetean Covasna a reusit, la sfarsitul acestui an, "sa influenteze anumiti membri ai Guvernului” sa abroge prima hotarare si sa emita un act normativ, in 24 noiembrie 2005, prin care imobilul sa treaca in administrarea Consiliului Judetean Covasna.
"Cum actul intabularii in Cartea Funciara produce efecte juridice, aranjamentele de culise si abuzul sunt evidente, si asa-zisa transmitere a imobilului din folosinta Episcopiei Covasnei si Harghitei in administrarea CJ Covasna nu este altceva decat o expropriere, prima de acest fel pe care un Guvern al Romaniei o exercita asupra Bisericii Ortodoxe din Covasna", se mai arata in comunicat.
"Jocurile de culise si presiunile pe care le-au exercitat anumiti membri ai UDMR asupra Guvernului, prin persoane ale acestei organizatii care ocupa diferite functii in Guvern si in anumite institutii de stat, ne sunt cunoscute, asemenea si scopul, care in principiu, atunci cand este vorba despre proprietate, este pentru romani cat mai putin si daca se poate deloc”, mai sustine protopopul Tohanean.
Potrivit acestuia, Episcopia Covasnei si Harghitei va face toate demersurile legale pentru anularea acestei Hotarari de Guvern.
De cealalta parte, presedintele CJ Covasna, Demeter Janos, a respins toate acuzatiile aduse de protopopul ortodox de Sfantu Gheorghe.
Demeter a declarat ca BOR nu putea sa intabuleze cladirea si, daca da, atunci a facut acest lucru in mod ilegal, deoarece nu a avut loc trecerea imobilului din proprietatea Protocolului de Stat in proprietatea BOR.
"In cursul acestei zile (ieri - n.r.) noi semnam contractul de predare-primire al cladirii. De asemenea, vreau sa subliniez ca, prin acest gest al Guvernului Tariceanu, prin care acest spatiu locativ a fost trecut in proprietatea CJ Covasna, de fapt, s-a rezolvat o nedreptate comisa de fosta guvernare", a precizat Demeter.


Publicat de : Dana Bogdan
Data publicării: 29 Dec 2005 - 06:45
 

Link știre