Fãrã inhibitii, Traian Bãsescu are pãreri despre toti si toate [1]

Consolidarea pozitiei la Marea Neagrã
Traian Bãsescu a declarat, luni seara, într-o emisiune transmisã de postul Realitatea TV cã relatia cu Republica Moldova va fi o prioritate a politicii externe românesti si cã va trebui sã ajungã la o întelegere cu omologul sãu Vladimir Voronin, declarându-se dispus sã meargã la Chisinãu.

Seful statului a apreciat cã românii din Republica Moldova, ca si cei din Valea Timocului, va trebui sã beneficieze de aceleasi drepturi ca si maghiarii din România. Bãsescu a spus cã are în vedere sã discute cu autoritãtile de la Chisinãu despre conservarea traditiilor si a limbii materne a românilor.
Pe de altã parte, seful statului a reafirmat importanta rolului României la Marea Neagrã. „Diplomatii români vor trebui sã înteleagã cã e plãcut sã zbori la Washington, la Bruxelles, la Paris si la Berlin, dar trebuie sã ia drumul spre Tbilisi, Kiev sau Chisinãu, unde România poate sã atragã, sã-si facã prieteni, aliati, sã devinã factor de stabilitate în zonã si un factor de influentã alãturi de aliatii turci si bulgari", a spus seful statului.
Referindu-se la axa Washington-Londra-Bucuresti, presedintele a precizat cã nu este vorba despre o aliantã separatã de NATO sau UE, dar cã, în momentul de fatã, nici o tarã din UE nu are ca prioritate consolidarea pozitiei României la Marea Neagrã. Potrivit lui Bãsescu, doar SUA sunt interesate de acest lucru si România va gãsi sprijin în acest sens la Statele Unite.
Presedintele,
persoana
cea mai informatã
Presedintele Traian Bãsescu a declarat cã dosarele SRI „se vor deschide cu totul" si cã nu va utiliza în lupta politicã informatiile furnizate de SRI, dar va face publice informatiile privind demnitarii corupti. Bãsescu a precizat însã cã ar fi o demagogie sã afirme cã, în calitate de presedinte, va cere SRI sã facã publice dosarele care încã sunt active din punctul de vedere al secretului de stat. „Nu voi face asa ceva, pentru cã sunt un presedinte ce respectã interesele tãrii", a adãugat el.
Presedintele a declarat cã va utiliza public informatiile furnizate de serviciile secrete, pentru a arãta efectiv realitatea, inclusiv dacã un ministru este corupt. „Presedintele este cel mai informat om din tarã. Nu voi tine informatia de interes public, pentru cã ea e secretã pânã ajunge la presedinte, el decide cum este folositã. Vreau ca informatia sã fie transparentã, pentru cã, altfel, avem o putere ocultã", a afirmat seful statului.
Bãsescu a precizat cã în strategia de securitate nationalã coruptia va fi introdusã ca amenintare la adresa sigurantei nationale, subiect ce va fi discutat la prima sedintã a CSAT ce o va prezida, convocatã pentru luna februarie.
Serviciile secrete trebuie sã fie
conduse de
specialisti tineri
Presedintele a declarat cã nu este adeptul plasãrii politicienilor în fruntea serviciilor de informatii, deoarece existã riscul ca serviciile sã nu rãspundã cu necesarul de subordonare cãtre vârful institutiei. „Trebuie sã terminãm cu povestea asta, pentru cã parte din sefii de servicii de informatii au plutit peste aceste servicii", a afirmat Bãsescu. În opinia sa, la conducerea unui serviciu de informatii trebuie sã se afle „un om extrem de puternic, ofiter tânãr". El a precizat cã l-a rugat pe directorul SRI, Radu Timofte, sã gãseascã un ofiter tânãr, promovat dupã revolutie, care ar putea, „deocamdatã", sã fie prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informatii.
Pe de altã parte, presedintele a apreciat cã nivelul de integrare în structurile NATO atins de SIE si SRI aratã cã aceste servicii au parcurs un drum important în procesul de modernizare. El a mentionat cã la vizitele fãcute la cele douã servicii mesajul sãu a fost cã modernizarea trebuie sã fie o constantã a activitãtii lor, iar dacã se poate, sã fie cu un pas înaintea modernizãrii vietii economice si sociale din România, pentru cã ele sunt, prin activitatea lor, „un antemergãtor".
Uitând cã e apolitic, Bãsescu îsi
revendicã dreptul
de a-si spune
pãrerea asemenea
unui parlamentar
Presedintele Traian Bãsescu a apreciat cã prin afirmatiile din interviul acordat cotidianului „Adevãrul" nu a încãlcat Constitutia, dar cã se va supune deciziei Curtii. Bãsescu a declarat cã rãspunsul unui om responsabil, în privinta sesizãrii depuse de presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nãstase, la Curtea Constitutionalã este: „Voi lua notã, voi tine cont de decizia Curtii Constitutionale, indiferent cum este formulat materialul".
Presedintele a spus însã cã actiunea lui Nãstase îi produce un „zâmbet relativ ironic". „Dupã Adrian Nãstase, presedintele României este un om cu mai putine drepturi decât orice cetãtean", a adãugat el, precizând cã a rãspuns ziaristului pentru cã nu este tipul de politician care nu rãspunde ce crede. Potrivit Constitutiei, presedintele tãrii are imunitate pentru declaratiile politice, în mod egal cu un parlamentar.
Seful statului a apreciat cã liderul PSD ar fi fost îndreptãtit sã sesizeze Curtea dacã el ar fi avut nebunia sã emitã un decret de revocare din functie a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor.
Ori programul Aliantei,
ori anticipate
Presedintele Bãsescu a declarat cã are o întelegere cu premierul Cãlin Popescu Tãriceanu ca, în cazul în care nu pot îndeplini programul de guvernare, sã forteze alegeri anticipate. Seful statului a precizat cã aceastã solutie este mai bunã decât sã meargã în anul 2008 în fata electoratului si sã spunã: „Nu prea am avut noroc în viatã". Bãsescu a afirmat cã cine a crezut cã se joacã de-a solutiile politice cu alegerile anticipate s-a înselat. El a admis însã cã una este forta presedintelui de a declansa alegeri anticipate înainte de desemnarea primului guvern, iar în stadiul urmãtor nu o poate face decât împreunã cu primul-ministru.
„Nici Tãriceanu, nici un ministru nu se va crampona de functia de ministru, dacã vor constata cã nu pot îndeplini programul Aliantei. Am fost fanionul acestui program si, ajuns presedinte, nu mi-e indiferent dacã se realizeazã", a mai spus Bãsescu. Presedintele a mai precizat cã, potrivit Constitutiei, pentru declansarea alegerilor anticipate, seful statului se consultã cu presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, dar cã nu este obligat sã tinã cont de pãrerea lor, el asumându-si responsabilitatea.
Presedintele tuturor românilor continuã sã construiascã strategia PD
Bãsescu a declarat cã PD va accepta fuziunea cu PNL doar dacã va fi format un partid popular-european, pentru cã PD nu va accepta în nici un caz sã meargã spre liberalism, dar si-a exprimat neîncrederea în realizarea acestui propiect în viitorul apropiat. Dacã cele douã partide vor fuziona, guvernarea va deveni mai solidã. Acest lucru se va decide în functie de discutiile din interiorul PNL si PD ce vor putea duce si la pãstrarea protocolului Aliantei, adicã la rãmânerea în actuala formulã pânã în 2008.
Seful statului a arãtat însã cã „maxima concesie" pe care o va face PD este ca din fuziune sã rezulte un partid popular-european. El a precizat cã 80 la sutã din membrii PD nu sunt de acord sã pãrãseascã Internationala Socialistã.
Adevãrul despre Revolutie
Presedintele Traian Bãsescu a mai declarat cã va cere sã se spunã „adevãrul despre Revolutie" si cã va „împinge" lucrurile în acest sens, atât cât îi permit atributiile constitutionale. Precizând cã el a vãzut revolutia la televizor, Traian Bãsescu a declarat: „Acum, am o obligatie de presedinte, sã clarific ce s-a întâmplat la Revolutie". El si-a exprimat speranta cã rezultatele se vor vedea înainte de anul 2009, când îsi va încheia mandatul.
Seful statului a apreciat cã este „inadmisibil" ca un popor sã nu stie ce s-a întâmplat atunci, de ce au murit 1.300 de oameni. „N-o sã judec în locul judecãtorilor, n-o sã acuz în locul procurorilor, dar o sã cer sã se spunã adevãrul despre Revolutie", a afirmat Bãsescu.
Cei de la RAFO
care au furat vor da
banii înapoi
Presedintele Bãsescu a declarat cã justitia va fi de acord ca banii datorati de Rafo bugetului de stat sã fie recuperati din averile „clicii" ce s-a învârtit în jurul rafinãriei, chiar dacã o parte din acestea au fost trecute pe numele rudelor. Seful statului a declarat cã, din informatiile pe care le are, în 2004, Rafo nu a mai generat pierderi. El a precizat cã marea problemã este legatã de banii încasati si care se cuveneau bugetului de stat, dar care nu au fost virati la buget.
Seful statului a apreciat „înteleaptã" decizia Guvernului de a suspenda Ordonanta de Urgentã privind datoriile Rafo. El a precizat cã obiectivul Guvernului nu este sã închidã rafinãria, ci „sã recupereze banii furati de o clicã ce s-a învârtit în jurul Rafo". „Acest lucru se va întâmpla, indiferent dacã vor fi urmãrite averile lor, ale copiilor copiilor lor, averile cui or fi. Averile se stiu, chiar dacã au trecut pe numele bunicii. Hotelul din Mamaia e acolo, cele douã hoteluri din Bucuresti sunt aici, achizitiile imobiliare din altã parte", a afirmat Bãsescu.
Întrebat dacã justitia va fi de acord cu aceastã solutie, presedintele a rãspuns: „Justitia va fi de acord pentru cã dosarul Rafo a fost pe punctul de a trece la punerea sechestrelor asiguratorii, cu vreo lunã înainte de începerea campaniei. Acest dosar l-a avut un procuror cãruia i s-a cerut dosarul si a existat tentativa sã fie spart, sã fie redistribuit la vreo sase alti procurori. Întrebat dacã acest caz nu reprezintã un semnal negativ pentru mediul de afaceri, seful statului a rãspuns: „Lupta împotriva hotiei nu este un semnal negativ, indiferent care sunt costurile. Mediul de afaceri, în ansamblu, trebuie sã înteleagã cã în România se pot face afaceri cu o singurã conditie: sã nu furi, fãrã evaziune fiscalã, fãrã ticãlosie, cu bani la vedere. Banii statului nu pot deveni banii unui întreprinzãtor". Bãsescu a declarat cã, la fel ca Rafo, în mod egal si SNTR si Petromidia vor fi în atentia institutiilor.
Presedintele a mai spus cã e în pregãtire pachetul de legi care va face din evaziunea fiscalã act criminal, iar cine va îndrãzni sã nu-si plãteascã obligatiile la stat sau sã foloseascã munca la negru nu va mai plãti penalitãti, ci va merge în puscãrie.
Bãsescu nu-l vrea pe Silvian Ionescu prefect al Capitalei
Bãsescu a declarat cã desemnarea lui Silvian Ionescu pentru functia de prefect al Capitalei a fost, pentru el, „o mare dezamãgire" si „o surprizã neplãcutã" din partea fostilor colegi din PD. Seful statului a precizat cã are tot respectul pentru munca lui Silvian Ionescu, pentru cât s-a zbãtut în campanie, dar cã „nu era cazul sã fie desemnat prefect în cea mai mare prefecturã din tarã", deoarece acesta a avut probleme prin meseria pe care a avut-o înainte, precum si în CGMB. „Mãcar problemele mediatice si nu trebuia sã facã acest lucru. Se gãsea un loc sub soare pentru un om care a muncit, pentru un om devotat, nu neapãrat cea mai importantã prefecturã a României", a mai spus Bãsescu.

Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 12 Ian 2005 - 07:59
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=134&titlu=F&_atilde_r&_atilde__inhibitii__Traian_B&_atilde_sescu_are_p&_atilde_reri_despre_toti_si_toate