Traficul de droguri si magazinele duty-free, nemultumirile lui Basescu [1]

    Politia Romana a iesit ieri la raport cu bilantul de activitate pe 2005 in fata presedintelui Traian Basescu, a premierului Calin Popescu-Tariceanu si a ministrului de Interne, Vasile Blaga

. Politistii au fost laudati pentru strunirea marii criminalitati, apoi trasi de urechi pentru consumul de droguri in scoli si explozia criminalitatii "de vitrina". Presedintele Basescu a promis sprijin si s-a declarat de acord cu prelungirea perioadei de retinere a unei persoane de catre politisti de la 24 de ore la 72.
Invitat la bilantul Inspectoratului General al Politiei (IGP), seful statului s-a aratat de acord cu unele modificari legislative solicitate de politisti. Una dintre ele si cea mai importanta este prelungirea perioadei de retinere a unei persoane de la 24 la 72 si chiar 96 de ore, asa cum se intampla in cele mai importante tari din Uniunea Europeana. "Imaginati-va un arestat de la Satu Mare. Pana il aduci la Bucuresti pentru ancheta au trecut deja 12-14 ore si in cele zece ore ramase trebuie sa ii asiguri avocati, conditii de ancheta etc. Iar in cele 24 de ore, de multe ori, Politia poate fi pusa in situatia de a nu respecta drepturile omului", a explicat Traian Basescu.
Presedintele si-a inasprit apoi tonul si le-a cerut politistilor sa lupte "fara menajamente" impotriva consumului de droguri. "Romania s-a transformat dintr-o tara de tranzit pentru droguri in una de consum, iar principala zona afectata este populatia tanara. Acest lucru inseamna o responsabilitate extraordinara pentru viitorul natiunii. Pe fondul unei reduceri a natalitatii, daca Politia nu va reusi sa stopeze distributia si consumul de droguri, in Romania exista riscul afectarii viitorului natiunii", a spus Traian Basescu. Ca o palma zdravana pe obrazul mai-marilor din Politie care il incadrau, seful statului a continuat, afirmand ca distribuitorii de droguri se pot vedea lesne pe la colturile liceelor.

Magazinele duty-free, "guri de evaziune fiscala"

O alta nemultumire a presedintelui, inca nerezolvata de politisti, este situatia magazinelor duty-free din punctele de trecere a frontierei. Basescu le-a atras atentia politistilor ca nu au inchis aceste centre, asa cum ceruse si se stabilise din vara anului trecut. "Am amintit politistilor ca in luna iulie faceam o remarca privitoare la nevoia inchiderii magazinelor duty-free din punctele de frontiera. Acest lucru nu s-a intamplat nici acum si mi-e greu sa inteleg de ce mentinem aceste guri de distributie si de evaziune fiscala in ambele sensuri: si catre piata interna, si catre cea externa a UE", a declarat seful statului.
De asemenea, Traian Basescu le-a reamintit lucratorilor din IGP ca, tot prin vara anului trecut, vorbea "de grupuri de interese in jurul Ministerului Industriilor, pentru ca acum sa constatam ca avem cel mai ridicat pret la gaze".

Evazionistii au dat "gauri" de aproape un miliard de euro

In ceea ce priveste bilantul de activitate al Politiei Romane in 2005, accentul s-a pus pe combaterea marii criminalitati si reforma institutionala conform normelor Uniunii Europene.
Politistii au acordat o atentie sporita infractiunilor economico-financiare, cu prejudicii foarte mari. Potrivit bilantului IGP, prejudiciul total cauzat avutului public si privat este de 809 milioane de euro, din care au fost recuperate aproximativ 162 de milioane de euro. In dosarele de mare criminalitate instrumentate de politisti - 4.935 la numar - au fost implicate peste 7.700 de persoane. De asemenea, bilantul evidentiaza cresteri semnificative in privinta cazurilor ce tin de crima organizata. Politistii au izbutit sa constate cu 90% mai multe infractiuni informatice fata de anul trecut, cu peste 43% mai multe infractiuni de spalare de bani si cu aproape 5% mai multe cazuri de trafic cu fiinte umane.
Publicat de : Razvan Pritulescu
Data publicării: 10 Ian 2006 - 07:25
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=13493&titlu=Traficul_de_droguri_si_magazinele_duty_free__nemultumirile_lui_Basescu