Summit-ul NATO de la Bruxelles - Poziția României privind relația NATO - Ucraina [1]

Președintele României, Traian Băsescu, a participat astăzi, 22 februarie a.c, la lucrările Summit-ului NATO de la Bruxelles.

Șeful statului român a fost întâmpinat la sediul Alianței Nord Atlantice de secretarul general Jaap de Hoop Scheffer și a fost prezent la lucrările Comisiei NATO-Ucraina ce au avut loc înaintea reuniunii Consiliului Nord-Atlantic. Cu acest prilej, președintele Traian Băsescu a prezentat poziția României privind relația NATO-Ucraina. Vă prezentăm integral textul documentului:

“Cu toții am fost inspirați de evoluțiile istorice din ultimele luni, din Ucraina, de hotărârea neclintită a poporului ucrainean de a apăra libertatea și democrația.

La un deceniu si jumătate de la căderea „cortinei de fier”, valorile occidentale câștigă teren într-o regiune de importanță critică pentru securitatea euro-atlantică. Viitorul Ucrainei este în cadrul comunității democratice a națiunilor europene. Europa nu va fi nici completă și nici liberă până când Ucraina, Republica Moldova și Caucazul de Sud nu vor fi ancorate în comunitatea euro-atlantică.

Realizarea de excepție a Președintelui Iuscenko și a poporului ucrainean va rămâne permanent o puternică referință pentru susținerea unui anevoios efort de transformare democratică a țării și realizarea proiectelor majore pentru Ucraina. Un ritm susținut al reformelor interne va duce, în mod intrinsec, la o relație intensificată cu instituțiile occidentale și cu NATO, în special. Planul Anual de Obiective stabilește un cadru pentru a canaliza cel mai bine dialogul dintre NATO și Ucraina și pregătește o bază solidă pentru progrese viitoare către un Plan Național de Aderare.

Ucraina și actuala sa conducere au nevoie de sprijin ferm și permanent din partea vecinilor săi, țări membre ale NATO și UE, precum și al întregii comunități occidentale, pentru a susține proiectul de transformare democratică și de înscriere în curentul euro-atlantic. Ca țară vecină, România are un interes real pentru o dezvoltare democratică viguroasă a Ucrainei. În acest sens, vom coopera activ cu Dumneavoastră, domnule Președinte și cu guvernul pe care-l conduceți.

Evoluțiile din Ucraina și, în urmă cu un an, din Georgia au deschis calea pentru avansarea democrației, securității și prosperității economice în întreaga regiune a Mării Negre. Sperăm ca Republica Moldova să urmeze același curs democratic către un viitor european. Apropiatele alegeri vor reprezenta testul de democrație al Moldovei. Noi le vom monitoriza îndeaproape. Ucraina poate juca un rol constructiv pentru realizarea de progrese în vederea soluționării conflictului din Transnistria, o acută problemă de securitate la granița estică a comunității Euro-Atlantice. Salutăm recentele acțiuni ale Ucrainei de a refuza tranzitul de mărfuri la granița ucraineano-moldoveană, fără un aviz corespunzător din partea autorităților moldovene.

Împreună cu alte națiuni democratice, România va fi alături de Ucraina pentru consolidarea succeselor sale democratice și pentru avansarea aspirațiilor sale de integrare Euro-Atlantică”.
Publicat de : ---
Data publicării: 22 Feb 2005 - 11:44
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1382&titlu=Summit_ul_NATO_de_la_Bruxelles___Pozitia_Romaniei_privind_relatia_NATO___Ucraina