Runda decisiva la Cotroceni pentru soarta DNA [1]

Presedintele Traian Basescu va incerca, azi, sa-i convinga pe liderii PSD sa voteze ordonanta de urgenta prin care fostul Parchet National Anticoruptie (PNA) se transforma in Departamentul National Anticoruptie (DNA)

. La intalnire sunt invitati insa presedintii tuturor partidelor parlamentare, insotiti de cate un specialist in probleme parlamentare.  Basescu a anuntat deja ca este hotarât ca, indiferent de rezultatele discutiilor, sa retrimita la parlament ordonanta DNA. Potrivit unor surse din PD, la întâlnirea pe care Basescu a avut-o, vineri, cu liderii formatiunii conduse Emil Boc, seful statului a spus ca-si doreste sa obtina consensul partidelor parlamentare cu privire la ordonanta DNA, astfel încât legea de aprobare a acestei ordonante sa fie adoptata, promulgata si trimisa la "Monitorul Oficial" într-o singura zi. Liderii PD nu l-au contrazis pe Basescu, dar ei au recunoscut, în particular, ca acest obiectiv este imposibil de realizat din cauza prevederilor regulamentare. Dupa ce proiectul de lege de respingere a ordonantei va fi retrimis parlamentului, procedura de aprobare va trebui sa fie reluata atât prin Camera Deputatilor, cât si prin Senat. La discutiile pe care le-a avut, joi si vineri, cu liderii tuturor partidelor, toti acestia, exceptându-i pe cei ai PSD, au fost de acord ca presedintele României trebuie sa retrimita parlamentului legea de respingere a ordonantei DNA. PNL a apreciat ca ordonanta trebuie votata în forma propusa de Executiv. PD si UDMR au vorbit de necesitatea unor mici modificari, iar PRM nu a avut niciun fel de pretentii, anuntând doar ca va vota acest proiect. PSD a sustinut însa ca, desi nu se opune înfiintarii DNA, doreste ca aceasta masura sa fie promovata printr-o lege, si nu prin ordonanta de urgenta. În plus, principalul partid de opozitie propune ca seful DNA sa fie propus de catre Consiliul Superior al Magistraturii si numit de catre presedintele României. PSD i-a prezentat lui Basescu propriul proiect de lege privind DNA. Desi dupa întâlnirea de la Palatul Cotroceni nu au intrat în astfel de detalii, liderii UDMR au spus, saptamâna trecuta, ca si ei ar prefera varianta numirii sefului DNA de catre CSM. În prezent, seful DNA este propus de catre ministrul justitiei. Ordonanta de Urgenta 134/2005 a fost emisa de guvernul Tariceanu dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca fostul PNA, care functiona separat de Parchetul General, nu poate ancheta parlamentari. DNA este o institutie autonoma în cadrul Parchetului General si, în aceste conditii, poate cerceta si faptele de coruptie ale deputatilor si senatorilor.

Social-democratii se declara flexibili
PSD nu doreste ca actuala competenta a DNA sa fie modificata, considerând ca aceasta este cea adecvata si trebuie sa ramâna în vigoare, sustine purtatorul de cuvânt al PSD, senatorul Cristian Diaconescu. El a precizat ca la întâlnirea de azi dintre presedintele Traian Basescu si liderii partidelor politice, PSD va adopta o pozitie flexibila, pentru a se gasi cea mai potrivita solutie pentru corectarea "aspectelor de neconstitusionalitate în ceea ce priveste organizarea si functionarea DNA". "Suntem convinsi ca, în conditii de dialog si de cooperare, se poate gasi o solutie convenabila, pentru rezolvarea cazului DNA prin dialog politic, decât printr-o eventuala contestare la Curtea Constitutionala", sustine Diaconescu.  
Publicat de : ---
Data publicării: 20 Feb 2006 - 05:53
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=14793&titlu=Runda_decisiva_la_Cotroceni_pentru_soarta_DNA