Sorin Oprescu: "Ministrul Sănătății dăunează grav sănătății românilor" [1]

OprescuSorin3_60xÎntr-o intervenție, imediat după cea a ministrului Sănătății, tot la tribuna Parlamentului în cadrul dezbaterilor privind Moțiunea de cenzură introdusă de opoziție pe tema pachetului de legi ale sănătății, senatorul PSD Sorin Oprescu a făcut o pledoarie în favoarea unei reforme concrete, care să revitalizeze sistemul de sănătate din România, aflat în fază cronică.

El a acuzat modul încare actualul Guvern a înțeles să-și subordoneze "politic" posturile de conducere ale spitalelor. Oprescu a criticat vehement subfinanțarea datorată faptului că deși banii pe hârtie sunt în contul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în realitate, ei nu sunt acolo, mai mult, acești bani nu ajung acolo unde este nevoie de ei - adică în sistemul sanitar.

Prezentăm integral discursul senatorului PSD, Sorin Oprescu:

"Domnilor președinți, domnule prim-ministru, doamnelor și domnilor colegi prezenți. Obiectul prezentei moțiuni e situația dezastruoasă în care se află, în acest moment, starea de sănătate a populației din România. Realitatea arată că astăzi, în România, înregistrăm cele mai mari niveluri ale bolilor și deceselor din Europa.

Spitalele se confruntă, încă, cu lipsă de medicamente, materiale sanitare, căldură și hrană. La aceasta se adaugă imposibilitatea oamenilor de a beneficia de dreptul legal la medicamente compensate. Toate acestea fac, practic, ca populației să nu i se asigure îngrijirile de sănătate de care are nevoie fiind lăsată, de actualii guvernanți, fără nici un fel de șansă în fața bolilor și, în ultimă instanță, în fața evoluției finale. Începând cu anul trecut sistemul sanitar a intrat într-o criză cronică, de o profunzime nemaiîntâlnită, așa cum rezultă din ceea ce urmează: alocarea unor sume din ce în ce mai mici din bugetul național și subfinanțarea actualului sistem de sănătate.

Statistica ne arată că România se plasează pe ultimul loc în Europa în ceea ce privesc banii cheltuiți anual pentru sănătatea fiecărui locuitor. Sistemul asigurărilor sociale de sănătate a fost subordonat legal regimului finanțelor publice, directorii de spitale având obligativitatea încadrării în prevederile bugetare sub sancțiunea penală în caz de încălcarea legii.

Existenți pe hârtie, banii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate lipsesc efectiv din Trezoreria Statului, Ministerul Finanțelor decizând ce sume se pot elibera pentru sectorul sanitar. Nu mai putem vorbi de echitate când fondurile - și așa insuficiente - obligă medicii ca, după câteva zile ale lunii, să nu mai poată prescrie rețete compensate și, mai grav, să facă economii la orice material sanitar. Și beneficiarii sunt aici în sală. La fel ca cetățenii care sunt sus, în loje. Cei pe care-i aplauda cu respect domnul prim-ministru.

Pentru a nu avea nici un fel de opoziție din partea personalului medical față de insuficiența fondurilor alocate, cât și pentru a-și mulțumi propria clientelă, Guvernul și-a subordonat politic conducerile tuturor spitalelor, asupra cărora ministrul Sănătății și-a creat drept discreționar de a le numi și destitui. Deși statul ar trebui să finanțeze programe speciale pentru acoperirea unor probleme majore de morbiditate, precum combaterea bolilor cardio-vasculare, a bolilor neoplasmice, a diabetului, aceste programe sunt finanțate tot din bugetul Casei Naționale de Sănătate.

Din cauza lipsei banilor pentru sănătate și datorită stagnării reformei în sistemul sanitar, frigul, foamea, lipsurile de tot felul ce caracterizează societatea românească, s-au mutat și în spitale. Domnilor și doamnelor, criza din sănătate a trecut de mult din faza acută, în faza cronică. Conform obiceiului, ministrul responsabil nu sesizează acest lucru și, în mod ciudat, sunt căutați <acarii>.

Cu alte cuvinte, directorii spitalelor sunt de vină că bolnavii trebuie să mănânce, sunt tratați și operați ocupând, cum e și firesc, un pat în spital. De fapt, toți medicii sunt de vină, pentru că prescriu medicamente scumpe. Este știut că un medicament ieftin dă rezultate slabe, iar un medicament eficient, bun - dar scump, are rezultate benefice. Ce medicamente poți recomanda bolnavilor în condițiile în care conștiința ta te îndeamnă să nu faci experiență pe ei?

Este posibil să existe și cheltuieli nejustificate în sistem. Dar acestea trebuie dovedite, iar vinovații pedepsiți. Nu poate fi o răspundere la grămadă îndreptată împotriva pacienților. Ținând cont de toate acestea, considerăm atitudinea pe care a avut-o ministrul și Ministerul Sănătății - în general, ca o atitudine sfidătoare și cinică. Și nu numai la adresa corpului medical, ci la adresa tuturor oamenilor care se află în nevoie de sănătate. În loc să rezolve problemele reale ale sistemului de sănătate, cum este subfinanțarea, Ministerul Sănătății a ajuns să se războiască cu medicii și cu farmaciștii. Îndârjirea cu care acest ministru se cramponează!

Deja a devenit evident pentru toată lumea că incompetența <contabilului> așa cum se definea singur ministrul, a creat un adevăr coșmar în sistemul sanitar, care aproape că ține de domeniul patologicului. Nu este încă prea târziu ca domnul prim-ministru să priceapă că ministrul Sănătății dăunează grav sănătății românilor! Nu este încă prea târziu să înțeleagă domnul prim-ministru că cerem cu toată fermitatea sistarea acestui circ, acestei reforme mimate din sănătate și trimiterea la plimbare a tuturor celor ce au dus sistemul în halul în care el se prezintă astăzi. Nu înțelegeți că atunci când românul spune că este nemulțumit, spune de fapt că țara este prost condusă?

Criza din sistemul sanitar nu poate să continue, iar domnul prim-ministru trebuie să înțeleagă că sănătatea acestui popor este deasupra intereselor personale sau de partid. Unitățile sanitare nu sunt coloși industriali care să consume, asemenea unor găuri negre, resurse materiale enorme pentru o producție nevandabilă. Nu au mii de angajați care să necesite fonduri astronomice de salarii. Marfa pe care o produc, adică serviciile de sănătate, are căutare, dar din păcate necesită fonduri bănești.

Domnilor președinți, domnule prim-ministru, stimați colegi - tot ce ați auzit până acum găsiți pe site-ul pnl.ro, din cuvintele domnului Eugen Nicolăescu din 26.11.2002, intitulat "Falimentul sănătății!"


Publicat de : Dana LASCU
Data publicării: 22 Feb 2006 - 06:59
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=14925&titlu=Sorin_Oprescu____Ministrul_Sanatatii_dauneaza_grav_sanatatii_romanilor__