Partidul invizibil [1]

Un sondaj de opinie realizat recent de Institutul National pentru Studii de Opinie si Marketing (INSOMAR) releva un fapt bizar.

La putere, in coalitia de guvernare, s-a strecurat un partid-fantoma, lipsit de sustinatori. Nu se poate spune ca Partidul Umanist din Romania (PUR) - caci despre el este vorba - este discriminat in actuala conjunctura de putere. Are ministri, secretari de stat, consilieri, sefi de departamente. Iar actiunile liderilor umanisti sunt mediatizate la fel de intens ca si cele ale partenerilor de coalitie. Ba chiar mai abitir, la stirile postului de televiziune care tine "mereu aproape". Cu toate acestea, suportul electoral al PUR este aproape nul. Conform unui sondaj efectuat de INSOMAR in perioada 16-21 februarie 2005, daca "duminica viitoare" ar fi organizate alegeri parlamentare, PUR ar fi votat de doar 0,6% din populatie - valoare nesemnificativa in cercetarile sociologice.


Voiculescu, ultimul loc
Din intregul esantion de 1295 de subiecti chestionati, doar opt indivizi s-au pronuntat in favoarea umanistilor (fig.1). Nici presedintele PUR, Dan Voiculescu, nu sta mai bine. Intr-o ierarhie a increderii in personalitati politice, rezultata din cercetare, liderul PUR ocupa ultimul loc. (fig.2) Observatiile referitoare la capitalul electoral infim al umanistilor sunt intarite de datele altui sondaj, intocmit de Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei (CSOP), in urma cu trei saptamani. Conform procentelor CSOP, PUR face parte din grupul partidelor mici, care, luate laolalta, nu reusesc sa depaseasca pragul electoral, adunand doar 4,9%. Ar mai fi de adaugat ca formatiunile ajunse la putere in tranzitie ating pragul maxim de sustinere in primele luni de exercitiu guvernamental, dupa care, din cauza masurilor nepopulare luate, incep sa alunece pe o panta descendenta. Daca 0,6% reprezinta pentru PUR "varful de forma", este usor de imaginat cate voturi va aduna acest partid in cazul unor alegeri anticipate.


Alianta, dublu fata de PSD
Graficul referitor la intentia de vot in februarie (fig.1) prezinta Alianta PNL-PD pe cai mari (56,5%), secondata de un PSD inca puternic (28,6%). Potrivit datelor sondajului, numai PRM (7,7%) mai depaseste pragul parlamentar de cinci procente. Udemeristii, si ei la guvernare, sunt cotati la doar 3,2%. Topul increderii in personalitatile politice este dominat de presedinte si premier. Pe locul trei se afla ministrul Culturii, Mona Musca. Liderii PSD Mircea Geoana, Ion Iliescu si Adrian Nastase ocupa, in ordine, locurile urmatoare. Dintre membrii Cabinetului, de multa si foarte multa sustinere se bucura, in raport cu notorietatea, ministrul Justitiei Monica Macovei (fig.2). De altfel, majoritatea romanilor considera ca lupta impotriva coruptiei este luata in serios de actualii guvernanti (fig.3). La fel de adevarat este ca o treime dintre subiecti isi exprima scepticismul cu privire la rezultate, apreciind ca actuala putere "lupta in mod real impotriva coruptiei, dar nu poate face nimic".


Asteptari mari
Desi numarul celor care sustin ca viata lor este "mai rea" in prezent, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, este mai mare decat a multumitilor (fig.4), gradul de optimism ramane ridicat. Aproape trei sferturi din populatie considera ca, in acest an, economia va creste, sau - cel putin - va ramane la fel (fig. 5). De la introducerea cotei unice de impozitare foarte multi romanii asteapta venituri in plus.

Deocamdata, presedintele Traian Basescu si primul ministru Calin Popescu Tariceanu se afla in gratiile electoratului. Cei mai multi dintre subiecti aproba activitatea lui Basescu si se declara multumiti de actiunile lui Tariceanu.

Studiul INSOMAR, difuzat ieri, a fost comandat de FSLI Petrom, care si-a dat acordul publicizarii unora dintre rezultatele mai importante ale raportului final de cercetare. In comunicatul de presa care insoteste raportul, directorul INSOMAR Sorin Gabriel Sebe mentioneaza ca o evaluare mai generala si un comentariu aplicat datelor statistice va fi data publicitatii in zilele urmatoare. Mai precizam ca sondajul a fost realizat pe un esantion de 1295 de persoane, reprezentativ pentru populatia Romaniei cu drept de vot. Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute este de 2,7%, garantata la o probabilitate de 95%.
Publicat de : Ovidiu BANCHES
Data publicării: 28 Feb 2005 - 12:37
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1535&titlu=Partidul_invizibil