Razboiul celor patru roze [1]

Dintre toate asociatiile internationale de partide care exista in lume, Internationala Socialista (IS) este cea mai ampla. In Romania, ea vrea sa recolteze toti trandafirii politici autohtoni: unul al PD-ului si trei ai PSD-ului.

Desi pe site-ul oficial al Partidului Social-Democrat din Romania apare informatia ca acest partid ar fi membru cu drepturi depline in Internationala Socialista din 1996, lucrurile nu stau asa in realitate.

1996 este anul in care este acceptat in Internationala Socialista ca membru cu drepturi depline doar Partidul Democrat, condus la acea vreme de Petre Roman. PSD va ajunge in aceasta organizatie transpartinica abia peste sapte ani, o data cu ultimul congres al Internationalei, de la Sao Paolo, in anul 2003. De altfel, istoria aderarii social-democratilor romani la Internationala Socialista nu a fost lipsita de peripetii, socialistii ezitind de mai multe ori sa accepte partidul fondat de Ion Iliescu. Pe de alta parte, sint faimoase conflictele pe care le-a avut de-a lungul anilor PD cu PSD chiar pe tema acceptarii social-democratilor in Internationala.
Alba-neagra acceptarii

O data cu congresul de la Sao Paolo, pozitia PSD in Internationala s-a intarit in detrimentul PD, cu atit mai mult cu cit in 2003 PSD era la putere. Insa, dupa consumarea alegerilor generale din toamna trecuta, raportul de forte din interiorul Internationalei Socialiste pare sa se fi inversat pentru cele doua partide romanesti, chiar daca la alegeri I.S. a „tras“ doar alaturi de PSD. Liderii acestei formatiuni au fost prezenti la Bucuresti, ei chiar criticind PD pentru ceea ce au numit atunci „alunecarile“ spre dreapta ale democratilor romani. De la Londra, acolo unde este sediul I.S., au „transpirat“ mesaje conform carora lideri precum Adrian Nastase sau Ion Iliescu nu sint doriti in fruntea PSD. Simultan, Partidul Democrat a reintrat in rindul formatiunilor politice carora Internationala le acorda atentie maxima. De altfel, oficiali ai acesteia au declarat ca in Romania I.S. este la putere prin PD si Traian Basescu.
Profilul Internationalei

Internationala Socialista a fost infiintata, in formula in care ea exista astazi, in 1951, congresul de la Frankfurt fiind momentul fondator. Originile ei sint insa mult mai vechi, prima Internationala fiind intemeiata de Marx si Engels in 1864. In prezent, I.S. aduna 106 partide membre cu drepturi depline, 31 de partide care au statut de membri consultativi si alte 16 partide care sint admise cu statut de observatori, intre acestea fiind si Partidul Social-Democratic din Republica Moldova. In plus, in I.S. mai sint 3 organizatii fraternale si 10 organizatii asociate.

Liderul Internationalei Socialiste este portughezul Antonio Guterres, in vreme ce instanta suprema de decizie este Congresul I.S., care se intruneste o data la trei ani.

Libertatea, justitia si solidaritatea sint cele trei principii ale I.S., diferentele dintre Nord si Sud, precum si provocarile globalizarii fiind preocupari constante ale acestei organizatii. Romania are doua partide care sint membre cu drepturi depline in Internationala Socialista, dar nu e o situatie singulara. In aceeasi postura cu a Romaniei se mai afla si Albania, Andorra, Argentina, Belgia, Bulgaria, Haiti, Ungaria, Israel, Italia, Mauritius, Mexic, Polonia, Uruguay si SUA. Chile detine insa recordul in aceasta privinta, cu trei partide.
Vor fi 35 de parlamentari romani in Parlamentul European

Romania va avea, in cazul in care va adera in 2007 la Uniunea Europeana, 35 de deputati in Parlamentul European, care vor avea statut de „observatori“. Ei vor putea participa la lucrari, vor lua cuvintul, dar nu vor avea drept de vot. Romania va avea membri cu drepturi depline in Parlamentul European abia dupa urmatoarele alegeri europene. Daca se va mentine actuala configuratie a Parlamentului Romaniei, PSD va avea 12 parlamentari europeni, PNL, impreuna cu PD, tot 12, PRM-5, UDMR-2 sau PUR-2, iar grupul minoritatilor, unul sau doi. Pentru ca Romania sa conteze in jocurile care se vor face in PE, afilierea la una din fortele din interiorul sau este esentiala.
Publicat de : Cristian Patrasconiu
Data publicării: 28 Feb 2005 - 14:23
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1578&titlu=Razboiul_celor_patru_roze