Un amendament adoptat la legea lustrației îl vizează direct pe Traian Băsescu [1]

Deputatul PNL Mona Muscă a apreciat, miercuri, la finalul dezbaterilor comisiilor Juridică, pentru Drepturile Omului și Egalității Șanselor, că amendamentele senatorilor privind includerea comandanților de nave și a reprezentanților misiunilor diplomatice comerciale în Legea Lustrației sunt "absurde" și îi vizează direct pe președintele Traian Băsescu și pe consilierul prezidențial Theodor Stolojan.

Liderul PNL, care este unul dintre inițiatorii proiectului, a declarat că este mulțumită de faptul că proiectul legislativ nu a fost adoptat tacit și că a fost dezbătut de comisiile Senatului, dar i-a criticat pe colegii senatorii pentru că nu au respectat esența legii, aducând amendamante care îi vizează nu numai pe foștii conducători din vechea nomenclatură, ci și pe subalternii acestora.

Mona Muscă: "Trebuie să recunosc că am și unele nemulțumiri - câteva amendamente care vizează persoane, și nu principii. Or, o lege nu trebuie să vizeze o persoană sau alta, ci trebuie să aibă valabilitate în timp".

Amendamentele senatorilor privind includerea, în categoria demnitarilor care intră sub incidența legii a foștilor comandanți de navă sau aeronavă, a responsabililor misiunilor în domeniul operațiunilor valutare, precum și a șefilor misiunilor diplomatice consulare sau comerciale sunt "absurde", spune deputatul PNL.

Mona Muscă: "Ei (nr: comandanții de nave) până la urmă, conduceau navele sau aeronavele, drept urmare de ce să-i bagi în aceeași oală cu cei care făceau poliție politică sau conduceau destinele oamenilor pe baza funcțiilor de conducere pe care le aveau în partid sau în stat. (...) Funcționarii din ministere și toți cei care erau sub ministru-secretar de stat nu făceau altceva decât să îndeplinească ordinele pe care le primeau de la aceștia. Drept urmare, să introduci un asemenea amendament care iese complet din textul legii, coboară și vizează funcțiile de jos mi se pare că nu are decît un singur înțeles și se referă la o singură persoană".

Președintele executiv al PD, Adriean Videanu, a catalogat, tot miercuri, ca fiind "absolut penibil" amendamentul adoptat de trei comisii ale Senatului, prin care în legea lustrației au fost incluși și foștii comandanți de navă, cărora să li se interzică accesul la funcții publice. "Chiar eram îngrijorat ca amendamentul să nu vizeze și șoferii mei de la RATB și îmi era teamă să nu rămân fără ei", a spus ironic Videanu, subliniind că doar cine nu știe ce înseamnă un comandant de navă sau de aeronavă poate face asemenea amendamente.

Senatorii din trei comisii reunite (Juridică, de Drepturile Omului și Egalității Șanselor) au adoptat, miercuri, raportul la proiectul legii lustrației, cu amendamente prin care se interzice accesul la funcții publice și în cazul foștilor comandanți de nave și al ierarhilor Bisericii care au avut funcții sau au colaborat cu Securitatea.

În această categorie au fost incluși, la propunerea senatorului PNL Teodor Meleșcanu, și reprezentanții corpul diplomatic român; ambasadori, miniștri plenipotențiari și asimilați acestora din aparatul central al Ministerului Afacerilor Externe și de la misiunile diplomatice din străinătate.

Senatorii au mai decis ca persoanele din învățământul de partid, respectiv rectorii și decanii de la Academia "Ștefan Gheorghiu", precum și persoanele cu funcții de conducere din școlile județene de partid să nu mai poată fi aleși sau numiți în demnități și funcții publice.

Potrivit deciziei senatorilor, sub incidența Legii lustrației vor intra și persoanele care au deținut funcții de guvernator și viceguvernator ai BNR, respectiv de președinte și vicepreședinte ai băncilor de stat din perioada comunistă.

În categoria persoanelor care au făcut parte din structurile de putere și/sau din aparatul represiv al regimului comunist au mai fost incluși cei care au ocupat funcții de conducere în aparatul central și local al PCR, PMR, UTC și UTM, membrii Consiliului de Stat, miniștrii secretari de stat, președinții, prim-vicepreședinții, vicepreședinții și secretarii Comitetelor Executive ale Consiliilor Populare județene, municipale, regionale și raionale. Interdicția de a fi ales sau numit în funcții de demnitate publică în cazul tuturor acestor persoane va fi valabilă 10 ani.

Membrii Comisiei juridice și ai Comisiei pentru drepturile omului au respins un amendament al PNL, făcut la solicitarea Guvernului, ca ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, numiți de către Marea Adunare Națională, să aibă interdicție să fie aleși sau numiți în funcții de demnitate publică.

Majoritatea senatorilor au apreciat, în timpul dezbaterilor, că această interdicție nu trebuie să fie limitată la BOR, trebuind să fie valabilă pentru toate cultele religioase recunoscute de stat, punct de vedere agreat și de deputatul PNL Mona Muscă, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

"Haide să nu comitem o impietate religioasă. (...) Poate vă afurisesc ăștia, să vedeți ce iese", a replicat senatorul PRM Valentin Dinescu.

Senatorul PSD Nicolae Șerban a susținut că ierarhii, indiferent de nivel, nu pot fi considerați că au făcut parte din structurile de putere și din aparatul represiv ale regimului comunist. "Le stabilim lor o culpă pentru că regimul comunist le-a stabilit reguli de numire", a menționat senatorul social-democrat.
"În timpul regimului comunist, numirile în funcțiile de conducere se făceau cu dublu aviz, de la partid și de la Securitate", a arătat el, menționând că, în aceste condiții, s-ar ajunge în situația în care să fie supuși interdicției inclusiv membri ai Academiei Române. 
Publicat de : Dana LASCU
Data publicării: 31 Mar 2006 - 06:58
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=16407&titlu=Un_amendament_adoptat_la_legea_lustratiei_il_vizeaza_direct_pe_Traian_Basescu