Metropolitan Ploiesti [1]

Proiectul unei zone metropolitane care sa cuprinda Ploiestiul si comunele limitrofe ar putea fi pus in practica pana in 2010

.

Proiectul de extindere a municipiului Ploiesti in zonele limitrofe, demarat in urma cu cinci ani datorita crizei de terenuri cu care se confrunta orasul, a ajuns la o formula care pare sa fie agreata de reprezentantii tuturor localitatilor implicate. Pana in 2010, Ploiestiul si comunele alaturate vor fi organizate intr-o zona metropolitana.

 Solutia a fost gasita de primarul Ploiestiului, Emil Calota. "Nevoia de spatii pentru investitii este foarte mare. In plus, doar prin organizarea unei zone metropolitane putem vorbi de o dezvoltare regionala durabila", a declarat acesta.

Initial, proiectul prevedea ca localitatile limitrofe municipiului (Barcanesti, Targsorul Vechi, Blejoi, Bucov, Berceni si Paulesti) sa devina cartiere ale acestuia, dar a fost primit cu reticenta de comunitatile locale. In primavara anului 2004 au existat chiar si cateva referendumuri in urma carora localnicii au respins initiativa primarului Calota.

"Consultarea publica nu a fost facuta intr-un mod profesionist. Intrebarile erau puse astfel incat oamenii sa refuze plata unor taxe si impozite mai mari si disparitia hotarelor administrative. Dincolo de aceste probleme, cred ca vom putea vorbi despre metropola Ploiesti prin 2010", a precizat Simona Munteanu, arhitectul-sef al municipiului.

Pro si contra

Ultima varianta propusa de Primaria Ploiesti este echivalenta cu o asociere voluntara a Consiliilor Locale, care sa nu afecteze hotarele comunelor limitrofe. In ceea ce-i priveste pe primari, care s-au temut ca-si vor pierde functiile, acestia vor forma un Consiliu Director in care deciziile sa fie luate in unanimitate.

Ideea pare sa le surada actualilor edili. "Speram astfel sa rezolvam multe dintre problemele de infrastructura pentru care nu avem finantare", a spus primarul comunei Barcanesti, Gheorghe Dima. "Trebuie sa ne asociem cu Ploiestiul pentru a putea accesa fondurile europene la care vom aspira din 2007. E greu ca o localitate cu 5.000 de suflete sa obtina o finantare de zeci de milioane de euro", crede si Dumitru Dinca, primarul comunei Paulesti.

Exista insa si primari nemultumiti de modul in care se deruleaza proiectul. "In principiu sunt de acord cu zona metropolitana, insa se cam trage de timp. Primarul Ploiestiului ne tot amana cu extinderea unor trasee ale transportului in comun, dar spune ca vrea metropola. Una zicem, alta facem", a declarat Constantin Bucur, edilul comunei Berceni.

"Nu vreau sa dau toata pensia la impozite"

Daca in urma acestui proiect Ploiestiul va castiga cateva sute de hectare de teren necesare investitiilor, comunele limitrofe vor putea efectua lucrari de infrastructura pe care nu si le permit in prezent din cauza bugetelor mici.

In schimb, satenii vor plati taxe si impozite mai mari, la nivelul celor din mediul urban. Acesta a fost, de altfel, si principalul motiv pentru care localnicii comunelor limitrofe au votat impotriva infiintarii metropolei la referendumurile organizate acum doi ani.

La Bucov, una dintre comunele implicate in proiect, parerile oamenilor sunt impartite. Daca batranii satului vor sa ramana tarani, cei tineri aspira la statutul de oraseni. "Io m-am nascut la tara si la tara vreau sa mor. Am o pensie de un milion jumate si nu vreau sa o dau pe toata la impozite", este de parere Costica Dumitrache, 76 de ani. In schimb, nepotul sau, Daniel Dumitrache, ar vrea sa faca naveta la Ploiesti, la liceu, cu autobuzul Regiei Locale de Transport: "As vrea sa fiu ploiestean pentru ca la scoala colegii ma fac taran".

- 18panorama_ploiesti.jpg


Publicat de : ---
Data publicării: 10 Mai 2006 - 05:26
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=17631&titlu=Metropolitan_Ploiesti