Militienii, procurorii si preotii, iertati pentru securism [1]

CNSAS risca sa nu mai intre in arhivele fostei Militii si Justitii

. Preotii colaboratori raman in functii.

Fostii militieni si procurori, care au facut politie politica in perioada regimului comunist, ar putea scapa de deconspirare.Pe de alta parte, preotii ce au colaborat cu fosta Securitate ar putea ramane in continuare in functii, chiar daca vor fi supusi prevederilor legii lustratiei si vor fi deconspirati.

Arhive la secret

Comisia juridica a Senatului a acceptat ieri un amendament elaborat de Valentin Dinescu, parlamentar PRM, care interzice Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa aiba acces la arhivele fostei Militii si Justitiei de dinainte de ‘89. Amendamentul modifica titlul Legii Ticu, din "Lege privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste", in "Lege privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica comunista".

Astfel, actul normativ nu va mai viza deconspirarea tuturor aparatelor represive apartinand "politiei politice comuniste", ci doar a structurilor fostei Securitati. Valentin Dinescu ne-a declarat ca a considerat necesara aceasta limitare pentru a "nu da prea multa putere membrilor Colegiului".

Presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, a fost extrem de revoltat de decizia senatorilor. El a sustinut ca "filosofia care a stat la baza ordonantei era mai buna cuprindere a institutiilor represive care au exercitat teroare asupra populatiei. Iar aici este nedrept sa ne limitam la Securitate".

Secasiu a sustinut ca Securitatea a fost cel mai important instrument represiv al politiei politice comuniste, dar ca nu este bine sa fie uitate celelalte instrumente, respectiv Militia, Justitia si alte componente. El ne-a declarat ca aceste documente sunt importante pentru ca, pe baza lor, CNSAS poate verifica daca cineva a fost sau nu colaborator al Securitatii. Decizia senatorilor din comisie ar putea fi schimbata insa de plenul Senatului.

Coalitia, ingaduitoarecu reprezentantii clerului

Pe de alta parte, deputatii coalitiei guvernamentale vor sustine legea lustratiei, dar nu este exclus ca ei sa aduca modificari si amendamente la proiectul initial.Presedintele UDMR, Marko Bela, a precizat ca decizia luata de conducerea Coalitiei luni seara a fost ca toate partidele sa sustina in Camera Deputatilor legea lustratiei. Potrivit liderului UDMR, nu s-a discutat insa despre amendamentele propuse la proiectul initiat de liberali in Senat, ci doar asupra principiilor care au stat la baza acestuia. 

"Aria persoanelor vizate va ramane, dar nu inseamna ca la nominalizarea unor categorii nu se va umbla, ca nu vor fi incluse sau scoase anumite categorii", a subliniat Marko.

El a dar exemplul sefilor Bisericilor, despre care a sustinut ca este necesar sa le fie cunoscut trecutul, dar ca nu le pot fi impuse sanctiuni datorita autonomiei institutiei din care provin.

Intrebat daca comandantii de nave sau operatorii care au lucrat cu valuta in perioada comunista vor ramane in categoria celor afectati de prevederile acestui act normativ, presedintele UDMR a sustinut ca "legea lustratiei nu ar trebui sa vizeze persoane", nici atunci cand este inclusa o categorie si nici atunci cand este scoasa una.

Revolutionarii si profesorii universitari, verificati de CNSAS

Persoanele care detin certificate de revolutionar sau de luptator anticomunist vor fi verificate de CNSAS, au decis ieri senatorii comisiei juridice, la propunerea presedintelui acestei institutii, Claudiu Secasiu. "CNSAS nu are nimic cu persoanele care au suferit. Este vorba despre o verificare normala a celor care detin certificate de revolutionar sau de luptator in rezistenta anticomunista si beneficiaza de anumite drepturi", a spus Secasiu. La randul sau, Cazimir Ionescu, membru al Colegiului CNSAS, a aratat ca ar putea fi descoperita "o anumita categorie" de revolutionari sau de luptatori anticomunisti care nu merita sa detina drepturile aferente titlurilor pe care si le aroga. De asemenea, senatorii au stabilit ca orice universitate acreditata de stat se va putea adresa CNSAS, pentru verificarea profesorilor din cadrul respectivelor institutii de invatamant.  "Orice acces la informatii este un lucru bun. Cu cat exista mai multe categorii de persoane sau institutii care beneficiaza de acest drept, cu atat cred ca societatea se va insanatosi mai repede", a spus Secasiu.

Claudiu Secasiu - 07Secasiu_OC29.jpg


Publicat de : ---
Data publicării: 17 Mai 2006 - 05:59
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=17863&titlu=Militienii__procurorii_si_preotii__iertati_pentru_securism