Traian Basescu a fugit de la terapie intensiva la o sedinta de terapie de grup, la Guvern: Gripa aviara ne penibilizeaza in fata oamenilor! [1]

Presedintele Traian Basescu, inca in program de recuperare postoperatorie, a fost ieri prezent in sedinta de guvern centrata pe gripa aviara, unde a criticat dur institutiile statului

Seful statului a ajuns la Guvern sprijinindu-se de bratul consilierului Adriana Saftoiu

Basescu si-a inceput discursul in forta: „Institutiile statului par a functiona haotic, la întâmplare, la concurenta între ele

. Pare ca degeaba va întâlniti în comandament“

Presedintele a subliniat neimplicarea suficienta a Ministerului Sanatatii, punctånd-o cu o afirmatie nervoasa: „Ne penibilizam în fata oamenilor si a institutiilor europene“

Seful statului a apreciat raportul pe care SRI il prezentase in urma cu doua zile pe aceasta tema ca fiind descalificant, adaugånd ca documentul reflecta „un tip de cârdasie între autoritatile locale si SRI din zona Brasov“

In cursul zilei de ieri seful SRI Brasov Maricel Gavrila a fost demis „ca urmarea a disfunctiilor manageriale manifestate in activitate“

Presedintele nu l-a „iertat“ nici pe ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, afirmånd ca „nu are suficienta autoritate“ pentru a rezolva ceva si ceråndu-i premierului Tariceanu sa preia comanda.

Autoritatea Nationala a Vamilor a transmis ministrului Gheorghe Flutur un Raport „Strict secret“ privind importurile de pasari din perioada ianuarie-aprilie 2006

Numarul focarelor de gripa aviara din tara a ajuns la 46, unele dintre acestea aflåndu-se in Cornu, Breaza, dar si in Sectorul 5 al Capitalei

Presa maghiara si cea slovaca au denuntat acuzatiile nefondate aparute in Romånia si citeaza oficiali care dezmint Raportul SRI

Potrivit unor statistici provizorii, pagubele provocate de gripa aviara si de isteria iscata in tara sunt mai mari decåt cele facute de inundatii

Deputatii au decis constituirea unei comisii de ancheta pentru gripa aviara

Seful statului, Traian Basescu, a fost prezent ieri la sedinta de Guvern de la Palatul Victoria, unde ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a prezentat o informare legata de modul in care gripa aviara afecteaza crescatorii de pasari. Seful statului si-a manifestat abrupt nemultumirea fata de modul in care au functionat toate institutiile abilitate sa stopeze criza generata de gripa. A inceput cu modul in care s-au coordonat ministerele, a continuat cu ministrul sanatatii si a incheiat cu activitatea serviciilor secrete.

Presedintele Basescu a parasit ieri dimineata Spitalul Elias special pentru a participa la sedinta de guvern. Administratia Prezidentiala anunta ca prezenta sefului statului la Palatul Victoria s-a facut la cererea prim-ministrului. Traian Basescu a ajuns cu cinci minute inaintea inceperii sedintei. La sosire, se deplasa cu dificultate, sprijinindu-se de consilierul prezidential Adriana Saftoiu. Nu arata foarte bine, era vizibil afectat de boala. Aceasta a si fost, de altfel, prima iesire a sefului statului din Spitalul Elias, unde este internat pentru recuperare.

Ministerul Sanatatii, implicat insuficient
Traian Basescu a declarat dur, imediat cum au intrat ziaristii, ca „in cazul gripei aviare „institutiile statului par a functiona haotic, la întâmplare, la concurenta între ele. Asta este ceea ce se vede si chiar asa si este“. „Pare ca este o interventie necoordonata si ca degeaba va întâlniti în comandament“, a continuat el. „Interventia autoritatilor se vede rau, da o aparenta de brambureala. Un alt lucru care se vede rau este neimplicarea suficienta a Ministerului Sanatatii si veterinari care stabilesc carantina umana. Cred ca veterinarii stabilesc carantina pentru pasari si animale si Ministerul Sanatatii este singurul pe care oamenii îl percep ca fiind cel care trebuie sa raspunda ca e si carantina umana. Ati inventat termeni noi: «carantina relaxata», de exemplu. Ce urmeaza? «carantina moale» si «carantina tare»? Ne penibilizam în fata oamenilor si a institutiilor europene“, nu s-a lasat seful statului.

SRI Brasov strâns cu usa
Traian Basescu s-a declarat „total dezamagit“ si a considerat „descalificant“ raportul SRI privind gripa aviara, apreciind ca documentul reflecta „un tip de cârdasie între autoritatile locale si SRI din zona Brasov“, a declarat, ieri, consilierul prezidential Adriana Saftoiu, citat de Mediafax. „Presedintele a aratat ca este tentat sa creada ca noul focar de gripa aviara este mai degraba o prelungire a focarului din toamna-iarna“, a mai afirmat purtatorul de cuvant al presedintelui. SRI oferise marti, spre publicare, o nota privind posibilele cauze ale aparitiei recentelor focare de gripa aviara, conform careia „nu poate fi exclusa ipoteza aparitiei focarului în urma unor importuri de pasari“. Ulterior, SRI a precizat ca nota desecretizata pe care a prezentat-o „contine date reale, cu o singura eroare cauzata de urgenta solicitarii“, respectiv aceea ca materialul primit de la SRI Brasov facea referire la „41.860 de pui de curca“, în realitate fiind vorba despre pui de gaina. Conform SRI, „dupa anuntul oficial al eradicarii focarelor de gripa aviara de pe teritoriul României“, va analiza „responsabilitatile privind eroarea“ si va dispune masuri în consecinta.

Flutur nu are autoritate
Presedintele Traian Basescu i-a cerut ieri premierului Calin Popescu Tariceanu „sa preia comanda“ în coordonarea activitatilor privind gripa aviara, deoarece ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, „a probat ca nu are suficienta autoritate“, a declarat consilierul prezidential Adriana Saftoiu. Presedintele a apreciat ca „autoritatile au fost interesate mai mult de show-ul mediatic decât de coordonarea între ele“, a mai spus Saftoiu. Purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu, a declarat si el ca seful sau Gheorghe Flutur va fi inlocuit de premier la conducerea comandamentului central antiepizootic. Pâna acum, comandamentul fusese coordonat de ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, iar printre membrii se regasesc reprezentantii mai multor ministere implicate în actiunile de prevenire si combatere a gripei aviare. Potrivit Hotarârii de Guvern 1218/2005 privind constituirea si componenta Comandamentului antiepizootic central, din acest organism fac parte: presedinte - ministrul agriculturii, vicepresedinte - presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare, secretar - directorul general al Directiei generale sanitare veterinare din structura ANSV, precum si 14 reprezentanti ai ministerelor si Secretariatului General al Guvernului, ceea ce înseamna practic mai mult de jumatate din Executiv.



Presedintele, inca neexternat
„Suntem în a zecea zi de când este declarat al doilea val de gripa aviara si nu stim cauzele înca. Este un lucru esential pe care trebuie sa-l determinam imediat. Asta este prioritatea zero“, a insistat Basescu, in momentul in care operatorii erau invitati sa paraseasca sala de sedinte a Guvernului. El a mai apucat doar sa acuze raportul SRI ca este „descalificant“, inainte ca usa sa se inchida in urma ziaristilor. Traian Basescu a parasit guvernul in mai putin de-o ora de la inceperea sedintei, urmand ca pozitia lui oficiala sa fie comunicata de Administratia Prezidentiala, printr-un document. Medicul Mihai Berteanu a spus ieri, dupa revenirea pacientului prezidential, ca acesta a anuntat parasirea spitalului cu foarte putin timp inainte de a se indrepta spre Palatul Victoria. Medicul Berteanu spune ca el l-a supus totusi, inainte, pe seful statului unei evaluari clinice functionale, prilej cu care ar fi constatat, conform Mediafax, „o diminuare de sensibilitate“. Ca urmare, ar fi decis extinderea programului de exercitii terapeutice. Medicul a afirmat ca presedintele face câte trei ore si jumatate - patru ore de exercitii recuperatorii dimineata si înca o ora-o ora si jumatate dupa-amiaza, dar ca face exercitii si singur. In plus, presedintele ar fi facut, marti, si o plimbare prin curtea spitalului. Asta insa n-a determinat medicii sa identifice o data certa la care presedintele sa fie externat. Recomandarea este ca internarea sa mai dureze pâna la sfârsitul saptamânii viitoare.

Rusanu: Presedintele isi exagereaza prerogativele
Presedinte Traian Basescu exagereaza cu prerogativele constitutionale pe care le are, implicându-se tot timpul în activitatea Guvernului, dând sarcini si cerând explicatii ministrilor si primului-ministru, de parca ar fi seful Executivului, a declarat, ieri, vicepresedintele PNL Dan Rusanu. „Domnia-sa ar trebui sa se implice mai mult în gestionarea crizelor din SPP si SRI si sa lase activitatea ministerelor în seama primului-ministru“, a mai spus Rusanu, într-o declaratie remisa Agentiei Mediafax.

«24 de ore pentru stabilirea cauzelor»
Presedintele Traian Basescu a definit, în sedinta de ieri a Guvernului, cinci obiective în gestionarea situatiei privind gripa aviara. El a cerut ca în 24 de ore sa fie prezentate public cauzele reaparitiei virusului H5, informeaza Administratia Prezidentiala. Seful statului „a definit“ cinci obiective: stabilirea cauzei, limitarea extinderii, eliminarea focarelor, implicarea Ministerului Sanatatii care sa ofere explicatii clare populatiei si comunicarea eficienta cu presa. „Daca se prelungeste modul de actiune de acum, Guvernul se apropie de credibilitate penibila“, a mai spus presedintele Basescu, potrivit comunicatului Administratiei Prezidentiale.

Senatorii din Comisia de Aparare: Gripa aviara atinge securitatea nationala

„Gripa aviara credem ca este o chestiune care atinge securitatea nationala pentru ca, desi nu avem o strategie de securitate prezentata Parlamentului, viziunea noastra este de un concept larg care sa priveasca si securitatea economica, si securitatea alimentara“, a spus ieri social-democratul George Maior, presedinte al Comisiei de aparare din Senatul Romaniei. El a aratat ca senatorii nu sunt interesati atât de modul de gestionare a acestei situatii, considerata o chestiune a Guvernului, ci „daca exista interese în interiorul tarii sau în exteriorul tarii“ în mentinerea unei situatii de criza.

Vicepresedintele comisiei senatorul Norica Nicolai (PNL) a vorbit despre existenta unor „cercuri de interse“, care „pentru beneficii economice doresc sa mentina aceasta stare“. Nicolai a spus ca gestionarea, la nivelul comunicarii cu populatia a acestui fenomen, trebuie sa fie luata în considerare inclusiv de catre autoritatile de securitate. În caz contrar, potrivit reprezentantei liberalilor, se risca „declansarea unei epidemii prin multiplicarea focarelor de gripa aviara“. „În opinia mea, daca se va dovedi ca exista grupuri de interese care doresc si influenteaza prin orice mijloc aceasta chestiune care tine de gestionarea gripei aviare în vederea obtinerii unor beneficii economice, ne putem gândi, chiar ne putem gândi la subminarea economiei nationale“, a declarat Norica Nicolai.

Întrebat despre raportul desecretizat al SRI, consilierul prezidential Sergiu Medar nu a facut comentarii legate de autenticitatea datelor cuprinse în paginile sale. „Aceste rapoarte, aceste informari sunt o componenta dintr-un puzzle pe care îl au factorii de decizie. Ele sunt niste informatii, iar factorul de decizie, pe baza acestor informatii, ia decizia“, a spus Medar.

Senatorii din Comisia de aparare i-au sugerat consilierului prezidential sa puna pe ordinea de zi a uneia dintre sedintele viitoare ale CSAT subiectul gripei aviare. Ei au mai sustinut ca acest subiect reprezinta unul de interes pentru securitatea nationala, iar opinia lor a fost preluata, potrivit lui George Maior, si de consilierul prezidential.

Seful SRI Brasov, generalul Maricel Gavrila, a fost demis din cauza «disfunctiilor manageriale»

Directorul Sectiei Judetene de Informatii Brasov, general de brigada Maricel Gavrila a fost eliberat din functie „ca urmare a disfunctiilor manageriale manifestate în activitate“, potrivit unei decizii luate ieri de Biroul Executiv al Consiliului Director al SRI. Conducerea SRI a mai decis „constituirea unei comisii de cercetare a deficientelor înregistrate pe fluxul de informare atât la nivelul Sectiei Judetene de Informatii Brasov, cât si la cel al unor unitati din centrala institutiei“, informeaza un comunicat al Serviciului remis Mediafax. Potrivit comunicatului, concluziile rezultate vor fi prezentate Consiliului Director al SRI pâna la data de 15 iunie. O alta decizie se refera la „reevaluarea si reverificarea tuturor datelor si informatiilor detinute referitoare la criza gripei aviare, concomitent cu asigurarea preciziei informatiilor care vor fi introduse în fluxul de informare catre institutiile care gestioneaza criza“. Serviciul Român de Informatii reitereaza ca, potrivit atributiilor legale, va continua sa informeze autoritatile abilitate în legatura cu disfunctionalitati care pot aparea în gestionarea gripei aviare.

Ministerul Agriculturii a intrat in posesia unei situatii privind importurile din perioada ianuarie-aprilie
Flutur a primit de la ANV un plic «Strict Secret» cu importurile de pasari

Gripa aviara a inflamat, ca subiect cu conotatii majore pentru Romania, dar si pentru Europa, serviciile secrete din Romania si relatia acestora cu institutiile statului. Informatiile din raportul SRI nu mai sunt, la aceasta ora, o miza a secretizarii, de vreme ce datele din acest raport au fost publicate in timpul unei diversiuni economice fara precedent. La aceasta ora, marele „Strict SECRET“ se afla pe masa ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur. Ce contine documentul?

Surse confidentiale ne-au informat ca documentatia secretizata, pe care nimeni nu are voie sa o divulge, a fost transmisa de catre Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) si contine toate datele privitoare la importurile de carne de pasare care au fost facute de societati comerciale aflate pe tot teritoriul tarii. Aceste date fac referire la importuri realizate in lunile ianuarie, februarie, martie si aprilie, punctele de frontiera prin care au intrat, cantitatile si beneficiarii. De ce este documentul „strict secret“?

Adresa cu anexe transmisa de ANV trebuie sa nu „rasufle“, pentru ca altfel s-ar crea un scandal imens, cu consecinte juridice interne si internationale extrem de grave. Importurile de pasari si carne de pasare pe primele luni ale acestui an nu provin numai din Ungaria si Slovacia. Sursele spun si de importuri din Olanda si Germania. Marfa provenita din aceste importuri a intrat pe piata romaneasca si a fost deja destinata consumului, pentru ca acest tip de marfa este considerat perisabil. Isteria generata de subiectul gripei aviare si de recentele afirmatii ale raportului SRI s-ar generaliza – afirma sursele-, iar societatile comerciale beneficiare ale importurilor, dar si cele care au preluat marfa spre vanzare ar da statul in judecata in cazul in care carnea de pasare nu ar mai fi consumata. Astfel, prejudiciile ar fi imense. Mai mult, si firmele straine de la care au provenit importurile ar putea da in judecata institutiile statului in cazul in care ar veni cu dovezile ca marfa intrata in Romania a avut toate avizele organelor competente sa aprobe astfel de tranzactii comerciale internationale.

Ca atare, documentul transmis de ANV catre Ministerul Agriculturii reprezinta la aceasta ora secret de stat, de vreme ce gripa aviara ar putea atinge „siguranta nationala“, asa cum a aratat ieri, la Parlament, Sergiu Medar, consilier prezidential pentru aparare si securitate nationala. Cert este ca, in urma plicului sosit de la ANV la ministrul Flutur, Ministerul Agriculturii a intrat in „no comment“ general.



«Nu pot da detalii»
Contactat telefonic de Gardianul, directorul general al ANV, Gelu Diaconu, a refuzat sa faca orice fel de comentariu cu privire la continutul acestui document transmis Ministerului Agriculturii. „Nu pot sa ofer nici cel mai mic detaliu, nici macar nu pot sa va spun numarul importurilor. Documentatia transmisa domnului ministru Flutur este strict secreta, ca atare va rog sa intelegeti ca in aceasta situatie nu am avea ce sa discutam“.

Gripa aviara a adus pagube bugetului mai mari decat inundatiile

Ultima isterie aviara, declansata in 12 mai, a obligat bugetul statului sa suporte cheltuieli mai mari decat la inundatii. Potrivit unor date provizorii, pana in acest moment au fost sacrificate 380.000 de pasari din gospodariile oamenilor. Pentru fiecare pasare, statul, prin Ministerul Agriculturii, plateste o despagubire medie de 90.000 de lei pe kilogram zburatoare in viu. Conform unor calcule estimative, suma despagubirilor se ridica la peste 60 miliarde de lei. In Brasov si Vrancea, oamenii care si-au sacrificat pasarile din curte au inceput deja sa-si primeasca banii. Suma precizata nu reprezinta insa decat o mica parte a pagubelor provocate de gripa aviara. Autoritatea Nationala Sanitar- Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a fost nevoita sa achizitioneze dezinfectante, echipamente de protectie, kituri pentru teste rapide, bioxid de carbon si tomberoane pentru eutanasierea pasarilor suspecte de infestarea cu virusul H5N1, dezinfectoare etc. La acestea se adauga si cheltuielile cu personalul care s-a deplasat in focare. Din pacate, o suma totala a acestor cheltuieli nu ne-a fost comunicata de la ANSV pana in acest moment, urmand sa se faca o centralizare a datelor din teritoriu. De precizat ca, la primul val de aviara inceput la Ciamurlia, ANSV a alocat peste o suta miliarde de lei doar pentru substante dezinfectante. Dezinfectante au achizitionat si consiliile judetene, care aveau sarcina de a securiza drumurile din raza teritoriala. Ministerul Transporturilor a alocat, in toamna, peste 4 milioane de euro pentru achizitionarea substantelor dezinfectante pentru drumurile nationale. Contractul a fost atribuit atunci firmei „Lumi“, din Iasi, prin ordin de ministru, act care nu a fost publicat in Monitorul Oficial, devenind astfel nul. Este de asteptat ca si cel de-al doilea val de gripa aviara sa beneficieze de aceeasi suma de bani.

Controale la fermele de pasari din judetul Alba
In judetul Alba, autoritatile au decis, ieri, declansarea unor ample controale în fermele de pasari din judet, fiind verificate filtrele de biosecuritate. Verificarile au un rol preventiv, având în vedere ca judetul Alba s-a confruntat, saptamâna trecuta, cu suspiciuni privind existenta gripei aviare într-o ferma de pasari din Sântimbru, dar mai ales pentru ca este judet de granita cu Sibiu si Mures, unde exista, deja, confirmarea existentei virusului. Testele efectuate de Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala din Bucuresti au infirmat, duminica, suspiciunea din Alba.

Ziarele si oficialii slovaci dezmint Raportul SRI
Presa din Slovacia a acordat o mare atentie informatiilor lansate de serviciile secrete din România. Ziarele au preluat declaratiile oficialilor slovaci, care au dezmintit categoric aceste acuzatii.

Localitati din Harghita, in zona de supraveghere
Trei localitati harghitene au fost cuprinse în zona de supraveghere instituita dupa depistarea focarului de gripa aviara din comuna Vânatori din judetul Mures, aflata la granita cu Harghita. Respectiva zona se intinde si pe teritoriul judetului, cuprinzând localitatile Eliseni, Secuieni si Bodogaia. Acolo, se iau masuri speciale, fiind inventariate toate pasarile si prelevate probe pentru analize de laborator. Totodata, este interzis transportul pasarilor în afara zonei, sunt controlate toate vehiculele, iar localnicii au obligatia sa îsi pastreze puii si gainile în adaposturile din gospodarii.

Deputatii au decis formarea unei comisii parlamentare pentru gripa aviara
Deputatii au decis ca se impune constituirea unei comisii speciale de ancheta a cauzelor care au dus la aparitia gripei aviare. Conducerea Camerei a stabilit ieri ca de aceste verificari se va ocupa o subcomisie a Comisiei de agricultura, care va avea la dispozitie doua saptamâni pentru prezentarea rezultatelor investigatiilor. Raportul acestei Comisii va fi apoi prezentat în fata plenului Camerei si în prezenta ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, urmând sa fie avansate si eventuale sanctiuni pentru persoanele vinovate de aceasta situatie.

Primarii din sectoarele 2 si 4 nu stiu cat i-a costat carantina aviara
La nivelul Capitalei, modul in care edilii au gestionat criza aviara a lasat de dorit, lucru semnalat chiar de presedintele Traian Basescu. Pe langa faptul ca in toata aceasta perioada autoritatile locale au avut probleme de comunicare cu institutiile statului, primarii de sector au dat din colt in colt cand li s-a cerut o situatie a sumelor cheltuite pentru achizitionarea materialelor si solutiilor dezinfectante. La mai bine de 48 de ore de la instituirea carantinei, primarii Adrian Inimaroiu si Neculai Ontanu nu stiu cat a costat intreaga operatiune si pe ce s-au dus banii. In mod cert, criza aviara l-a costat pe primarul sectorului 4 ceva bani pentru ca a intarziat declararea carantinei pe strazile unde a fost descoperita gripa pasarilor, nota de plata a edilului sectorului 4, semnata de Directia Sanitar-Veterinara Bucuresti, ridicandu-se la 3.000 RON (30 milioane lei vechi). „Nu avem o situatie a costurilor pentru ca nu putem garanta ca nu vom avea si alte focare in sectorul 4. Ramane sa facem o evaluare a acestora dupa ce vom scapa definitiv de virusul gripei aviare“, a declarat, pentru „Gardianul“, edilul sectorului 4. Ca si cand echipamentele si substantele de dezinsectie ar fi fost achizitionate acum, dar cu plata la toamna. Si pentru edilul sectorului 2, Neculai Ontanu, costurile sunt o necunoscuta, chiar daca primaria de sector a folosit costume izolante, atomizoare (masini de stropit) si substante de dezinsectie pentru combaterea virusului aviar. Intr-un mesaj transmis de edilul sectorului 2 prin intermediul biroului de presa, costurile aferente instituirii carantinei sunt „infime“, dar nimeni nu poate preciza o suma exacta. Motiv pentru care actiunile autoritatilor lasa loc suspiciunilor cu privire la modul in care sunt utilizati banii publici. Potrivit reprezentantilor Primariei sectorului 4, situatia este neclara din cauza ca majoritatea echipamentelor si a substantelor este asigurata de Directia Sanitar-Veterinara Bucuresti, insa pana la inchiderea editiei nici un reprezentant al directiei nu a putut fi de gasit pentru a confirma. Totodata, chiar daca in sectorul 4 au fost sacrificate deja 229 de pasari, iar in sectorul 2 „doar“ 55, edilii nu stiu cand vor incepe sa distribuie banii pentru despagubirea proprietarilor de animale.

Publicat de : Lia Bejan , Adina An
Data publicării: 25 Mai 2006 - 05:57
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=18082&titlu=Traian_Basescu_a_fugit_de_la_terapie_intensiva_la_o_sedinta_de_terapie_de_grup__la_Guvern__Gripa_aviara_ne_penibilizeaza_in_fata_oamenilor_