Basescu a dat unda verde canalului Bistroe [1]

In orice caz, asa reiese din relatarile presei electronice kievene despre intrevederea de luni seara, de la Bucuresti, dintre presedintii Romaniei si Ucrainei, Traian Basescu si Viktor Iuscenko

. "De comun acord, sefii celor doua state au decis intensificarea dialogului de delimitare a platoului continental, accelerarea lucrarilor de finalizare a canalului Dunare - Marea Neagra", scriau sursele citate, cu referire la biroul de presa al presedintiei de la Kiev. Idee prezentata ca o concluzie a respectivelor discutii. Si ca un fapt implinit, practic. In comunicatul presedintiei romane, nimic de acest gen. Au exagerat vecinii nostri? Sau i-a luat gura pe dinainte? Oricum, la nivel de analisti, parerea lor despre noi lasa de dorit. "Romania poate deveni fie un partener foarte interesant, fie un vecin foarte periculos", estima, spre exemplu, politologul Dmitri Vidrin.

In mod cu totul surprinzator, Forumul Marii Negre a fost tratat pe larg de presa de la Kiev, destul de indiferenta, de altfel, fata de acest gen de evenimente care, dupa cum estimau ziaristii, vin sa "dubleze sau sa umbreasca initiative similare" ale autoritatilor de la Kiev. Se joaca insa dur, dupa reguli nescrise ale unei competitii de suprematie regionala nerecunoscuta oficial nici la Bucuresti, nici la Kiev. Invitat la o manifestare menita sa consfinteasca aparitia unei noi structuri "de dialog si parteneriat" in regiunea Marii Negre, Iuscenko a lansat alta initiativa, sugerand infiintarea altei institutii "de dialog energetic".

"Deocamdata, adversar"

Nu de altceva dar, dupa cum remarca acelasi politolog Dmitri Vidrin, "datele prospectarilor cosmice arata ca in Marea Neagra, in perimetrul de intersectare a granitelor Rusiei, Ucrainei si Romaniei, exista uriase rezerve de petrol si gaze naturale. De capacitatea si talentul Kievului de a ajunge la intelegere cu Romania privind exploatarea in comun a acestor bogatii depinde stabilitatea noastra energetica", sublinia analistul. Pentru Ucraina, sublinia el, "este esential sa intretina relatii de incredere cu elita politica de la Bucuresti, pentru a afla care sunt interesele ei, pentru a-i depista punctele slabe", explica expertul. Mergand mai departe pe firul comentariilor, alt politolog, Andrei Ermolov, amintea, in context, ca, "deocamdata, Romania este un adversar al Ucrainei in sfera tranzitului de hidrocarburi - teritoriul ei ar putea fi traversat de rute energetice alternative spre Uniunea Europeana". Iata de ce a sustinut Iuscenko la Bucuresti proiectul american Baku - Tbilisi - Ceyhan, trecand sub tacere alt mare proiect - Nabucco, unde Romania este una din tarile de tranzit. Cum se spune, "interesul poarta fesul" si, chiar daca Ucraina nu are nici o legatura cu gazoductul finantat de SUA si care ocoleste Rusia, sunt implicati doi dintre partenerii Kievului din GUAM - Georgia si Azerbaidjan. Tari ai caror presedinti s-au numarat si ei printre oaspetii Forumului convocat de Basescu. Dar, atat Mihail Saakasvili, cat si Ilham Aliev s-au folosit de reuniunea de la Bucuresti pentru a transmite propriile lor mesaje si pentru a "mai pune ceva la cale pe culoare, departe de ochi si urechi indiscrete".

Pana in ultimul moment

Revenind insa la "oful" nostru - canalul ucrainean de navigatie Dunare - Marea Neagra", in interviul acordat presei kievene, Iuscenko preciza ca tara lui "apreciaza in mod deosebit atentia acordata de comunitatea internationala acestei chestiuni". In dialogul cu Romania, a spus el, "Ucraina se pronunta traditional pentru protejarea mediului inconjurator in procesul de realizare a proiectului". Potrivit lui Iuscenko, "in momentul actual, dupa finalizarea primului tronson al canalului si efectuarea expertizei ecologice cu participarea de experti internationali si ucraineni, Kievul nu a mai primit nici o plangere in privinta starii mediului inconjurator din zona lucrarilor". Asa sa fie? Asta i-a transmis Iuscenko omologului sau roman? Cand ucrainenii au deschis santierul in Delta Dunarii, starnind panica printre organizatiile ecologiste din intreaga lume, Kievul a explicat ca odata canalul pe Bistroe deschis, Ucraina va detrona Romania din pozitia ei de lider in privinta transporturilor fluviale de marfuri. Iar acum, Bucurestiul pare dispus sa dea chiar el o mana de ajutor pentru terminarea tronsonului doi al controversatei cai de navigatie. Stia Iuscenko de ce trebuie sa vina la Bucuresti. Mai ales ca, potrivit cotidianului "Kommersant - Ukraina", deplasarea presedintelui ucrainean s-a aflat sub semnul intrebarii pana in ultima clipa. De ce? In primul rand pentru ca nu intelegeau rostul Forumului de la Bucuresti. In esenta, nota publicatia, "scopul initiativei lui Basescu se suprapune cu planurile si obiectivele Comunitatii optiunii democratice, organizatie creata la sugestia lui Iuscenko". Nu trebuie uitata Cooperarea Economica a Marii Negre (CEMN), structura care s-a impus deja ca institutie viabila si unde un rol marcant este jucat de Rusia. Calculele politice au avut insa ultimul cuvant, determinandu-l pe Iuscenko sa vina la Bucuresti. "Trecand in revista toate minusurile si plusurile, Kievul a decis ca nu este cazul unei agravari a relatiilor reciproce cu Romania. Ca atare, Iuscenko a acceptat invitatia trimisa de presedintele Basescu". O abordare pur pragmatica.


Publicat de : Simona Haiduc
Data publicării: 07 Iun 2006 - 05:49
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=18459&titlu=Basescu_a_dat_unda_verde_canalului_Bistroe