Parlamentarii nu fac casa buna cu morala [1]

La o aruncatura de bat de vacanta parlamentara, alesii nostri se vad în pericol sa-si prelungeasca sederea în Casa Poporului într-o sesiune extraordinara

. Pe de-o parte, pentru ca n-au fost în stare sa-si faca norma la legi, iar pe de alta, fiindca exista proiecte importante care nu sufera amanare. Printre ele, si controversata Agentie Nationala de Integritate ? o noua initiativa a ministresei Macovei, numai buna de scos din minti parlamentarul roman, si asa, iritat de fiecare gest al doamnei din Guvern. Lasand la o parte faptul ca Monica Macovei habar nu are sa relationeze cu membrii Legislativului, supararea acestora din urma n-are treaba cu firea titularului de la Justitie, ci cu proiectul în sine , care-i loveste pe alesi fix în moalele capului. Primii vizati sunt parlamentarii juristi, pentru ca legea prevede clar ca trebuie sa renunte la avocatura, notariat sau serviciile juridice de mediere. Or, Parlamentul nostru e plin de avocati pledanti. Chiar daca se castiga bine în slujba poporului, nici unul nu e gata sa renunte la procesele banoase pe care le au prin tribunale. Presedintii Comisiilor Juridice din ambele Camere sunt avocati celebri: Sergiu Andon, seful deputatilor juristi, e avocatul lui Dan Voiculescu, iar la Senat, Peter Ekstein Kovacs are si el cabinet prosper de avocatura. Monica Macovei are dreptate: daca îti place sa lucrezi pentru cei multi, tragi oblonul la afacere si vii mai des la Parlament.
Cel mai tare îi doare însa pe politiceni sa-i controlezi la avere si, mai mult, si la averile sotiilor, asa cum prevede proiectul. Faptul ca Agentia de Integritate ar urma sa-i caute, din oficiu, prin conturi le provoaca unora crize de isterie. Si mai grav pentru ei e ca ANI e prevazuta ca structura independenta, si nu, ca majoritatea institutiilor importante, subordonata Parlamentului. Nu e ca la CNA, CNSAS, CNVM, la pensii private sau la radio, unde Parlamentul face si desface. Din 13 membri ai Consiliului de conducere ANI, doar patru sunt parlamentari: doi senatori si doi deputati , evident, alesi conform algoritmului. Nici n-ai ce os de ros sa împarti, asa cum se face de obicei pe la CNA, CSA samd! Pe urma, daca legea se aproba, s-a zis cu prezenta alesilor prin comisii de privatizare sau prin asociatii si fundatii. Pentru prima data, demnitarii vor fi nevoiti sa scoata din buzunar pana la 5 milioane de lei amenda daca nu-si depun la timp declaratiile de avere. Iar daca inspectorii ANI constata ca declaratiile sunt inexacte, demnitarii risca sa fie pedepsiti pana la destituirea din functie, nemaivorbind de raspunderea penala pentru falsul în declaratii. Mai trebuie spus ca Agentia poate umbla la averile persoanelor care au detinut functii publice chiar si dupa încheierea mandatului.

?O nobila inutilitate!?- asa graieste la adresa proiectului de lege Norica Nicolai, matusa consacrata în scandaluri cu nepoate blonde plasate prin Senat si sefa de comitete si comitii de securitate care stau degeaba. Jurista de profesie, Nicolai nu vede sau nu vrea sa vada ca, dincolo de unele imperfectiuni ale textului,  ideea controlului averilor în noua reglementare nu e rea. ?Bazaconii si aiureli?, a comentat ea, plictisita, proiectul de integritate al lui Macovei.

?Esenta legii este buna, dar e aiurea sa iei unul de pe strada si sa-l pui sa-l cerceteze pe presedintele Romaniei?, s-a revoltat si udemeristul Peter Eckstein Kovacs, avocat ,sef al Comisiei Juridice a Senatului, care se face ca uita ca nu e nimeni pescuit de pe strada ci toti membrii Consiliului ANI sunt validati de presedinte.

Ce va mai ramane din proiectul Agentiei de Integritate dupa ce trece de Parlament? Uniti în spiritul de casta, parlamentarii vor face tot posibilul ca, dupa Comisii si plen, legea Monicai Macovei sa arate ca un fierastrau fara dinti. Iar daca mai ramane vreun articol de speriat demnitarii, atunci ANI va trece în subordine politica. 

Publicat de : Doroteea Voicu
Data publicării: 12 Iun 2006 - 05:39
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=18587&titlu=Parlamentarii_nu_fac_casa_buna_cu_morala