Pe primari, nici banii europeni nu-i scot din birou


Primarii comunelor din judetul Bacau nu sunt extrem de interesati de fondurile europene care vor putea fi accesate dupa 2007

. Initiativa Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est, de a organiza o sesiune de informare a administratiei publice locale pentru  accesarea fondurilor europene, s-a lovit de absenteismul masiv al edililor. Acestia au preferat sa trimita secretarii sau alti functionari.
"Domnul primar avea programul încarcat" sau "A aparut ceva urgent în programul dânsului", au fost scuzele invocate de cei trimisi sa îi reprezinte pe primari. Numai 20 din cei 89 de primari din judet au fost prezenti, în conditiile în care informatiile prezentate erau importante pentru accesarea în viitor a unor fonduri care vor fi puse la dispozitia României. Mai mult, în timpul sesiunii de informare, multi dintre participanti nu acordau mare atentie organizatorilor, care încercau sa îi învete cum pot sa gaseasca bani pentru dezvoltarea infrastructurii în mediul rural. Nici prefectul Gabriel Berca, presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, si primarul Bacaului, Romeo Stavarache, nu au fost prezenti la întâlnire, din cauza agendei încarcate. Primarii spun ca au mai participat la astfel de instruiri si ca au informatiile necesare. "A participat secretarul comunei, însa nu avem probleme cu informatiile. stim despre ce este vorba, am avut unul din primele proiecte SAPARD, am învatat din mers, odata cu cei de la ADRNE. Avem proiecte finalizate", a spus primarul din Casin, Ioan Gosav. "Am trimis secretarul la instruire, pentru ca eu am mai participat, chiar recent. Sunt utile astfel de instruiri, pentru ca vom sti cum sa accesam fondurile. Altfel, am încurcat-o. E interesul primariei si al comunitatii, suntem constienti", a declarat primarul din Valea Seaca, Ion Pravat.
România va dispune pentru perioada 2007-2013 de 3.275 milioane euro, veniti prin programe regionale de finantare. Regiunea de Nord-Est va beneficia de 542 milioane, de patru ori mai multi bani decât au fost cheltuiti în ultimii sapte ani. "În urmatorii 7 ani, datorita politicii de coeziune, vom avea la dispozitie 80 milioane de euro pe an (aproximativ 16,54% din totalul national) doar pentru dezvoltarea regionala. Sunt fonduri uriase, care însa nu vor veni peste noi. Accesarea lor va depinde de proiectele propuse", a explicat Georgeta Smâdu, director la ADRNE. Este posibil însa ca doar o mica parte a fondurilor sa ajunga la beneficiari, aceasta si prin "grija" primarilor, care acorda prea putina importanta informarii.  
Publicat de : ---
Data publicării: 23 Iun 2006 - 05:39
 

Link știre