BASESCU UMBLA PRIN SIE! [1]

Ultima vizita a presedintelui la Serviciul de Informatii Externe s-a lasat cu schimbari in structura de conducere a institutiei

. Miercuri 12 iulie, presedintele a participat la sedinta Consiliului Director largit
al SIE

Site-ul oficial al SIE vorbeste doar de o analiza a „stadiului de implementare a programului de reforma, aprobat în sedinta CSAT din luna noiembrie 2005“. Nimic despre modificarile mult asteptate in structura de personal 

Sursele noastre au confirmat ca sedinta a fost tensionata. Traian Basescu a dat verde la schimbare, aducånd in prim-plan generatia formata de „Talpes-Magureanu la Institutul National de Informatii, in perioada 1995-1996.

Desi cuplul Fulga-Predoiu a ramas pe pozitii, generali din vechea garda au fost trecuti in rezerva sau bagati la naftalina. Este cazul generalilor Isar Ion, fost sef al Directiei Antiterorism, si Isac Adrian, ex-director al Directiei Generale de Informatii

O surpriza placuta a fost numirea unui tånar de 32 de ani in functia de director general al unei importante directii din SIE. Disparitia „diplomatilor“ DIE/CIE din cel mai important serviciu de informatii  este o veste buna pentru NATO si UE!

Traian Basescu pare hotarat, in sfarsit, sa inceapa reforma in Serviciul Roman de Informatii. Presedintele tarii a participat la sedinta Consiliului Director Largit al SIE care a avut loc miercuri 12 iulie 2006, la sediul institutiei. Chiar daca „sforarii“ cei mari au ramas in functii, s-au facut primii pasi timizi in reimprospatarea si reformarea celui mai important serviciu secret romanesc. Surse din cadrul serviciului spun ca o parte din vechii securisti DIE/CIE au migrat in planul doi si au fost scoase in prima linie generatiile Institutului National de Informatii 1995-1996, formate de Talpes si Magureanu.

Sursele noastre spun ca au fost scosi in rezerva sau bagati la naftalina pentru moment cativa generali mai vechi din vechea garda. Prietenul de taina si de „Anvers“ al presedintelui Basescu, directorul general al Directiei Generale de Informatii, generalul Isac Adrian, a fost trecut in planul doi. A fost numit sef la Directia Generala de Cifru si Mijloace-T.O. A fost trecut in rezerva un alt „prieten de la Tokio“, directorul Directiei Antiterorism, generalul Isar Ion. A ramas in continuare in functia de prim-adjunct al directorului SIE, piatra de moara, generalul Silviu Predoiu.
Unul din noii sefi intr-o importanta directie are numai 32 de ani si este format la INI. In rest, s-au facut mici numiri nesemnificative. Departamentul pentru relatii cu publicul, dupa cum ne-a obisnuit, nu a comentat in nici un fel si nu a confirmat schimbarile. Generalii SIE sunt scosi in rezerva cu compensatii cuprinse intre o jumatate de miliard si un miliard de lei vechi si beneficiaza de pensii serioase. Multi dintre ei sunt incadrati ulterior in agentiile guvernamentale speciale ce capuseaza bugetul Romaniei.

Generalul Isar Ion (Nusu)
S-a nascut pe 2 decembrie 1953 la Slanic Prahova. A absolvit Academia de Studii Economice. In perioada 1972-1977 a lucrat la ICE Prodexport, iar intre 1977 si 1982 la MATMCGFF. Fostul ofiter DIE, Isar a activat din anul 1982 påna in 1989 ca secretar II si secretar III in MAE. Intre 1989-1993 a lucrat la Romconsult. Din 07.09.1993 a functionat ca secretar II la Ambasada Romaniei din Bagdad, Irak. Generalul SIE Ion Isar a ocupat functia de sef al Directiei Antiterorism. Beneficiar al bunavointei prezidentiale din februarie 2005, Isar I. a fost si el „la post“ in Japonia. Generalul Ion Isar a fost presedintele consiliului de judecata in cazul colonelului Ionel Dragomir, alias „Colonelul Dumitrescu“.

Un fost coleg al presedintelui
Isac Adrian s-a nascut la 03.09.1950. A fost inainte de 1987 secretar II la Tokio (03.02.1986) si consul in Liban si in Angola, la Luanda. A functionat o perioada in Franta si a fost impreuna cu Silvian Ionescu in Belgia, la Anvers, in perioada (1987-1989 ) in care Traian Basescu era sef al Agentiei NAVROM. Generalul a fost cel putin trei ani „diplomat“ in Japonia. Intre 17.05.1990 - 15.12.1993 a activat ca secretar II la Tokio. Se pare ca a activat si in Maroc, unde l-a avut sef pe fostul consul Gheorghe Istrate. Este bun prieten cu colonelul Stoica Ionel, si el fost consul in Maroc. In epoca SIE, generalul Adrian Isac a fost sef al contraspionajului extern. El i-a promovat pe generalii Ion Isar si Silviu Predoiu. Isac Adrian a avut un rol esential in afacerea rapirii jurnalistilor din Irak. Presedintele l-a insarcinat cu organizarea eliberarii ostaticilor.
Surse din SIE spun ca Isac l-a sustinut in campania electorala din Republica Moldova pe Serafim Urecheanu impotriva „altor interese“ care il sustineau pe Iurie Rosca. Adrian Isac este bun prieten si cu gasca lui Adrian Nastase, prin intermediul lui Dan Matei Agaton si Marius Stoian, cel care a condus fituica“ Stirea Zilei. Colegii spun ca fostul sef de la Directia Neproliferare si Contrainformatii din SIE (un fel de paravan pentru afaceri necurate) s-ar pricepe bine la traficul cu armament.

Legaturi strånse cu arabii informativi
Surse confidentiale ne-au relatat ca locurile preferate de intålniri conspirate ale generalului de patru stele Isac Adrian sunt Restaurantul Bucur si un cunoscut restaurant cu specific frantuzesc din Capitala. Localul Bucur, intr-unul dintre separeuri (ora 11, cum intri din holul central al restaurantului), ii gazduia pe fostul sef al Directiei de Contraspionaj Extern si pe interlocutorii sai, persoane ale „comunitatii informativo-afaceriste arabe din Romania“. Generalul Isac Adrian a beneficiat din plin de sprijinul politic al PSD. La Restaurantul Bucur, cu ceva timp in urma, un cunoscut om de afaceri arab organiza recrutari masive de programatori IT.

Multumit de reforma
„Va pot spune ca în nici un caz schimbarea presedintelui României nu va însemna procese de schimbare în structurile SIE, serviciul având obligatia sa evolueze pozitiv în procesele de modernizare. Sunt multumit de nivelul de reformare al SIE. În acelasi timp am cerut Serviciului sa-si continue procesele de modernizare, de adaptare la realitatile sociale, economice si politice ale României si mai ales procesele care sa-l faca apt sa raspunda comandamentelor majore de politica externa ale României, acestea fiind procesul de integrare în Uniunea Europeana, procesul de consolidare a pozitiei noastre în interiorul NATO, în asa fel încât România sa devina un partener participant la decizie, si nu un partener care afla despre decizie, de asemenea, relatia speciala cu Statele Unite si Marea Britanie fiind o coordonata a activitatii SIE, în conformitate cu prioritatile de politica externa pe care le-am stabilit“. Traian Basescu 29.12.2004

Publicat de : Eduard Ovidiu Ohanes
Data publicării: 14 Iul 2006 - 05:47
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=19398&titlu=BASESCU_UMBLA_PRIN_SIE_