Primarul Mazare, anchetat pentru refuz de retrocedare [1]

    Primarul Constantei, Radu Mazare, si alti 11 subordonati ai sai au intrat din nou in atentia oamenilor legii dupa ce au fost acuzati ca ar fi refuzat sa retrocedeze mai multe imobile revendicate pe cale judecatoreasca, precum si ca ar fi efectuat schimburi de terenuri in defavoarea Municipalitatii si ar fi atribuit contracte fara licitatii

.

Inspectoratul General al Politiei a informat ieri ca 12 angajati ai Primariei Constanta, in frunte cu edilul urbei, Radu Mazare, sunt acuzati ca si-ar fi incalcat atributiile de serviciu atunci cand au refuzat sa retrocedeze mai multe imobile revendicate pe cale judecatoreasca. De asemenea, functionarii sunt invinuiti ca ar fi efectuat schimburi de terenuri in defavoarea Municipalitatii si ar fi atribuit contracte fara licitatii.
Prin faptele lor, mai spun politistii, cei 12 au creat un prejudiciu de peste sase milioane de euro, astfel ca si-au declinat competenta in favoarea Directiei Nationale Anticoruptie, care va continua ancheta.
Radu Mazare, Constantin Racu, director adjunct al Directiei Administratie Publica Locala din cadrul Primariei, Daniela Ramona Dospinescu, seful Directiei Patrimoniu, precum si alti noua functionari ai Primariei vor trebui sa raspunda pentru acuzatia de abuz in serviciu, IGP precizand ca in perioada 2003-2005, cele 12 persoane, "constituite intr-un grup infractional organizat", nu au retrocedat unele bunuri imobile care apartineau unui agent economic, cu toate ca existau sentinte civile definitive in acest sens.
Prejudiciu de sase milioane de euro
De asemenea, exista indicii cu privire la faptul ca acestia au efectuat schimburi de terenuri in defavoarea Municipalitatii sau au atribuit unele contracte din fondurile publice, pe baza unor licitatii formale, producand un prejudiciu care depaseste sase milioane de euro.
Primarul municipiului Constanta abia scapase de un dosar al DNA Constanta la sfarsitul lunii trecute, cand a fost anuntat ca s-a decis neinceperea urmaririi penale impotriva sa si a presedintelui Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu. Cei doi au fost cercetati in doua dosare penale, unul privind retrocedarea unor imobile, iar celalalt privind terenul de sub hotelul Flora, din statiunea Mamaia, unde ei sunt actionari.
Primul dosar cercetat de procurorii din Constanta se refera la reclamatia adresata de doua persoane care locuiau in imobile retrocedate, primarul fiind acuzat ca a retrocedat casele in mod ilegal. In privinta terenului de sub hotelul Flora, Mazare si Constantinescu au afirmat ca dosarul a fost intocmit de catre IPJ Constanta, care s-a autosesizat in urma unor articole aparute in presa. Acuzatiile aratau ca cei doi invinuiti ar fi obtinut si vandut in mod nelegal cei 15.000 de metri patrati aferenti hotelului.
Tertipuri cu terenuri
Mazare si Constantinescu mai au un dosar la DNA Bucuresti, intr-un dosar legat de retrocedarea unor terenuri in Mamaia si Constanta. Impreuna cu ei mai sunt acuzati alti noua functionari din cadrul Primariei Constanta.
Legat de acest caz, intr-o conferinta de presa, seful DNA, Daniel Morar, afirma ca in dosar se fac acte premergatoare, "cercetarile fiind intr-o faza destul de avansata cu privire la retrocedarea unor suprafete mari de terenuri si la sume imense de bani". La randul sau, procurorul-sef al DNA Constanta, Ioan Otel, anunta ca o echipa de procurori de la Bucuresti verifica la Primaria Constanta legalitatea unor contracte incheiate in ultimii ani de administratia locala. Otel preciza ca, pe langa contracte, au fost ridicate documente privind atribuiri de terenuri, licitatii si inscrisuri si ca verificarile sunt facute in urma unor reclamatii privind presupuse acte de coruptie la Primaria Constanta.
Publicat de : Constantin Radu
Data publicării: 07 Aug 2006 - 07:38
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=19957&titlu=Primarul_Mazare__anchetat_pentru_refuz_de_retrocedare