30 de secretari si patru subsecretari de stat urmeaza sa isi caute de lucru [1]

Marea restructurare anuntata si discutata cu atat de mult zel de guvernanti este, fara doar si poate, un gest de imagine

. Chiar daca s-au laudat cu aceasta si, mai mult decat atat, fac planuri si pentru restructurari viitoare, razboiul impotriva secretarilor de stat este doar pe hartie. Și asta pentru ca, de fapt, secretarii de stat vor ramane doar fara calitatea de membri ai executivului, dar multi dintre ei vor fi in continuare sefi de agentii. Externalizate, e adevarat. Acest lucru se va intampla cu doi ocupanti ai unor astfel de posturi la Ministerul Muncii. La Ministerul Sanatatii s-a renuntat la directorul CNAS, care nu se mai afla in subordinea MS, in timp ce un post, deja vacant, va ramane neocupat. La Ministerul Finantelor, un post este oricum liber pentru ca fostul sau detinator si-a facut visuri de marire la o institutie mai importanta, Banca Mondiala. La un astfel de gest plin de elan a recurs si primul-ministru Tariceanu, anuntand ca propria cancelarie va fi desfiintata. Ceea ce nu inseamna insa ca posturile nu vor mai exista, ci pur si simplu ca autoritatile vor fi transferate in subordinea ministerelor sau a parlamentului.

Membrii coalitiei s-au pus de acord, ieri dimineata, in privinta restructurarii. Chiar daca tema a incins destul de mult spiritele in randul partidelor arcului guvernamental pana in prezent, sedinta de ieri a fost una relativ scurta, in care liderii PNL, PD, UDMR si PC au decis sa scape de 36,6% din secretarii de stat si pe cei patru subsecretari de stat, chiar mai mult decat ceruse initial primul-ministru. Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu - singurul trimis sa dea detalii presei - a adaugat ca pana la toamna vor disparea si jumatate din agentiile guvernamentale.

Astfel, din cei 82 de secretari de stat vor ramane numai 52. Potrivit compromisului la care s-a ajuns ieri, liberalii vor ramane cu 19 posturi, PD cu 14, in timp ce UDMR si PC vor renunta la cate doi secretari - urmand sa mai aiba 7, respectiv 6 secretari de stat.

Inamovibilii

In timp ce majoritatea secretarilor de stat au tremurat in aceste zile in propriile scaune, de frica sa nu le piarda, sase dintre ei s-au putut linisti inca de ieri dimineata. Liderii partidelor din coalitie au stabilit ca acestia sunt considerati apolitici si vor fi ocoliti de restructurare. Este vorba de detinatorii unor posturi de conducere din Ministerul Administratiei si Internelor, cel al Afacerilor Externe si cel al Justitiei. Hotararea a fost data publicitatii de liderul grupului UDMR din Senat, Verestoy Attila, care a aratat dupa terminarea sedintei CNC ca pe langa numarul de 46 de secretari de stat repartizati partidelor politice conform algoritmului mai exista si acesti sase secretari de stat care nu se vor supune aritmeticii guvernantilor. Potrivit lui Verestoy, acestia sunt specialisti - diplomati, generali si juristi, care nu vor fi asumati politic.

Tariceanu renunta la propria Cancelarie

Celebra deja restructurare a guvernului Tariceanu - dincolo de spusele guvernantilor cum ca ar fi vorba despre eficientizare - este in primul rand un compromis prin care liderii coalitiei spera sa imbunatateasca imaginea executivului. Iar primul care vrea si care, trebuie recunoscut, are nevoie sa lucreze la propria imagine este chiar Tariceanu. Acesta a declarat ca procesul de restructurare a guvernului va incepe prin desfiintarea Cancelariei premierului, transferul unor autoritati in coordonarea ministerelor sau a parlamentului si trecerea societatilor comerciale din subordinea ministerelor in portofoliul AVAS. "Este foarte posibil ca aceasta Cancelarie sa se desfiinteze. Vor mai fi o serie de structuri care vor functiona in subordinea primului-ministru, intr-un aparat suplu, simplu si eficient. Vreau ca exemplul personal sa serveasca tuturor colegilor de Cabinet, pentru a trece peste considerente de ordin subiectiv si a continua restructurarea prin descentralizare", a afirmat premierul.

Ministerul Muncii: minus 2

Daca prin stabilirea listei exacte cu numarul de secretari de stat, anuntata inca de acum doua saptamani, primul-ministru a vrut sa dea o lovitura sub centura in primul rand democratilor, ministrii liberali nu au dovedit ca si-ar fi facut temele in timp util. Primii ministri care au dat publicitatii nume nu au fost cei ai PNL. In schimb, o reactie foarte prompta a venit de la ministrul democrat al muncii, Gheorghe Barbu. Acesta a anuntat inca de ieri in jurul pranzului ca renunta la serviciile presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Silviu Bian (PD), si la cele ale presedintelui Casei Nationale de Pensii, Mihai Șeitan (PD). Cei doi vor ramane la conducerea celor doua institutii, care insa nu vor mai fi subordonate ministerului.

Ministerul Economiei: minus 3

Și ministrul conservator al economiei, Codrut Șeres, s-a pregatit de restructurare. Acestuia nu i-a venit insa prea greu, deoarece nici unul dintre secretarii de stat de care urmeaza sa se descotoroseasca nu este membru PC.

Astfel, MEC va renunta la doua posturi de secretari de stat pentru productia de aparare - Octavian Bagiu (PNL) - si pentru petrol si gaze - Viorel Crecana (PD), precum si la subsecretarul pentru comert exterior - Nicolae Buzdun (PNL).

Ministerul Sanatatii: minus 2

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a aratat ca ministerul a pierdut un post de secretar de stat dupa ce Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a devenit autonoma. Un al doilea post a fost declarat vacant dupa eliberarea din functie a lui Virgil Paunescu, astfel ca Ministerul Sanatatii va functiona cu doi secretari de stat, respectiv Vlad Iliescu si Ervin Szekely.

Ministerul Finantelor: minus 2

MFP va avea cu doi secretari mai putin decat prevede organigrama actuala. Cel la care se va renunta cel mai probabil va fi secretarul de stat pe probleme de integrare, Alice Batu (PNL). Un post a fost eliberat deja, in urma cu o luna, dupa ce Claudiu Doltu (PNL), responsabil cu trezoreria si finantele publice externe, a fost numit reprezentantul Romaniei la Banca Mondiala.

Ministerul Integrarii: minus 1

Ministrul integrarii, Anca Boagiu, a aratat ca secretarul de stat la care vrea sa renunte este cel care se ocupa de fondurile pre-aderare, Istvan Csutak (UDMR). "Eu am comunicat ca am restructurat postul secretarului de stat care se ocupa de fondurile pre-aderare, de care se poate ocupa un functionar public", a spus Boagiu. MIE ramane astfel cu doi secretari de stat, Leonard Orban si Adrian Ciocanea, ambii membri PNL, unul care se va ocupa de programele in negociere, celalalt - de cele negociate.

Ministerul Culturii: minus 1

Adrian Iorgulescu a aratat ca asteapta o decizie politica pentru a renunta la unul dintre secretarii de stat ce va parasi MCC. Potrivit ministrului, se va renunta fie la Virgil Nitulescu (PNL), fie la Ioan Onisei (PD), dar nu crede ca cel vizat va fi Adrian Lemeni (PC), care este posibil sa primeasca atributii suplimentare. Iorgulescu a adaugat ca ar prefera sa nu renunte la niciunul dintre secretari.

Biroul Politic al Partidului Conservator urma sa stabileasca cele doua nume abia aseara, nefiind cunoscute la inchiderea editiei. Pe de alta parte, conservatorii nu au avut un cuvant de spus in cadrul CNC-ului coalitiei de ieri, dar au fost nevoiti sa se supuna deciziei majoritatii, spun surse din cadrul formatiunii. Acestia se aratasera de ceva vreme pentru restructurare, dar sperau ca din randurile lor sa nu se renunte la secretari de stat.

UDMR nu hotarase inca pana la ora inchiderii editiei care vor fi cei doi secretari de stat care vor pleca din guvern. De altfel, presedintele Uniunii, Marko Bela, a precizat ca pentru UDMR nici nu este important cine pleaca, Uniunea fiind mai degraba preocupata de rationalizarea activitatii ministerelor. Marko a spus ca urmatorul pas al restructurarii este reducerea numarului agentiilor, concomitent cu trecerea institutiilor deconcentrate de sub controlul guvernului in subordonarea consiliilor locale. Presedintele UDMR a spus ca de-abia dupa ce aceste masuri vor fi realizate, se va trece la rediscutarea portofoliilor ministeriale.


Publicat de : Ioana Danciu
Data publicării: 09 Aug 2006 - 09:12
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20038&titlu=30_de_secretari_si_patru_subsecretari_de_stat_urmeaza_sa_isi_caute_de_lucru