Apusul primarilor traseisti [1]

    Astazi este termenul-limita pana la care alesii locali trebuie sa-si depuna adeziunile la partide, ca urmare a intrarii in vigoare a noului Statut al alesilor locali, prin care trecerea la alt partid duce automat la pierderea mandatului obtinut la alegeri

.
Legea a fost promulgata prin decret prezidential, dupa ce Traian Basescu a retrimis acest act normativ inapoi Parlamentului la inceputul sesiunii de primavara, cand deputatii au convenit ca toti consilierii locali isi vor pierde mandatul in cazul demisiei, nu si al excluderii din partid.
Traian Basescu a cerut reexaminarea acestei legi pe motiv ca textul nu face distinctie intre cazurile in care pierderea calitatii de consilier survine din motive imputabile sau neimputabile persoanei in cauza, cu sau fara vina. Desi seful statului obiectase ca prin interpretarea legii, primarii exclusi chiar si din motive imputabile pot ramane primari, deputatii nu au operat distinctia ceruta de presedinte.
Senatul a respins de asemenea, la inceputul lui iunie, cererea presedintelui Traian Basescu de reexaminare a Legii Statutului alesilor locali. Seful statului arata in cerere ca, desi este menit sa stopeze migratia politica, documentul lasa loc la interpretari.
Traian Basescu a contestat textul care lasa de inteles ca pierderea calitatii de membru de partid, cu sau fara vina, duce automat si la incetarea calitatii de viceprimar, consilier local sau judetean. Presedintele mai arata in cererea sa ca se creeaza o discriminare intre consilieri si primari, pentru ca legea stipuleaza ca primarii isi pierd functiile numai daca isi dau demisia, iar nu daca nu mai sunt membri ai partidului pe listele caruia au fost alesi.

Optiuni in 45 de zile

Potrivit modificarilor Legii Statutului alesilor locali, cei in cauza au la dispozitie 45 de zile sa opteze pentru un partid sau sa ramana independenti, altfel le inceteaza mandatul. "Textul incalca prevederile constitutionale deoarece modifica mandatul in exercitiu", se arata in cererea presedintelui Basescu. Cu alte cuvinte, odata cu intrarea legii in vigoare, alegatorii nu vor mai avea niciun cuvant de spus in fata deciziilor de la centrul partidelor de a scapa de membrii deveniti indezirabili, dar care au obtinut functii prin votul dat de electorat.
Astfel, conducerile partidelor pot exercita un control politic total asupra membrilor cu functii in administratia locala, prin amenintarea ca vor fi exclusi din partid.
Publicat de : Cristian Anghelache
Data publicării: 10 Aug 2006 - 07:16
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20044&titlu=Apusul_primarilor_traseisti