Lustratia in PNL: Quintus demisioneaza, Mona Musca este pe lista neagra [1]

  Primele capete au cazut ieri in PNL, ca urmare a dezvaluirilor privind colaborarea cu fosta Securitate, insa liberalii merg mai departe de etapa "curateniei" interne

. Ei vor ca toate numele ofiterilor de securitate sa fie date publicitatii.

Conducerea PNL cere introducerea unui nou articol in legea CNSAS care sa prevada publicarea numelor tuturor ofiterilor fostei Securitati. Exceptie de la aceasta prevedere ar urma sa faca doar aceia in cazul carora actualele servicii de informatii sustin, cu probe, in fata CNSAS, ca deconspirarea lor ar leza securitatea nationala, a explicat ieri Marius Oprea, consilierul pe probleme de securitate al premierului Calin Popescu-Tariceanu.

In opinia lui Oprea, in ultima vreme accentul s-a deplasat pe informatorii fostei Securitati, asa cum s-a intamplat si imediat dupa aparitia CNSAS, uitandu-se "esentialul", anume ofiterii de Securitate.

Propunerea liberalilor urma sa fie discutata ieri dupa-amiaza in cadrul Aliantei si Coalitiei.

Dimineata de ieri a fost agitata pentru conducerea centrala a partidului, care a decis in unanimitate retragerea sprijinului politic pentru deputatul PNL Mona Musca. Fostul vicepresedinte liberal a admis saptamana trecuta ca a semnat un angajament cu fosta Securitate, insa a sustinut ca nu a facut politie politica. CNSAS inca nu s-a pronuntat asupra dosarului ei, desecretizat recent, insa, potrivit legislatiei in vigoare, ea poate fi acuzata de fals in declaratii daca se va dovedi ca a facut politie politica.

La depunerea candidaturii pentru parlament, Musca a sustinut ca nu a colaborat cu Securitatea ca "politie politica".Votul de ieri presupune ca in prima sedinta a Delegatiei Permanente (for din care fac parte, pe langa membrii conducerii centrale, si liderii de filiale) se va supune la vot excluderea Monei Musca din PNL. Viitorul deputatului in PNL se afla, asadar, in mainile organizatiilor teritoriale, majoritatea pronuntand-se deja pentru excluderea din partid a tuturor celor care au facut politie politica.

Un singur semn de intrebare ridica situatia Monei Musca, si anume, ca decizia politica privind excluderea a fost luata de PNL inainte de un verdict oficial al CNSAS si de epuizarea tuturor cailor legale in aceasta situatie. Insa, pentru fruntasii partidului, decizia de ieri are o "natura morala".

"Verdictul ulterior al CNSAS ridica si o problema de natura penala. Pentru noi, este si o tema de natura morala", a declarat ieri purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian.

"Conducerea PNL poate lua orice fel de decizie doreste. Singurul lucru pe care am sa-l fac este sa astept decizia CNSAS, care sper ca va veni cat mai curand", a spus deputatul liberal. Deputatul PNL a precizat ca nu intentioneaza sa conteste aceasta decizie.

Anterior discutiei in interiorul partidului, mai multi membri ai conducerii liberale se pronuntasera pentru excluderea Monei Musca. Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a sustinut ca toti colaboratorii Securitatii, indiferent daca au facut politie politica sau nu, sunt "turnatori", iar din aceasta perspectiva PNL trebuie sa ia o decizie astfel incat sa nu isi piarda credibilitatea in calitatile de partid anticomunist si antisecurist pe care si l-a asumat.

Presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a refuzat sa se pronunte concret pe cazul Musca, insa a spus ca regreta ca oameni despre care avea o anumita parere "sunt altfel decat pareau sa fie".

"Va pot spune ca sunt, intotdeauna, extrem de suparat, regret foarte mult cand constat ca oameni despre care aveam o anumita parere sunt altfel decat pareau sa fie", a spus premierul Tariceanu, care se afla in conflict cu deputatul liberal. Pe langa retragerea sprijinului politic pentru Mona Musca, al doilea om politic in topul increderii in sondajele de opinie, liberalii au mai suferit ieri o pierdere. Presedintele de onoare al partidului, Mircea Ionescu-Quintus, a demisionat ieri din aceasta functie, ca urmare a "dosariadei" CNSAS. Despre Quintus, CNSAS a spus in 2000 ca a facut politie politica, insa el a castigat in instanta pe procedura. El ar fi intocmit sute de note informative si a semnat angajamentul la Securitate in timp ce se afla in puscarie. Relatia sa cu fosta Securitate a fost adusa ieri in atentia opiniei publice de Constantin Ticu Dumitrescu, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si membru in Colegiul CNSAS, la cateva zile dupa ce Crin Antonescu afirmase ca ar fi cazul ca situatia lui Quintus- reabilitat si ales presedinte de onoare al PNL - sa fie rediscutata. Mircea Ionescu-Quintus este "informator de renume al Securitatii" si a semnat 188 de note informative, a declarat ieri Ticu Dumitrescu.

El a precizat ca a constatat ca in dosarul de retea al lui Quintus nu se mai gaseste niciun angajament.

"Dar aveti salvate pe microfilm doua angajamente", a spus Ticu Dumitrescu adresandu-i-se retoric lui Mircea Ionescu-Quintus.

Conflict intre "venerabili"

Ion Iliescu a facut "un atac bolsevic" la adresa lui Corneliu Coposu, a declarat ieri Constantin Ticu Dumitrescu, membru in Colegiul CNSAS. "Nu pot sa incep aceasta conferinta inainte de a raspunde atacului bolsevic lansat de Ion Iliescu la adresa marelui nostru disparut Corneliu Coposu", a spus Ticu Dumitrescu. "Sa ai curajul sa-ti prezinti tatal, care a fost un comunist bolsevic, tradator de tara, drept detinut politic, iar pe sine ca pe un om care a avut de suferit, este nu numai o sfidare, dar si o provocare", a spus Ticu Dumitrescu. El a precizat ca a studiat timp de sase ani in Arhivele Securitatii si nu a gasit din partea lui Corneliu Coposu nicio nota informativa. Duminica, Iliescu a insinuat ca fostul lider al PNTCD Corneliu Coposu, care a stat in puscariile comuniste peste 17 ani, ar fi fost informator al Securitatii.
Publicat de : ---
Data publicării: 15 Aug 2006 - 05:33
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20166&titlu=Lustratia_in_PNL__Quintus_demisioneaza__Mona_Musca_este_pe_lista_neagra