Sesiuni extraordinare convocate fara rost [1]


Imediat dupa Raportul de tara din luna mai, parlamentarii au promis ca vor munci si in vacanta, pentru a aproba toate legile necesare integrarii

. In realitate insa, atat la Camera Deputatilor cat si la Senat au fost stabilite sesiuni de cate trei zile. Mai norocosi, deputatii au fost chemati la inceputul lunii iulie. Senatorii vor fi nevoiti sa revina din concediu de astazi pana joi.
Ca si in cazul Camerei, de pe ordinea de zi anuntata pentru sedinta din plenul Senatului lipsesc proiecte importante, pentru care guvernantii au promis aprobarea pana la Raportul de tara de luna viitoare. Practic, aceste sesiuni sunt convocate doar pentru a se da impresia ca Parlamentul munceste pentru aderare.

Proiectele importante lipsesc de pe ordinea de zi

La Senat, sesiunea extraordinara incepe astazi si se va incheia joi. Principalele puncte pe ordinea de zi sunt dezbaterea si adoptarea proiectelor legislative privind societatile comerciale, respectiv organizarea Curtii de Conturi si privatizarea BCR.
"Daca reusim sa adoptam aceste proiecte, incheiem procesul legislativ legat de integrarea europeana", afirma zilele trecute presedintele Senatului. Presedintele UDMR, Marko Bela, spune insa ca pe lista sesiunii extraordinare a Senatului se afla prea multe proiecte "neinsemnate" si prea putine proiecte importante.

O singura zi de plen la Camera

Deputatii au fost convocati in sedinta extraordinara la inceputul lunii iulie. Initial se vorbea de doua saptamani de lucru. Cum parlamentarii se grabeau sa prinda zile bune de concediu, sesiunea a tinut trei zile.
In doua dintre ele s-a lucrat in comisii, iar in singura zi de plen au fost aprobate pe banda rulanta vreo 20 de proiecte si Codul Fiscal. Cele mai importante legi votate au fost cele referitoare la reglementarea activitatii executorilor judecatoresti, legea securitatii si sanatatii in munca si legea finantarii partidelor politice, marcate cu stegulete galbene.
Desi a fost trecuta pe ordinea de zi, legea minoritatilor nationale nu a mai fost discutata. Marcat de deputati doar ca prioritate legislativa, si nu de integrare, statutul minoritatilor reprezinta unul dintre documentele cerute in mod expres de catre oficialii UE.

Sfaturile europenilor au fost trecute cu vederea

Oficialii europeni au cerut in repetate randuri ca legile necesare aderarii sa fie adoptate cat mai rapid in Parlament.
In luna mai, in timpul vizitei in Romania, presedintele Comisiei Europene a cerut scurtarea vacantei la Bucuresti: "Este momentul sa recuperam micile intarzieri si sa faceti ultimele eforturi. Mi-e teama ca acest lucru va scurta vacanta de vara, dar credeti-ma ca merita", spunea Jose Manuel Barroso. La inceputul lunii iunie, comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, declara la Strasbourg: "Daca Parlamentul (n.r. - Romaniei) va adopta cele doua legi (Legea finantarii partidelor politice si Legea constituirii Agentiei Nationale pentru Integritate, n.r. - ), din partea noastra va exista un foarte bun pachet politic inainte de sfarsitul lunii septembrie".
Frattini lasa sa se inteleaga ca, daca aceste conditii vor fi indeplinite, raportul Comisiei din septembrie va putea recomanda clar aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007.
Prezent la Bucuresti pe 1 august, comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a declarat ca se asteapta ca Parlamentul Romaniei sa adopte legea de infiintare a Agentiei de Integritate inainte de publicarea de catre Comisia Europeana a raportului de monitorizare, la sfarsitul lunii septembrie.

Agentia de Integritate, marea restanta

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a explicat, atunci cand a prezentat ordinea de zi a sesiunii extraordinare, ca proiectul ANI este unul extrem de dificil, pentru ca el reglementeaza modificari la statutul parlamentarilor si contine prevederi referitoare la controlul declaratiilor de avere si la infractiuni.
Potrivit acestuia, intregul proces de legiferare ar putea fi finalizat abia in sesiunea ordinara, respectiv in jur de 15-20 septembrie, cu cateva zile inainte de raportul Comisiei Europene.
Infiintarea ANI a fost ceruta in mod expres de oficialii europeni. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, avertiza chiar ca daca pana in septembrie nu va fi asigurat cadrul legislativ necesar functionarii acestei noi institutii, vom avea probleme cu aderarea. Proiectul redactat de MJ a fost primit cu reticenta de partidele politice si de societatea civila, fapt pentru care Guvernul a intarziat trimiterea lui in Parlament.
Astfel ca proiectul nu a mai putut fi discutat in sesiunea extraordinara de la Camera Deputatilor. S-a incercat transferarea lui la Senat, prin asocierea cu un proiect mai vechi al PSD, aflat deja in acest for legislativ. Ulterior, ideea a fost abandonata, intrucat ministrul Justitiei nu a fost de acord cu modificarea proiectului PSD.
La inceputul lunii iulie, ministrul Integrarii declara ca nu are emotii privind votarea in Parlament, pana in 31 august, a legii de infiintare a ANI.
Anca Boagiu isi argumenta optimismul prin faptul ca in vacanta de vara, atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat, sunt prevazute sesiuni extraordinare dedicate procesului legislativ pentru integrarea europeana.


Publicat de : Georgeta Filip / geo
Data publicării: 29 Aug 2006 - 06:05
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20443&titlu=Sesiuni_extraordinare_convocate_fara_rost