Traian Băsescu a avut întrevederi cu trei noi ambasadori [1]

Președintele României, Traian Băsescu, i-a primit miercuri, 30 august, la Palatul Cotroceni, pe noii ambasadori în România al Republicii Coreea de Sud, Ihl Song CHOI, al Federației Ruse, Alexandr A. Ciurilin, si al Canadei, Marta Moszezenska, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare, precum și pe ambasadorii Republicii Cehe, Radek Pech, și al Republicii Tunisiene, Samia Arbi, în vizită de rămas bun, cu prilejul încheierii misiunii oficiale în România.

Cu ocazia întrevederilor cu cei trei noi ambasadori în țara noastră, președintele Băsescu le-a urat succes în mandatul pe care îl vor desfășura la București, având în vedere faptul că aparțin unor state cu care țara noastră întreține relații aprofundate în diverse domenii.

În cadrul audienței acordate lui Ihl-Song Choi, șeful statului a subliniat importanța specială pe care România o acordă relațiilor cu Republica Coreea, exprimându-și satisfacția pentru atenția acordată de autoritățile de la Seul dezvoltării acestora.

Această atenție se va reflecta, în curând, și prin vizita de stat pe care președintele Republicii Coreea, ROH Moo-hyun, o realizează în România, prima vizită de stat a unui președinte sud-coreean în țara noastră, de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale.

Cei doi interlocutori au apreciat că începând din 2007 vor exista mai multe oportunități pentru intensificarea dialogului bilateral, inclusiv pentru realizarea unui schimb de vederi asupra unor aspecte internaționale de interes comun. Președintele Băsescu a reiterat dorința României de a transpune relațiile bilaterale într-un parteneriat strategic în regiunea Asia-Pacific.

Pe durata întrevederii șefului statului cu noul ambasador al Federației Ruse, cei doi interlocutori și-au exprimat încrederea într-o construcție pozitivă a relațiilor bilaterale, ținând cont de creșterea schimburilor comerciale, și au împărtășit ideea că aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 va contribui și la dezvoltarea, într-un nou cadru, al relațiilor româno-ruse.

De asemenea, președintele Băsescu a reiterat dorința țării noastre ca relațiile româno-ruse să se dezvolte pe baze pragmatice, care să reflecte realitățile economice, politice și sociale din cele două state.

În cadrul întrevederii cu noul ambasador canadian, Marta Moszezenska, șeful statului a arătat că așteaptă cu interes participarea la cel mai înalt nivel a Canadei la Sommet-ul Francofoniei de la București din luna septembrie.

Președintele Băsescu a precizat că România acordă o importanță aparte consolidării parteneriatului cu Canada, țară al cărei sprijin constant, concret și generos ne-a facilitat atingerea unor obiective majore de politică internă și externă, precum aderarea la NATO și racordarea la procesul de integrare europeană.

Discuțiile cu ambasadorul Republicii Cehe, aflat în vizită de rămas bun, au permis o trecere în revistă a ansamblului cooperării bilaterale. Șeful statului a remarcat contribuția importantă a ambasadorului Pech la consolidarea relațiilor româno-cehe și i-a mulțumit pentru activitatea sa în sprijinul apropierii celor două țări pe scena internațională.

A fost apreciată hotărârea cu care Republica Cehă continuă să susțină aderarea României la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, fapt demonstrat și în contextul vizitei oficiale pe care șeful statului ceh, Vaclav Klaus, a efectuat-o în România în cursul lunii iulie a.c..

Totodată, a fost apreciată în mod special evoluția cooperării economice, cu un ritm de creștere constant ascendent, care a permis, în 2005, o mărire de 2,4 ori a volumului schimburilor comerciale, față de 2002.

A fost de asemenea remarcat faptul că schimburile comerciale vor crește anul acesta cu cel puțin 35%, ceea ce va determina depășirea pragului de 1 miliard euro. În același timp, a fost subliniată atenția cu care cele două state au abordat intensificarea cooperării în domeniul energetic, fiind evocate atât privatizarea companiei Electrica Oltenia cu firma cehă CEZ, cât și intențiile de cooperare aflate în diverse stadii de concretizare.

În ceea ce privește impactul aderării la UE asupra cetățenilor români, șeful statului a solicitat ca Republica Cehă să nu introducă măsuri de limitare a accesului forței de muncă românești pe piața cehă.

Întrevederea cu ambasadorul Republicii Tunisiene, doamna Samia Arbi, a permis o privire retrospectivă asupra evoluției relațiilor bilaterale pe durata mandatului diplomatului tunisian.

Președintele Băsescu a apreciat contribuția adusă de ambasadorul Arbi la diversificarea relațiilor de colaborare dintre România și Tunisia și a exprimat determinarea României de a continua această cooperare într-o manieră pragmatică, în beneficiul ambelor țări.

Șeful statului a arătat că Tunisia este un partener important cu potențial de cooperare deosebit nu numai în plan bilateral, dar și pe palier euro - mediteranean. Acest lucru face ca România să fie deschisă inclusiv unei cooperări cu Republica Tunisiană în cadrul Politicii Europene de Vecinătate.

Pe agenda convorbirilor a mai figurat un schimb de opinii asupra unor subiecte internaționale și regionale de interes comun.
Publicat de : ---
Data publicării: 31 Aug 2006 - 05:39
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20509&titlu=Traian_Basescu_a_avut_intrevederi_cu_trei_noi_ambasadori