Au revoir, francophonie! [1]

Sommet-ul s-a terminat

. Inainte de a pleca, Jacques Chirac si-a cerut scuze pentru bulversarea circulatiei in Bucuresti.

Abdou Diouf a fost reales ieri in functia de secretar general al Francofoniei, in ultima zi a Sommet-ului Francofoniei. El a obtinut unanimitate in reuniunea cu usile inchise a sefilor de state si de guverne. Atat presedintele Traian Basescu, cat si presedintele Frantei, Jacques Chirac, l-au felicitat, in conferinta de presa de la finalul sommet-ului, pe Diouf pentru realegere.

Basescu le-a cerut scuze, ieri, jurnalistilor prezenti la lucrarile Sommet-ului Francofoniei de la Bucuresti pentru incidentele din prima zi a evenimentului.

„Vreau sa multumesc organizatorilor lucrarilor. Am inteles ca au fost ieri (joi - n.r.) incidente legate de presa. Imi cer scuze reprezentantilor presei”, a spus Basescu in conferinta de presa de la incheierea reuniunii. Seful statului a precizat ca, desi toti reprezentantii statelor prezente au remarcat organizarea buna a sommet-ului, ziaristii au fost nemultumiti.

„Toate delegatiile, fara exceptie, au avut in interventiile lor cuvinte de multumire pentru modul cum a fost organizat sommet-ul. Sigur, nu ma refer si la presa, care are datoria sa fie nemultumita tot timpul”, a spus Basescu.

Avantaje pentru Romania

Presedintele a spus ca Romania a avut foarte mult de castigat de pe urma organizarii acestui sommet si ca aceste castiguri nu pot fi cuantificate in bani. Unul dintre ele,  in opinia presedintelui, este  faptul ca unii dintre cei mai importanti sefi de state din lume au fost la Bucuresti. 

Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a tinut si el sa multumeasca in conferinta de presa de la finalul sommet-ului presedintelui Traian Basescu si autoritatilor de la Bucuresti pentru „organizarea perfecta” a acestui sommet. El a tinut sa le multumeasca din nou bucurestenilor pentru intelegerea de care au dat dovada in timpul sommet-ului si pentru ospitalitatea cu care i-au primit pe oaspetii straini.

„Vreau sa adresez un cuvant calduros pentru locuitorii orasului, pe care i-am perturbat in circulatie, dar care au acceptat asta cu buna dispozitie”, a spus Chirac.

Premierul Quebecului isi aminteste de Nadia

Premierul provinciei Quebec, Jean Charest, a declarat ieri, in conferinta  finala de presa a Sommet-ului Francofoniei, ca, pentru populatia din Quebec, Romania aminteste de Jocurile Olimpice din 1976, de la Montreal, cand vedeta a fost gimnasta Nadia Comaneci. El a salutat faptul ca, la 30 de ani de la acel moment, Romania este intr-un context „foarte favorabil”, referindu-se la acceptarea Romaniei in UE.

Sommet-ul de la Bucuresti este important pentru Quebec deoarece precede reuniunea care va avea loc in provincia canadiana pe care o reprezinta Charest.

 

Decolare Fara surprize

Chirac a plecat, SPP-istii rasufla usurati

Ieri, la Aeroportul „Henri Coanda”, toti oamenii presedintelui, SRI, SPP, MAE au stat cu ochii pe coloanele oficiale care au parasit tara. De departe, cele mai importante au fost cea a presedintelui Frantei, Jacques Chirac, a Printului Albert de Monaco si a presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Ora 14.30. Coloana Senegalului se indreapta spre poarta de acces. Oficialii coboara si coloana face cale-ntoarsa, dar rateaza intrarea in parcare. SPP-istii rad si fac glume pe seama politistilor de la rutiera. „Uita-te si tu la astia, degeaba au facut repetitii peste repetitii, ca tot nu o fac bine”.

Ora 15.00. Incercam sa aflam care este programul plecarilor. Dupa lungi discutii cu cei de la securitate aflam ca nu exista o astfel de lista si, in plus, „se pare ca domnul care se ocupa de informatii cu presa a plecat”. Se stie doar ca Printul Albert de Monaco a plecat ieri. La fel si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dar, „din pacate, nu stim sigur cand”. In cateva minute trebuie sa apara si presedintele Jacques Chirac. 

Ora 15.20. Toti angajatii Aeroportului „Henri Coanda” stau cu ochii lipiti de geamuri ca pestii in acvariu. Presedintele Frantei este intampinat de un grup de oficiali romani, printre  care si  ambasadorul Frantei la Bucuresti, Herve Bolot, si ministrul culturii, Adrian Iorgulescu. Nava prezidentiala tureaza motoarele. Chirac strange maini, schimba cateva cuvinte si urca. Din „loja” presei nu se vede nimic, daramite sa se auda. Suntem prea departe de „actiune”. Aeronava decoleaza. SPP-istii respira usurati. „Uff, ca au plecat si astia, au mai ramas cei ai Canadei”   

Ora 15.44. Un oficial francez poarta o discutie cu voce tare la telefonul mobil. Descifram ca e vorba de premierul Canadei si de cel al Quebec-ului. Nu se stie ora de plecare. Sigur vor pleca seara. De azi, bucurestenii, la fel ca si SPP-ul, SRI-ul si altii pot respira usurati. Sommet-ul Francofoniei s-a terminat si, din cata franceza mai cunoastem si noi, a fost un succes. (Andrei Ciurcanu)

 

 

 

C’est finit!

Liber pe culoarul unic

De aseara, de la ora 21.00, culoarul unic a redevenit al bucurestenilor  dupa ce, timp de cateva zile, fusese destinat strict masinilor delegatiilor straine, politiei si SPP-ului. Sinonim pentru bucuresteni cu Sommet-ul Francofoniei, culoarul a fost amenajat incepand de miercuri, pe traseul  Aeroportul International „Henry Coanda”, Soseaua Bucuresti-Ploiesti-Petrom Baneasa, Soseaua Kiseleff, Calea Victoriei, Bulevardul Natiunilor Unite, precum si in zona Palatului Parlamentului, in perimetrul delimitat de strada Izvor-Piata Arsenalului-Calea 13 Septembrie-Bulevardul Libertatii-Bulevardul Unirii, pana la intersectia cu Bulevardul I.C. Bratianu.

 Restrictiile impuse au dat batai de cap soferilor care s-au deplasat catre Capitala, pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti, unde au fost cozi interminabile. In restul orasului, circulatia s-a desfasurat insa neasteptat de lejer, gratie si minivacantei oferita de guvern bugetarilor si elevilor.

Securitate stricta

 

Basescu a dat un dineu la Cotroceni

Palatul Cotroceni a fost joi seara obiectiv cu masuri de securitate de gradul 0. Asta pentru ca sefii de stat si de guverne, alaturi de sotiile lor, au participat la un dineu oferit in cinstea lor de presedintele Traian Basescu si de sotia sa Maria.

Asa cum era protocolul, presedintele si sotia sa Maria au stat aproximativ o ora si jumatate in holul principal de la intrarea in Palatul Cotroceni, pentru a-si intampina oaspetii.

La un moment dat, seful statului si sotia, probabil obositi, au parasit holul unde soseau inca oaspetii. In lipsa presedintelui a sosit secretarul general al Francofoniei, Abdou Diouf. Cum nu se cuvenea ca un astfel de oaspete sa nu fie intampinat cu toate onorurile, consilierul de protocol al sefului statului a alergat disperat sa-l gaseasca pe Basescu. Seful statului a venit imediat, asa ca a fost evitat un nou incident de organizare a sommet-ului.

La dineul de la Cotroceni au fost invitati si o serie de reprezentanti de frunte ai sportului romanesc. Astfel, Gheorghe Hagi si Ilie Nastase s-au numarat printre cei prezenti la Cotroceni.

Oficialitatile au servit preparate frantuzesti si vin rosu. Unii dintre ei nu s-au multumit insa doar cu masa de la Cotroceni, asa ca, dupa dineu, au iesit in oras sa cunoasca viata de noapte a Bucurestiului. Potrivit unor surse, unii membri ai delegatiilor din  Canada, Algeria, Congo si Africa Centrala au plecat la plimbare prin Capitala. Ei s-au oprit la un restaurant si au mancat preparate traditionale romanesti. (Laura Gafencu)

Presedintele Jaques Chirac a fost condus la scara aeronavei prezidentiale de ambasadorul Frantei, Herve Bolot


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Sep 2006 - 09:34
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=21216&titlu=Au_revoir__francophonie_