PNL - dur cu criticii, bland cu finantatorul PSD



Liberalii au aplicat cea mai dura pedeapsa deputatilor Raluca Turcan si Cristian Boureanu, inlaturandu-i din PNL pentru pozitiile acestora neconforme cu politica actualei conduceri, insa l-au iertat pe omul de afaceri Dinu Patriciu, care a recunoscut ca a sponsorizat campania electorala a PSD

. Delegatia Permanenta a PNL a decis, sambata, la Cluj, excluderea lui Turcan si Boureanu si aplicarea unui simplu avertisment in cazul lui Patriciu. Tot sambata, deputatul Titu  Gheorghiof si-a prezentat demisia din Biroul Permanent Central al PNL, întrucât numele sau se regaseste pe lista colaboratorilor cu fosta Securitate. Din acelasi motiv, Aleodor Frâncu a anuntat ca demisioneaza din partid si din functia de sef al Cancelariei primului-ministru.
Conducerea PNL a preferat sa amâne momentul executiei celor doi rebeli pentru partea a doua a sedintei, lasând-o pe Raluca Turcan sa astepte câteva ore bune în holul hotelului unde s-a desfasurat sedinta. Boureanu nu a venit la Cluj, anuntându-l înca de vineri pe secretarul general al partidului ca nu este în tara. Liderii liberali au ascultat pledoaria de aparare a fostei consiliere a lui Theodor Stolojan, dupa care s-au înghesuit s-o acuze ca a facut mult rau imaginii formatiunii. Surse din PD au relatat ca liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, a fost cel mai acid critic al lui Turcan, reusind, totusi, sa stârneasca zâmbetele celor prezenti printr-un discurs ironic. În apararea Ralucai Turcan nu a sarit decât deputatul Mircea Cinteza, care, invocând principiul libertatii de exprimare, a încercat sa obtina comutarea pedepsei din excludere în suspendare sau chiar avertizare. În cele din urma, 53 dintre membrii Delegatiei au votat în favoarea eliminarii si noua au fost împotriva. Scorul în cazul lui Cristian Boureanu a fost de 50 de optiuni pentru excludere si 14 "împotriva".
Raluca Turcan a declarat, dupa sedinta de sâmbata, ca PNL aplica practici antiliberale, precizând, totusi, ca nu va contesta decizia de excludere. "Din pacate, în acest moment, sunt practici antiliberale în PNL, care încurajeaza excluderile, iar acestea demonstreaza politica duplicitara si demagogica a celor din fruntea PNL. În opinia mea, este un comportament în avantajul unui grup restrâns care îsi promoveaza interesele, beneficiind de faptul ca PNL este la guvernare", a spus Turcan. Din strainatate, Cristian Boureanu a comentat si el, printr-un comunicat, ca decizia de excludere a sa din PNL este "total nestatutara si absurda". El a apreciat ca "fostul student repetent, Calin Popescu Tariceanu, si-a aratat adevarata fata odata ajuns, întâmplator si vremelnic, la conducerea guvernului si a PNL". "Calin Popescu Tariceanu, finul sau, Bogdan Olteanu, si alti câtiva politicieni anonimi din anturajul lor au deturnat voturile pe care cetatenii României le-au dat Aliantei la alegerile din 2004 încercând sa-i elimine pe toti aceia care beneficiaza de sustinerea populatiei si fara de care PNL nu s-ar fi aflat astazi la putere", a declarat Boureanu.
Patriciu – afara daca mai da bani pesedistilor
52 de liberali au votat pentru recomandarea Comisiei de etica privind sanctionarea lui Dinu Patriciu cu avertisment public, sase au fost împotriva si cinci s-au abtinut. "Comisia de etica a PNL considera sponsorizarea campaniei electorale a unui partid politic aflat în competitie cu PNL ca fiind o încalcare a principiilor de morala politica prevazuta la punctul 6 din Codul Etic al PNL", se arata în decizia acestui organism, însusita, sâmbata, de Delegatia Permanenta a PNL. Presedintele Comisiei, Adrian Iorgulescu, a precizat ca Patriciu risca excluderea din PNL numai daca va recidiva si va mai sponsoriza PSD.

Patriciu: Banii pentru PSD, pe principiul "sanselor egale"
Omul de afaceri Dinu Patriciu si-a manifestat nemultumirea fata de sanctionarea sa într-o scrisoare pe care a trimis-o Delegatiei Permanente a PNL. Magnatul le-a explicat colegilor de partid ca motivul pentru care a finantat campania electorala a PSD a fost cel al nediscriminarii între toate formatiunile. "Principiul sanselor egale, al îndreptatirii tuturor de a se exprima în chestiuni ce privesc starea democratiei, a orientat unele companii ale grupului Rompetrol în politicile lor de atribuire de sponsorizari, subsidii si granturi. Acestea au vizat nu numai partide, dar, mai ales, proiecte ale societatii civile si ale comunitatilor locale. Este un mod de a arata ca este servit interesul public si nu urmeaza preferinte politice", a subliniat Patriciu. El si-a reafirmat convingerea ca este "tinta" unor "acuzatii nedrepte". "Reafirmându-mi convingerea ca astazi sunt tinta unor acuzatii nedrepte, nu am nicio îndoiala ca, în perioada urmatoare, se va dovedi netemeinicia acestora si voi fi absolvit de vina de a fi liberal", a încheiat bossul Rompetrol.  
Publicat de : ---
Data publicării: 02 Oct 2006 - 05:34
 

Link știre