Senatorii au transformat aparatele de vot in orga [1]

Nici nu si-a facut bine intrarea in Senat, ca inlocuitoarea lui George Maior, Liliana Tomoioaga (foto 1), s-a si apucat sa voteze la mai multe maini, transformand aparatele de vot intr-o adevarata orga

. Asta, dupa ce presedintele de sedinta, Teodor Melescanu (foto 2), a incercat sa-si stimuleze colegii sa vina in sala, sa stea in banci, sa voteze. Fara sanse de reusita. La ora 12.00 a fost nevoit sa suspende sedinta din lipsa de cvorum.

"Nu avem cvorum. O sa radeti, suntem 67 in sala. DomnuŽ senator Aron, nu mergeti incoace, mergeti incolo sa vedeti daca mai sunt colegi pe hol". "Nu dati vina pe aparate. Trebuie sa lucrati si dumneavoastra cu degetelul. Apasati pe buton, ca nu-i mare filosofie". Cam asa s-a "luptat" Melescanu cu propriii colegi pe tot parcursul sedintei de plen de ieri.

In schimb, ca sa salveze situatia, Tomoioaga si-a luat inima in dinti si a votat si pentru doi dintre colegii sai care iesisera, dar isi lasasera cartelele in aparate - Ion Toma si Traian Novolan. Intrebata de ziaristi de ce a votat in locul altor colegi, doamna senator a avut o justificare. "M-am inteles cu colegii... Am acordul scris al acestora...", a explicat ea ziaristilor. Cand i s-a cerut sa arate acordurile sau sa spuna macar numele celor pentru care a votat, Tomoioaga a inceput sa se ratoiasca la ziaristi: "Ce, suntem la judecata?!?!". Mai mult, senatorul a adaugat ca era o lege foarte importanta pentru agricultura, iar ea, ca inginer viticultor, a intampinat dificultati din cauza inexistentei unei astfel de legi. Incoltita de ziaristi si neobisnuita cu cladirea Palatului Parlamentului, Tomoioaga a grabit pasul, indreptandu-se catre un hol pe care s-a ratacit.

De fapt, propunerea legislativa prevedea interventiile active in atmosfera, inclusiv lansarea de rachete antigrindina pentru salvarea culturilor. La primul vot, initiativa, apartinand unor parlamentari liberali, a picat cu 59 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere. Și aceasta deoarece era o lege organica ce avea de nevoie de 69 de voturi pentru ca sa fie adoptata. Dupa resupunerea la vot, aceasta a avut 70 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere. Ceea ce inseamna ca, daca senatorul Tomoioaga nu ar fi votat pentru trei, propunerea ar fi picat.

Ilegalitatea de a vota la mai multe maini

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a explicat insa ziaristilor ca o astfel de prevedere care sa spuna ca un senator poate vota in locul unui coleg, daca acesta ii da acordul scris, nu exista. "Eu cred ca trebuie sa-i dam circumstante atenuante doamnei senator, pentru ca a venit numai de o saptamana. Probabil ca nu stie. Va trebui sa o instruim in primul rand sa citeasca regulamentul, sa citeasca legea privind statutul senatorilor si deputatilor. O sa am o discutie personal cu domnia sa... sa o instruim si sa intre in normalitate", a aratat Vacaroiu. Acesta a subliniat ca votul la mai multe maini este ilegal. "Este interzis ca un senator sa voteze pentru altul. In primul rand nu permit nici prevederile Constitutiei, nici prevederile statului si nici cele ale regulamentului. Votul este nominal", a punctat acesta. Tinand cont de faptul ca Tomoioaga ii e colega la grupul parlamentar al PSD, Vacaroiu a adaugat linistitor: "Eu voi avea o discutie cu colegii, pentru ca este posibil sa fie o gluma din partea lor... sa o fi pus sa faca asa ceva. Voi avea o discutie cu ei". Ingaduitor, Vacaroiu a incercat sa minimalizeze faptele: "Se practica pe timpul parintelui Tatu, acum 7-8 ani de zile, care avea un baston si avea o dexteritate nemaipomenita...".

In Senat a zburat cucuveaua

Acesta nu a fost insa singurul incident petrecut ieri in Senat, pentru ca o cucuvea a intrat si a zburat timp de minute bune in foaierul institutiei. Haituita de camere si de ziaristi, aceasta a incercat de mai multe ori sa iasa pe unul dintre geamurile institutiei, care era inchis. Nereusind sa iasa, si-a gasit adapost intr-un cotlon al Senatului. Abia atunci au inceput dezbaterile. "E bufnita". "Ba nu, e cucuvea". "Eu as fi preferat sa fie bufnita, ca bufnitele aduc noroc", a aratat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.

Potrivit enciclopediei wikipedia.org, versiunea in engleza (limba in care nu se face diferenta intre cele doua tipuri de pasari, denumite generic owl), exista nu mai putin de 222 de specii cunoscute care traiesc pe toata intinderea globului, mai putin in Antartica.

Șansele ca o bufnita sa fi intrat in Senat sunt destul de mici, pentru ca acestea traiesc in locuri izolate, extrem de rar in oras, spre deosebire de cucuvele, care sunt mult mai "sociabile". Batranii spun insa ca, in timp ce bufnitele poarta noroc, cantecul cucuvelei este aducator de moarte.

Unii si-au formulat si o parere clara despre acest lucru. "Ar putea sa fie o camera de luat vederi, ar putea sa fie o pasare. Lasati-ma cu cuveaua... Eu nu cred in asa ceva. Este o pasare care, probabil, a gasit si ea un geam deschis noaptea, a intrat de curiozitate ca sa vada ce se intampla in Parlamentul Romaniei si, probabil, la noapte pleaca", a concluzionat senatorul pesedist Vasile Ungureanu, care nu crede nici in superstitiile privitoare la aceste pasari. "Daca este cucuvea, de obicei isi face locasul in casele parasite, in cele care nu exista viata si, ca atare, in gandirea populara aduce moartea. Dar, nu este adevarat. Este o simpla pasare. Daca e bufnita... in gandirea noastra populara, bufnita este o pasare rapitoare, ar reprezenta rapacitatea celui pe casa caruia s-a pus. Adica, i-ar defini personalitatea", a continuat Ungureanu, precizand ca pasarea a luat la cunostinta ce se intampla la Senat si se va duce la salasul ei sa raporteze.

Nici democrata Maria Petre n-a fost prea impresionata. "E o pasare care s-a adapostit de frig aici. In casele noastre nu intra niciodata? In casa fiecaruia dintre noi intra. La Slobozia, la bloc, sunt lilieci. Care-i problema?", s-a mirat Petre.


Publicat de : Ioana Danciu
Data publicării: 20 Oct 2006 - 06:04
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=21596&titlu=Senatorii_au_transformat_aparatele_de_vot_in_orga