Primarii ii fura pe dascali cu zeci de milioane de lei



"Cadrele didactice nu primesc prima de vacanta deoarece ei beneficiaza de alte drepturi", a declarat, saptamana trecuta, secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice, Elena Doina Dascalu

. Drepturile de care vorbeste doamna secretar de stat sunt, din pacate, doar pe hartie. In fiecare   judet, primarii îi fura pe dascali cu zeci de milioane de lei vechi. Sunt bani pe care cadrele didactice navetiste ar trebui sa-i primeasca în baza reglementarilor din Statutul personalului didactic, dar, de ani de zile, consiliile locale refuza sa deconteze cheltuielile de transport. Profesorii ajung sa plateasca pentru naveta aproape jumatate din salariu. Dascalilor nu le sunt decontate nici cele sase calatorii pe calea ferata cu reducere de 50% de care beneficiaza anual, potrivit aceleiasi legi organice, Statutul personalului didactic. În unele localitati, primariile sunt pe punctul de a fi executate silit, dupa ce sindicatele au câstigat în instanta dreptul de decontare a cheltuielilor de transport.

Transportul se deconteaza la tribunal
În judetul Constanta, dascalii navetisti din comuna Târgusor nu si-au primit sumele cheltuite pe biletele de autobuz nici macar pe anul 2005. În aceeasi situatie se afla dascalii din Simionuc, Comana, Baraganu. Sumele se ridica la zeci de milioane de lei vechi, dupa aprecierile liderilor de sindicat. Pentru recuperarea sumelor s-a recurs la chemarea în instanta a edililor. Valeriu Diculescu, presedintele Sindicatului Învatamântului Preuniversitar (SIP) Galati, sustine ca profesorii ar trebui, conform legii, sa beneficieze anual de o reducere de 50% pentru sase drumuri dus-întors efectuate pe rutele CFR. "Acesta decizie nu se respecta sau se primesc reduceri doar pentru calatoriile facute cu personalul, la clasa a doua, desi legea nu stipuleaza acest lucru. Din acest motiv am deschis un proces înca din luna iunie a anului 2006", a spus Diculescu. O alta masura nerespectata este disputata tot în instanta. Conform Contractului Colectiv de Munca, toti profesorii au dreptul la decontarea transportului. Daca în mediul rural acest lucru se întâmpla, dupa ce 16 primarii au pierdut procesul cu sindicalistii, nu la fel stau treburile în orase. Diculescu sustine ca a deschis procese si împotriva primariilor din Galati si Tecuci, obiectul actiunii fiind decontarea transportului. La Bacau, "cele mai multe consilii locale deconteaza transportul. Sunt însa si consilii care întârzie câte patru-cinci luni, si institutii care înteleg mai greu ca trebuie sa respecte legea. Exista primari si directori de scoala care nu cunosc exact legea, iar cadrele didactice sunt plimbate de la o institutie la alta numai ca sa-si obtina un drept prevazut de lege", a precizat Manole Chiriac, liderul Sindicatului Liber din Învatamânt Bacau. (C. Chihaia, C. Amariei, C. Pop)
Consiliile locale din Avrig, Saliste si Talmaciu - executate silit
Peste 1.000 de cadre didactice din judetul Sibiu nu si-au primit banii pentru cheltuielile de transport, a declarat liderul Sindicatului Învatamântului Preuniversitar, Teodor Fârtonea. "Consiliile municipale din Avrig, Saliste si Talmaciu, alaturi de cele din 31 de comune de pe raza judetului ,au încalcat contractul de munca. Noi am actionat pârâtii în instanta si am câstigat procesele. Acum suntem în situatia de a solicita executarea silita", a precizat Fartonea. La Iasi, 60% din cele 98 de comune ale judetului deconteaza banii pe care profesorii îi platesc pentru naveta. (M.A.)
În Mehedinti, doar trei primarii respecta legea
Potrivit liderului FSLI Mehedinti, Mihai Dima, în judet se pot numara pe degete primariile care acorda reduceri pentru transportul profesorilor, restul motivând ca nu au bani. ,,Doar pentru comunele Devesel, Gogosu si Strehaia s-au decontat deplasarile profesorilor. Culmea e ca la Strehaia ne-au creat probleme cei de la Curtea de Conturi, sustinând ca aceste drepturi nu s-ar da tuturor salariatilori din învatamânt. Nu se poate ca un profesor navetist sa plateasca jumatate din salariu, adica aproape 2,5 milioane de lei, pe transport", a declarat Dima. (Iulian Gogonea)
Primarul din Sângeorgiu de Mures stie ca navetstii nu îl voteaza
Primarul din Sângeorgiu de Mures, Iosif Vizi, refuza de doi ani sa deconteze cheltuielile celor 33 de dascali angajati la gimnaziul din localitate. Liderul FSLI Mures, Cornel Crucean, ne-a relatat ca sindicatul a dat în judecata Primaria Sângeorgiu de Mures, pentru restante de circa 7 milioane de lei datorate, procesul aflându-se pe rol. "Primarul Vizi e de un cinism ieftin, fiindca stie ca navetistii nu îl voteaza si îi supune pe colegii mei la tot felul de sicane", a declarat Cornel Crucean. (Valeriu Russu)  
Publicat de : ---
Data publicării: 14 Noi 2006 - 06:04
 

Link știre