Tariceanu nu intervine pe langa senatori pentru Agentia de Integritate


Premierul Calin Popescu Tariceanu a confirmat, la finalul ultimei sedinte de guvern, ca a primit o scrisoare de la comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, in care acesta ii solicita sa intervina in dezbaterea din Senat a Legii ANI, astfel incat actul normativ sa fie adoptat in varianta nemutilata

. Tariceanu a spus insa ca nu poate interveni in activitatea forului legislativ, pe "principiul separatiei puterilor in stat", in astfel de probleme Senatul fiind "suveran". Tariceanu a admis totusi ca, in calitate de presedinte al Partidului National Liberal si copresedinte al Aliantei D.A., are obligatia politica de a se implica in demersul de aprobare a legii in forma in care a plecat de la guvern. "Am cerut parlamentului sa tina cont de propunerea guvernului si sa adopte legea ANI  in forma care a plecat de la noi. Acesta a fost demersul pe care l-am continuat si in Camera Deputatilor, iar proiectul a fost sustinut atat de deputatii liberali, cat si de cei democrati. Prin urmare, si in dezbaterile care vor urma la Senat voi discuta cu colegii mei din PNL si PD pentru a sustine din nou acest mesaj", a precizat Tariceanu.
"Coalitia va da dovada de determinare politica"
Potrivit premierului, in scrisoarea trimisa in 14 decembrie, Olli Rehn isi exprima "temerea ca modificarile aduse proiectului de lege i-ar putea stirbi din atributii, din competenta si din forta". Prim-ministrul a dorit insa sa il asigure pe comisarul european ca  parlamentarii Coalitiei vor da dovada de "determinare politica" si vor avea grija ca amendamentele aduse acestei legi in parlament sa nu modifice "spiritul" si "sensul" proiectului elaborat de guvern.
Tariceanu a primit o scrisoare de la Olli Rehn, datata 14 decembrie, in care comisarul european pentru extindere ii cere premierului "sa-i convinga pe membrii parlamentului roman sa dea un semn pozitiv Uniunii Europene", in sensul adoptarii Legii ANI la Senat, astfel incat sa fie eliminate amendamentele adoptate deja de deputati. Textul in copie al scrisorii a fost transmis si ministrului integrarii, Anca Boagiu, precum si celui al justitiei, Monica Macovei. "Suntem preocupati de faptul ca proiectul de lege, asa cum a fost amendat de Camera Deputatilor, a eliminat anumite prevederi-cheie, mai cu seama eliminarea completa a verificarii directe a bunurilor si a potentialelor conflicte de interese", arata Rehn in documentul citat. O alta prevedere-cheie a carei eliminare ingrijoreaza Comisia Europeana este cea referitoare la limitarea accesului inspectorilor doar la informatiile publice privind depozitele bancare sau dosarele fiscale ale demnitarilor. (NewsIn)  
Publicat de : ---
Data publicării: 27 Dec 2006 - 05:31
 

Link știre