Averile demolatorilor ANI

Deputatii din Comisia Juridica a Camerei au "macelarit" Legea ANI, eliminand posibilitatea controlului averilor demnitarilor si obligativitatea declararii incompatibilitatilor si conflictului de interese

. Trecand in revista declaratiile de avere ale membrilor Comisiei Juridice si ale celor mai vehementi opozanti ai legii, cei care au depus amendamentele prin care ANI a fost anihilata, se vede clar ca aproape nici unul dintre acestia nu are vreun interes sa-si scoata averile la vedere in totalitate si cu atat mai putin sa faca posibil controlul acestora. Unii dintre membrii Comisiei nici macar nu si-au actualizat declaratiile de avere din mai 2005, adica de aproape doi ani, desi legea ii obliga sa-si reinnoiasca declaratiile pana la 31 decembrie in fiecare an si de fiecare data in cazul in care veniturile si bunurile detinute se modifica.

Consilieri la firme, neveste angajate la Parlament

De altfel, aproape toti membrii Comisiei au cabinete de avocatura sau de notariat din care isi dubleaza sau tripleaza veniturile. Presedintele Comisiei, Sergiu Andon, a castigat in 2006 aproape 2 miliarde de lei vechi ca avocat, aparandu-i chiar pe unii dintre cei care ar fi fost afectati de Legea ANI.
Deputatul PSD Cristian Dumitrescu a obtinut 2,6 miliarde activand si ca notar public, el avand insa o avere impresionanta: trei terenuri intravilane, dintre care unul in Sinaia, trei apartamente in Bucuresti (dintre care unul de 530 de metri patrati), un apartament in Timisoara, o casa de vacanta in Sinaia, doua autoturisme Grand Cherokee (unul cumparat in 2006), picturi de 15.000 de euro, actiuni la firme in valoare de 1,1 miliarde de lei vechi, 79.000 de euro in conturi, 9.600 de euro din chirii.
Traian Dobre, deputat PNL (ex-PSD), incaseaza salariu de la SC Comat SA Iasi, unde este angajat pe post de consilier. Colegul sau, Ioan Timis, si el liberal via PSD, a imprumutat doua firme cu aproape 3 miliarde de lei vechi si si-a angajat sotia la Parlament, consilier, pentru a mai aduce si ea in casa 149 de milioane de lei vechi de la bugetul public.

De ce a fost UDMR campion la amendamente?

Cea mai "ciudata" declaratie de avere ii apartine, insa, udemeristului Kelemen Hunor, unul dintre autorii amendamentului prin care s-a eliminat din Legea ANI posibilitatea controlului averilor. Kelemen Hunor a tras linie la toate rubricile, sustinand astfel ca nu are nici terenuri, nici case, nici masina, nici conturi in banca. Nici macar salariul de deputat pe 2006 nu l-a declarat. Colegul sau Mate Andras Levente, co-autor al amendamentului sus-mentionat, a declarat insa sapte terenuri intravilane, trei apartamente, doua case si venituri de 547 milioane de lei vechi din avocatura. Al treilea lider al UDMR care a luptat din rasputeri pentru anihilarea ANI, Marton Arpad, a declarat trei terenuri, trei apartamente, dintre care unul cumparat in 2006, trei masini si un cont de 260 milioane de lei vechi.


Ujeniuc, asociat cu Mucea

Dragos Ujeniuc, unul dintre autorii amendamentelor aduse Legii ANI, are patru terenuri, doua case, 2,7 miliarde de lei vechi in conturi, a castigat, in 2006, 3 miliarde de lei ca notar public, iar pe langa salariul de deputat a decontat "costuri transport" la Camera Deputatilor in valoare de 265 de milioane de lei vechi. In plus, el s-a asociat intr-o afacere cu Consiliul Local Giurgiu, obtinand de aici 750 de milioane de lei vechi. De mentionat ca Dragos Ujeniuc este asociat intr-o firma cu Dorinel Mucea, fostul sef al OPSPI, anchetat acum in cazul "spionaj si tradare".
Publicat de : ---
Data publicării: 10 Ian 2007 - 06:02
 

Link știre