Reintroducerea calomniei si insultei in Codul Penal, blamata de societatea civila, salutata de parlamentari [1]

Decizia Curtii Constitutionale de reintroducere a calomniei si insultei in Codul Penal a dat nastere la un val de proteste in randul ziaristilor si a altor reprezentanti ai societatii civile

. In schimb, unii parlamentari considera normala reincriminarea acestor fapte. Curtea Constitutionala a decis, pe 18 ianuarie, ca abrogarea articolelor din Codul Penal referitoare la infractiunile de calomnie si insulta este neconstitutionala. Dupa publicarea in Monitorul Oficial a acestei decizii, Parlamentul va trebui sa reintroduca in lege prevederile referitoare la condamnarea penala a insultei si calomniei. Decizia Curtii Constitutionale survine unei sesizari formulate de o instanta de judecata, la cererea unei parti dintr-un dosar avand ca obiect insulta si calomnia.

Sergiu Andon: Jurnalistii nu aveau nimic de câstigat din dezincriminarea calomniei
Presedintele Comsiei Juridice din Camera Deputatilor, Sergiu Andon, aparator în instanta al multor jurnalisti acuzati de calomnie, a declarat, ieri, pentru agentia NewsIn, ca decizia Curtii Constitutionale este în favoarea presei, deoarece instanta civila acorda mult mai usor despagubiri uriase.

Deputatul PC Sergiu Andon, considera ca decizia Curtii Constitutionale referitoare la abrogarea dezincriminarii insultei si calomniei este „mai corecta, din punct de vedere juridic, decât abrogarea. Nu putea sa reziste, câta vreme statul este obligat sa asigure nu numai dreptul la libera exprimare, ci si dreptul la demnitate si imagine“.

Emil Boc: În mod normal, sanctiunea pentru calomnie este civila
Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, ieri, ca respecta decizia Curtii Constitutionale de a nu elimina din Codul Penal calomnia, dar ca, din punctul sau de vedere, este normal ca aceasta infractiune sa fie sanctionata doar civil.
„Nimeni nu poate si nu trebuie sa fie trimis la închisoare pentru ca are o alta parere decât a mea si raspunderea civila este singura normala. Platesti pentru ceea ce spui, dar nu trebuie sa mergi la închisoare pentru o opinie diferita”, a explicat Emil Boc. El a subliniat, însa, ca respecta deciziiile Curtii Constitutionale.

Bogdan Olteanu: Pentru insulta si calomnie exista raspunderea civila
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat, ieri, la Realitatea Tv, ca nu este de acord cu reintroducerea insultei si a calomniei în Codul Penal întrucât pentru acestea exista raspunderea civila si a spus ca decizia CCR ar putea avea la baza chestiuni procedurale.

Valeriu Stoica: Singura solutie împotriva deciziei Curtii Constitutionale, îmblânzirea pedepsei
Juristul Valeriu Stoica a declarat, ieri, ca decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea eliminarii ca fapte penale a insultei si calomniei este obligatorie, iar singura solutie împotriva unei asemenea decizii este îmblânzirea pedepsei.



Publicat de :
Data publicării: 23 Ian 2007 - 06:13
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=23069&titlu=Reintroducerea_calomniei_si_insultei_in_Codul_Penal__blamata_de_societatea_civila__salutata_de_parlamentari