Senatorii l-au iertat pe elevul Hardau pentru ca e "linistit", nu ca Macovei [1]

Plictiseala de moarte ieri printre senatori, la dezbaterea motiunii anti-Hardau

. Miza li s-a parut initiatorilor atat de mica incat au lipsit pe capete, incepand chiar cu primele capete ale opozitiei, Mircea Geoana si Corneliu Vadim Tudor. Prin urmare, motiunea a cazut din cauza absenteismului, senatorii neintrunind majoritatea de 69, necesara adoptarii unui astfel de demers legislativ. Scorul final - 58 pentru motiune, 52 contra - a fost considerat de ministrul Educatiei un succes personal: "Doresc sa va multumesc in mod sincer pentru votul exprimat".

A fost o sedinta a oamenilor cumsecade. Nu s-a ridicat tonul, nu s-a mai sunat mobilizare generala printre senatorii opozitiei, nu s-au facut aranjamente pe holuri, nu s-au reclamat fraude la vot. if(typeof(ord)=="undefined")ord=Math.random()*10000000000000000; document.write('); Ce l-a salvat pe Mihail Hardau a fost firea sa molateca, stilul non-conflictual, vocea pierduta. "E un baiat linistit", il caracteriza sincer, pe hol, un senator PSD, parca parandu-i rau ca de la partid a venit ordin sa se voteze contra unui astfel de om. Liberalii, care ar fi putut inclina balanta intr-o parte sau alta, au decis sa-l sprijine pe ministrul democrat, luand firea sa stearsa drept o dovada de modestie si de ... inteligenta, dupa cum s-a exprimat penelistul Tiberiu Prodan. Acelasi Prodan a spus ca el "simte" ca Hardau "merita" sa i se mai acorde o sansa, spre deosebire de un alt ministru care "nu a meritat" si, prin urmare, a si picat testul Senatului. Si udemeristii au incercat sa sublinieze unele calitati ale "inculpatului". Kovacs Eckstein Peter a pedalat pe calitatile native ale lui Hardau, care este clujean si, in consecinta, "este serios si disciplinat".

In conditiile in care 27 de senatori au fost absenti (dintre care 11 pesedisti, peremisti si conservatori), rezultatul era destul de previzibil. Dezbaterea motiunii a fost si un pretext pentru multi dintre senatorii nevorbiti, care stau mai in fundul salii, sa sustina la microfon lungi discursuri despre starea Educatiei, impanate cu citate culte si trimiteri livresti. Pentru ministru, lipsa de vana a dezbaterii a fost o dovada de "disputa politica echilibrata" si de "limbaj profesionist". El a promis ca va acorda, de acum incolo, o atentie mult mai mare discutiilor cu Parlamentul si a regretat ca nu a facut-o pana acum, dar n-a avut cand, pentru ca "problema investitiilor a fost foarte presanta".

"Capul rautatilor" care i-a cerut capul lui Mihai Hardau s-a numit Ana Birchall. Ea este sefa departamentului de specialitate din PSD si ministrul din umbra al Educatiei. Din aceasta calitate, a redactat textul motiunii si a urmarit de la balcon, cu inima stransa, toate miscarile de trupe din sala. Pana in ultimul moment, l-a asteptat pe seful sau, Mircea Geoana, sa vina sa voteze si el impotriva lui Hardau. La aflarea scorului (58 la 52), a inceput sa topaie de bucurie, dupa care si-a dat seama ca, de fapt, motiunea picase din lipsa de cvorum. Ana Birchall nu si-a putut ascunde dezamagirea fata de "slaba mobilizare" a colegilor sai. In fata ziaristilor, a promis insa ca nu renunta sa-l vaneze pe Hardau, despre care a spus ca a trecut ieri clasa doar datorita faptului ca "este un plangacios". florin.negrutiu@gandul.info
Publicat de : Florin NEGRUTIU
Data publicării: 21 Mar 2007 - 06:15
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24193&titlu=Senatorii_l_au_iertat_pe_elevul_Hardau_pentru_ca_e_&_quot_linistit&_quot___nu_ca_Macovei